Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  La Chișinău a fost lansată prima formare universitară francofonă cu prezență sporită în întreprindere în Republica Moldova: un proiect cu un buget total de peste 130 000 euro

La Chișinău a fost lansată prima formare universitară francofonă cu prezență sporită în întreprindere în Republica Moldova: un proiect cu un buget total de peste 130 000 euro imprimare

29.05.2018  

Agenția universitară a Francofoniei (AUF), în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Pentalog, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Institutul universitar de tehnologie (IUT) din Rouen, Franța, au lansat prima formare universitară francofonă cu prezență sporită în întreprindere în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în data de 28 mai 2018, ora 15.00, în sala Front End de la Tekwill (strada Studenților 9/11).

Evenimentul de lansare al proiectului s-a desfășurat în prezența ES Pascal le Deunff, Ambasador al Franței în Republica Moldova, Dlui Viorel Bostan, Rector UTM, Dlui Mohamed Ketata, Director regional AUF în Europa Centrală și Orientală, Dnei Monica Jiman, Director Pentalog România, Dnei Béatrice Patte-Rouland, Director Institutul universitar de Tehnologii din Rouen, Franța, Dnei Irina Oriol, Director adjunct Centrul de excelență Tekwill.

Au fost prezenți și Dl Emmanuel Skoulios, Directorul Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova, Dl Michel Pons, Directorul General Lafarge Moldova, Dna Tatiana Niță, Director Veo Moldova, dar și peste 40 reprezentanți ai mediilor instituțional, academic și socio-economic.

Proiectul de creare al primei formări universitare francofone cu prezență sporită în întreprindere în Republica Moldova a fost selecționat în cadrul unui apel internațional la proiecte lansat de către AUF în 2017.

Proiectul se va desfășura în beneficiul studenților și profesorilor de la Formarea universitară francofonă « Informatică » din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM grație unui parteneriat între Pentalog Moldova, ATIC, IUT Rouen și AUF.

Proiectul se va desfășura în perioada mai 2018-mai 2020 bugetul lui total fiind de peste 130 000 euro.

Obiectivele principale ale proiectului sunt, pe de o parte, facilitarea inserției profesionale a tinerilor absolvenți și ameliorarea competitivității lor pe piața muncii, iar pe de altă parte, modernizarea cursurilor și adaptarea curriculei la necesitățile mediului socio-economic local.

Mai multe acțiuni vor contribui la realizarea acestor obiective: sporirea calității învățămîntului prin utilizarea metodelor inovante de învățare, și mai ales utilizarea metodelor centrate pe student într-o perspectivă acțională, prezența întreprinderii în universitate, alternanța studiilor în universitate cu prezența studenților în întreprindere, dotarea cu echipament performant.

Realizarea proiectului va răspunde mai multor necesități actuale menționate în strategia națională de dezvoltare Moldova 2020: programele de studii care sunt foarte teoretice, cu un număr insuficient de ore practice, necesitatea dezvoltării interacțiunii între mediul academic și cel profesional, necesitatea ameliorării competențelor profesorilor.   

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.