Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  (Video) „Women 4 Leadership” – instruire pentru Organizațiile Societății Civile locale și regionale în promovarea egalității de gen și implicării femeilor în procesele decizionale

(Video) „Women 4 Leadership” – instruire pentru Organizațiile Societății Civile locale și regionale în promovarea egalității de gen și implicării femeilor în procesele decizionale imprimare

13.12.2018  

O instruire sub auspiciile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, axată pe promovarea egalității de gen și implicării femeilor în procesele decizionale, reunește, la Chișinău, timp de două zile, mai multe Organizații ale Societății Civile locale și regionale. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Women 4 Leadership”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova și cu sprijinul Guvernului Suediei.

„Evenimentul de astăzi este, de fapt, un atelier de instruire pentru organizațiile non-guvernamentale din Republica Moldova pentru a implica ONG-uri în proiectele, programele și inițiativele de promovare a egalitatății de gen și drepturile femeilor”, afirmă Directoarea Executivă, IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc.

Curioase și curajoase, femeile s-au decis să participe în cadrul proiectului pentru a se face auzite, dar și pentru a-și dezvolta capacitățile în ceea ce privește participarea lor la viața publică la nivel de comunitate și de țară.

Alina Perju, una dintre beneficiarele proiectului, afirmă: „Inițiativa a apărut după ce am aflat despre existența acestui seminar și mi-am spus că ar fi o idee bună pentru mine și pentru membrii asociației să fim instruiți privind egalitatea de gen și cum am putea să o promovăm atât în cadrul asociației cât și în activitățile pe care le facem.”

„Așteptările mele sunt de a câștiga mai multe cunoștințe și experiență anume în stereotipul dat dintre femei și bărbați anume în implicarea chiar și în politică, în societate, la noi în teritoriu, în raioane, de a avea mai multe rezultate” susține Viorica Cuciuc, participantă la proiect.

Pe un ton optimist, Rodica Guțu, de asemenea beneficiară a Academiei de Liderism Feminin, e de părere că „este un eveniment foarte important pentru mine, pentru dezvoltarea mea personală, pentru a transmite un mesaj în comunitatea mea, deoarece noi femeile nu suntem valorificate ca persoane egale cu bărbații.”

Pe durata proiectului, organizatorii își propun să creeze o rețea de organizații civile care să promoveze principiile egalității de gen și să contribuie, astfel, la implicarea femeilor în procesele decizionale.

„Scopul instruirii de astăzi este de a crea o rețea de organizații ale societății civile, în special la nivel local, care să promoveze principiile egalității de gen în activitatea sa, dar și să contribuie la implementarea politicilor la nivel local, să fie acei agenți ai schimbării, să fie foarte activi în pledoarie în ceea ce privește egalitatea de gen la nivel local, dar și să contribuie la faptul ca să avem mai multe persoane femei și bărbați care se implică la luarea deciziilor” punctează coordonatoarea proiectului UN Women, Svetlana Andrieș.

Maria Gorincioi, participantă la eveniment, afirmă că „femeia are drepturi egale la fel ca și bărbatul și nu văd de ce nu s-ar manifesta și ea în societate. Are toate șansele alături de orice bărbat.”

Beneficiarele proiectului „Women 4 Leadership” dar și coordonatorii proiectului urmăresc un scop comun, și anume cel de a valorifica potențialul feminin și de a dezvolta capacitățile lor de advocacy în dialogul cu autoritățile publice.

Coordonatoarea de Programe UN Women, Svetlana Andrieș, este încrezătoare în crearea unui grup de femei active: „Așteptările sunt de a avea o rețea activă de ONG-uri la nivel local care să fie un fel de ambasadori ai noștri în promovarea egalității de gen.”

Viorica Cuciuc este spune că: „Îmbinând  experiența necesară și cunoștințele pe care le avem, am putea să ne implicăm mai activ în ceea ce se petrece în teritoriu, în politică, chiar și în alte sfere la drept vorbind.”

„Pentru a se afirma în societate, femeia trebuie să participe, să fie promovate în politică la funțiile decizionale, femeia să aibă șanse egale ca și bărbații”, menționează Rodica Guțu.

Proiectul „Women 4 Leadership”, realizat la nivel național are drept scop crearea unei platforme de dialog, instruire și acțiune a femeilor care va contribui la sporirea afirmării acestora în societate.

Evenimentul de la Chișinău s-a desfășurat în cadrul proiectului „Women 4 Leadership”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova și cu sprijinul Guvernului Suediei.

Reporter: Ana Fomov

Imagini: Alex Gurduza 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.