Prima pagină / Evenimente / Sport  /  Ziua sportului moldav în Italia a avut loc la începutul lunii octombrie

Ziua sportului moldav în Italia a avut loc la începutul lunii octombrie imprimare

09.10.2017  

Acest eveniment promovează integrarea cetăţenilor moldoveni în societatea italiană, cultura sportivă şi exemplul unui mod sănătos și activ de viață al cetățenilor Republicii Moldova, aflați cu traiul în Italia. De asemenea evenimentul oferă oportunitatea de o bună promovare a sportivilor şi atleţilor moldoveni, care muncesc şi locuiesc pe teritoriul italian.

 La începutul lunii octombrie, a acestui an, în orașul Padova (Italia) a avut loc evenimentul sportiv: Ziua sportului moldav în Italia. În cadrul acestui eveniment au fost următoare competiţii: turneul de fotbal între moldoveni, ajuns la a XVIII-a ediţie; turneul de trîntă (ediţia a V-a), turneul de tenis de masă (ping-pong) (ediţia a IV-a) şi turneul de şah. Evenimentul a avut loc duminică, 08 octombrie 2017 începînd cu ora 08.00 la complexul sportiv CUS Padova (via Jacopo Corrado 4).

  La ediția din acest an a turneului de fotbal au participat 16 echipe de fotbaliști semi-profesioniști și amatori din toată Italia formate din cetățeni ai Republicii Moldova aflați cu traiul permanent pe teritoriul italian. Echipele vin din orașele: Bologna, Brescia, Treviso, Cittadella, Ferrara, Vicenza, Mestre, Milano, Padova, Reggio Emilia, Parma, Marghera, Peschiera del Garda, Venezia, Verona e San Dona di Piave. La fel şi la celelalte turnee au participat sportivi moldoveni din toată Italia. Participarea la eveniment a fost una numeroasă, deoarece sportivii vin însoţiţi de suporteri, fani, rude şi prieteni; stimele noastre sunt de peste 500 de conaţionali.

Oaspeți de onoare au fost doamna Stela Stîngaci, amabasadoarea R.Moldova în Republica Italiană; domnul Diego Bonavina, şef direcţie sport al primăriei or.Padova; domnul Gianfranco Bardelle, preşedintele Comitetului Olimpic Italian, regiunea Veneto; doamna Victoria Eşanu, reprezentantă a Biroului pentru Relații cu Diaspora; domnul Armando Messineo, preşedintele societăţii de asigurări medicale „Cesare Pozzo", care a fost unul din principalii sponsori și alți oaspeți.   În alocuţiunile lor, s-a spus următoarele:

 "Comunitatea moldovenilor in Italia este una foarte numeroasa si bine integrata. Deasemenea sportul este un "vehicol" care nu necesita de particolare capacitati lingvistice, ci este unul care ne uneste si ne ajuta sa ne integram mai bine in societatea italiana. Acest eveniment a devenit o traditie, promovata cu multa pasiune de catre asociatiile din diaspora, in special "Moldovenii din Veneto" si parohia ortodoxa moldoveneasca din Padova. Multumim autoritatilor locale, care sunt foarte deschise si dispuse spre colaborare spre conationalii nostri, cat si sponsorului, societatea de asigurare medicala Cesare Pozzo",a subliniat amabasadoarea R.Moldova în Republica Italiană, D-na Stela Stingaci.

 "Sunt a doua oara la acest eveniment; sunt bucuros ca sportul ne uneste si ne face sa stam impreuna, este motorul care ne ajuta la integrare. Impreuna vrem sa trecem peste orice bariera si obstacol, si vom fi intotdeauna la dispozitia Dvs pentru astfel de evenimente frumoase", a menţionat presedintele CONI Veneto (Comitetului Olimpic National al Italiei in regiunea Veneto) D-l Gianfranco Bardelle.

"Din numele meu si al primariei orasului va zic: bine ati venit! Este frumos, cand in inima orasului Padova, se intalneste atata lume frumoasa, cu atata entusiasm. Am fost un jucator de fotbal profesionis mai bine de 20 de ani, si va spun ca nivelul tehnic este foarte inalt. Sunteti bravi cetatetni si bravi mesageri a acestui sport - fotbalul. Sunt convins ca pe terenul de joaca nu sunt slogane politice, nu sunt diferente ci doar o mare pasiune pentru sport. Nelson Mandella spunea ca nu este numic mai puternic pe glob care ne poate uni, decat sportul", a menţionat şefa directiei sport al primariei or.Padova, D-l Diego Bonavina. 

 "Aceasta este marturia pura  a integrarii voastre in societatea italiana. Seful directiei sport a fost un jucator in seria A, asa ca afirmatia dumnealui despre nivelul tehnic inalt al competitiei este a unei persoane care cunoaste domeniul - complimente! Sportul si sanatatea sunt legate, noi suntem in acest camp de 140 de ani si  oferim servicii de asistenta in acest domeniu", a subliniat presedintele societatii de asigurare medicala "Cesare Pozzo", unul din principalii sponsori, D-l Armando Messineo.

   Cîştigător al turneului de şah a devenit Vladislav Chirpii. Deasemeni a fost oferit un premiu special tînărului şahist de 9 ani, Damian Olari.  Cîştigător al turneului de tenis a devenit Dumitru Maidan. Cîştigător al turneului de luptă liberă, tînărul de 18 ani, Nicolae Popa, iar cîştigătoare a turneului de fotbal este echipa moldovenilor din or.Verona. Deasemeni a fost premiat cel mai bun jucător, cel mai bun golgheter, cel mai bun portar şi cel mai corect jucător - jucătorul fair-play.

   Un moment aparte a fost prestaţia sportivă a campionului European şi al Moldovei, atletul paralimpic Ştefan Roşca, care a venit cu o performanţă la ridicarea greutăţii, şi a fost premiat la sfîrşit pentru curaj şi perseveranţă.

    Evenimentul a fost organizat de către parohia ortodoxă moldovenească „Naşterea Maicii Domnului" asociația „Moldavi nel Veneto" și "Nistru". În parteneriat cu asociaţiile de moldoveni „Olimpia" (Mestre),  „Gazeta Basarabiei" (Padova), „Solidarieta Universale" (Mestre), „AssoMoldave" (Roma) şi alte asociaţii evenimentuls-a desfăşurat impecabil. 

Organizatorii evenimentului: Preotul Vasile Şestovschi, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului",  președinte al asociației „Moldavi nel Veneto" (Padova); Leonard Macari, vice-președinte al asociației „Moldavi nel Veneto" (Padova); Nicolae Dumbravanu, preşedinte al grupului de iniţiativă „Nistru". 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.