Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  (Video) Să creștem împreună: „Hai în gașca voluntarilor” , ediția a XII-a

(Video) Să creștem împreună: „Hai în gașca voluntarilor” , ediția a XII-a imprimare

24.10.2018  

În perioada 1–7 octombrie a avut loc Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV) 2018, eveniment organizat de Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV) și susținut prin proiectul „SNV 2018 - Hai în gașca voluntarilor”. SNV reprezintă cel mai mare eveniment de promovare a voluntariatului la nivel republican, care mobilizează un număr mare de organizații și cetățeni din toată țara pentru a promova implicarea civică a comunității.

Numărul persoanelor, care se implică în activitățile organizate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, este în continuă creștere. Dacă în 2014, numărul voluntarilor era de 1638, timp de 5 ani a crescut enorm, ajungând la un număr record în acest an, mai exact 60.500 de voluntari.

Antonița Fonari, director executiv al Centrului de Resurse Tineri și Liberi, se declară mulțumită de succesul din acest an, declarând că Începând cu acest an, chiar am putea la nivel de politici publice să promovăm ca în fișele de post a administrației publice, să fie oamenii care au în fișa de post dezvoltarea implicării civice, promovarea voluntariatului...

Potrivit lui Andrei Gaiu, director executiv al Asociației Obștești „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), odată cu intensificarea numărului de activități desfășurate în SNV, 2086 la număr în 2018, a crescut și numărul coordonatorilor raionali/municipali, ajungându-se de la 3 voluntari în 2013, la 37 în acest an. Astfel, datele statistice indică 2086 de activități în 2018, care însumează aproximativ 142 de mii ore de voluntariat, de care au beneficiat circa 270 de persoanecostul muncii voluntare fiind de 2 181 730 lei

Carina Eni, reprezentant Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, afirmă: „Proiectul în sine contribuie la consolidarea și dezvoltarea domeniului de voluntariat în Republica Moldova, voluntariatul având un rol foarte important în educarea și formarea profesională îndeosebi a tinerilor.” Acest lucru este confirmat de numărul persoanelor care se implică în activitățile organizate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, care este în continuă creștere în fiecare an. La moment, în Republica Moldova sunt acreditate 145 de instituții a activității de voluntariat și sunt eliberate 1628 de carnete.

Activitatea din acest an a luat amploare datorită susținerii Fundației Soros-Moldova și Uniunii Europene, în colaborare cu Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia (UTAG).

Antonina Volkova, reprezentant asociația „Vesta” a subliniat dezvoltarea voluntariatului în regiune: „La noi în sfârșit, în administrațiile raionale, au apărut coordonatorii locali pentru Săptămâna Națională a Voluntarilor, ceea ce până acum nu a fost.”  Evoluția SNV în UTAG este considerabilă, pornind de la 0 activități și acțiuni în 2016, ajungând la 34 de activități și 43 de acțiuni în acest an.

Pentru a afla mai multe detalii despre datele estimative SNV 2018, organizatorii invită publicăl să vadă AICI înregistrarea conferinței în care au fost prezentate datele statistice estimative. Graficile cu datele statistice pot fi accesate AICI. Un material referitor la implicarea voluntarilor în SNV 2018 publicat de către Agenția de presă IPN poate fi găsit AICI.

Poze de la activitățile organizate în SNV 2018 pot fi accesate pe paginile de facebook ale Asociației TDV și a Coaliției Voluntariat, sau utilizând hashtag-ul „#SNV2018”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV) şi susţinut prin proiectul „SNV 2018 – Hai în gașca voluntarilor”, din cadrul Programului anual de Granturi pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. SNV 2018 în UTA Găgăuzia este organizat în parteneriat cu A.O. VESTA și cu suportul Fundației Soros-Moldova.​

Reporter: Iana Grigorița

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.