Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  Prima zi a Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare: muzică, dansuri și voie bună

Prima zi a Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare: muzică, dansuri și voie bună imprimare

24.06.2019  

Pe 22 iunie, Complexul Etno-Cultural VATRA a dat startul celui mai tradițional festival al sezonului estival. La primele ore ale dimineții, ansambluri corale și folclorice au venit să ia parte la festival pentru a-și arăta măestria și talentul. Atât ansamblurile vocale cât și orchestrele de fanfară, au frumoasa ocazie de a demonstra tuturor că neamul nostru are cu ce se mândri.

La eveniment au fost ansambluri folclorice precum: „Prutuleț” – s. Leușeni, r. Hâncești; „Doina Ișnovățului” – s. Nimoreni, r. Ialoveni; „Iasomie” – s. Nimoreni, r. Ialoveni; „Mocăncuța” – s. Cociulia, r. Cantemir; „Doruleț” – s. Răzeni, r. Ialoveni; „Hora Basarabiei” – s. Roșcani, r. Anenii Noi; „Cadâncea” – Ceadâr-Lunga; „Ciugurel” – Chișinău; „Colibri” – s. Cairaclia, r. Taraclia; „Lăstărașii Neamului„ – s. Hîrbovăț, r. Anenii Noi; „Ivanceanca” – s. Ivancea, r. Orhei; etc.

Pe lângă ansamblurile folclorice, la festival au venit și formații populare precum „Glia” (s. Hănășeni, r. Cantemir), fanfare precum „Valentin Luchianov” (s. Zaim, r. Căușeni) dar și studiouri de tineret precum „Studioul Terpihora” (s. Zaim, r. Căușeni).

În cadrul evenimentului, cei prezenți au ocazia să admire expozițiile „SATUL MOLDOVENESC”, care cuprinde un aranjament tradițional moldovenesc. Satele din Republica Moldova precum: Leușeni, Nimoreni, Cucoara, Hănășeni, Tabăra, Roșcani, etc., au sosit să-și etaleze și să-și scoată în evidență bogățiile cele mai frumoase. Își prezintă cu multă măestrie și mândrie tezaurul pe care îl au în gospodărie: ulcele din lut, haine naționale, covoare cusute manual, zestre păstrată ani de-a rândul, instrumente pentru olărit și prelucrat lâna, confecții manuale din mărgeluțe și biser,  tablouri pictate pe ulei, broderii care mai de care, și alte obiecte de o frumusețe rară.

Scena a fost amenajată în stil tradițional, astfel că nu lipsesc ulcelele din lut, buturugile din lemn, ghivecele cu flori de mai mare frumusețea, butoaiele și instrumentele populare de tors lâna și de scurs vinul și desigur zestrea tradițional-moldoveneasă.

Distracția, veselia, buna dispoziție, atmosfera incendiară și ospitalitatea sunt la ordinea zilei, iar celor prezenți le rămâne doar să savureze momentul.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.