Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  Diaspora din Elveția a sărbătorit gastronomia și tradițiile moldovenești

Diaspora din Elveția a sărbătorit gastronomia și tradițiile moldovenești imprimare

23.10.2019  

Weekend-ul trecut, moldovenii din localitatea Fribourg, Elveția, și-au prezentat în cadrul unei lecții deschise în limba franceză gastronomia, cultura și câteva dintre tradițiile moldovenești. Friptura, mămăliga și vinul roșu de casă au fost printre deliciile care au impresionat reprezentanții diverselor etnii prezente la eveniment.

Dacă Ion Druță zicea că  „Pământul, istoria și limba sunt, în esență, cei trei stâlpi pe care se ține neamul", atunci putem confirma și faptul că  gastronomia, arta și arhitectura unei țări sunt niște criterii după care poți să cunoști identitatea culturală unică și de neconfundat ale unui popor .

  Având la baza aceasta convingere, organizatorii evenimentului din acest weekend, și-au propus să aducă în fața elevilor și profesorilor, în fața reprezentanților a mai multor etnii ce își au reședința actuală în Federația elvețiană, și anume în localitatea Fribourg, câte puțin din coloritul, diversitatea și aromele gastronomice ale lumii.

    Evenimentul a  avut loc în cadrul unei școli CO ( Le Cycle d’Orientation ) unde  își fac studiile și câțiva copii ai moldovenilor stabiliți în aceasta regiune, dar și unii părinți care frecventează cursul de limbă franceză. 

 Cu deosebită plăcere au participat moldovencele la această sărbătoare, dându-i un farmec deosebit și o componentă puternică de gastronomie națională modernizată, care s-a bucurat de aprecierile călduroase ale celor prezenți. Friptura, mămăliga  și cornetele  tradiționale s-au însoțit, spre deliciul oaspeților, cu vin roșu de casă și PASTORAL.

    Nelipsite au fost si obiectele de artizanat, mai ales ustensilele tradiționale ( farfurii, ulcele de lut, linguri de lemn), fața de masă cu ornamente naționale și prosopul.  A fost dată o lecție deschisa despre pregătirea bucatelor, începând de la alegerea ingredientelor și până la servirea mesei. O experiență de neuitat, unde s-a făcut schimb de rețete culinare și sfaturi ce țin de gastronomia diferitor țări.

     În timpul pregătirii bucatelor, așa cum mai obișnuiau bunicile sau mamele noastre, s-au cântat melodii din folclorul Republicii Moldova, fapt care a trezit și mai multă admirație în rândul celor prezenți. Punctul culminant al sărbătorii l-a constituit partea artistică, iar seara s-a încheiat cu  dansul BĂSMĂLUȚA ce a unit în cerc toți participanții!

   Astfel, am dorit să scoatem și mai mult în evidență aspectul esențial al identității naționale, fără de care nu putem vorbi despre progres sau promovare din punct de vedere turistic, economic, cultural al imaginii țării noastre. 

   S-a accentuat faptul că Republica Moldova  este o țară ce se caracterizează prin  diversitate gastronomica  și etnică, în care își au rădăcinile inclusiv obiceiurile culinare, varietatea produselor și tehnicilor de preparare ale bucatelor. Si dacă avem, de ce să nu demonstrăm și altor popoare?!  Gastronomia poate face diferența între oferta turistică a Moldovei și a altor țări.

    Totodată spunem că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, iar dacă suntem departe de casă, nu este o piedica să-ți dorești că țara ta natală    fie cunoscută în cele mai frumoase culori și arome.  Ce putem face noi, ca emigranți? Să prezentăm gastronomia, tezaurul cultural, valorile materiale și imateriale, să  promovăm imaginea pozitivă a Republicii Moldova peste hotarele ei  fie la evenimentele organizate de noi, fie organizate de țara gazdă.

   Avem locuri, resurse naturale, tradiții, cultură, mâncare bună, vinuri excepționale. În orice colțișor al țării ai ceva de văzut,  de descoperit.

  Mândri de faptul ca am avut posibilitate să participăm la acest eveniment, în cadrul căruia, vorbind într-o altă limbă despre țara noastră, cugetul și inima simt și trăiesc moldovenește!

Rodica Gherasim, Președinta Asociației MIORIȚA

Sursa foto: Asociația MIORIȚA 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.