Tinerii care au venit la Tabăra de supraviețuire pentru adolescenți ROBINZONADA-2015 au avut activităţi de radio-amator şi o radio-expediţie. Ei au învățat cum să aranjeze un cort, au practicat sporturi noi și și-au depășit unele bariere.
„Particip de 5 ani, când am fost prima dată mi-a plăcut foarte mult și am decis să vin mai departe. Aici am învățat foarte multe lucruri, am învățat cum să mă descurc cu turismul, am învățat tehnica turismului, am practicat multe sporturi. Totul este sub control, de când mă ocup nu am pățit nimic și mă simt în siguranță”, zice Mihaela Barbăroșie, participantă a Taberei de supraviețuire pentru adolescenți ROBINZONADA-2015.

În a doua zi, tinerii au alergat prin pădure ca să găsească vulpi în cadrul jocului de radio-gonometrie.

„Am venit aici, deoarece am aflat că sunt condiții de supraviețuire, ceva nou, ceva interesant și util în viață. Am învățat cum se pune echipamentul, cum să mă comport în pădure, să știu să supraviețuiesc”, spune Adrian Andronache.


„Scopul Taberei de supraviețuire pentru adolescenți ROBINZONADA-2015 este ca tinerii să descopere noi tehnici în turism, în radio. Noi încercăm să-i zmulgem de la internet. Astăzi internetul foarte mult îi copleșesc, de la droguri și de la alte lucruri nefaste vrem să-i sustragem”, afirmă Ion Balan, conducătorul cercului „Radiosport” din satul Ignăței, raionul Rezina.


Dumitru Rubacovici este medic la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”. El a avut grijă de sănătatea copiilor. A avut în trusa medicală toate preparatele necesare pentru primul ajutor medical.

„Am fost curioasă să aflu, să trăiesc și eu aceste momente, pentru că am văzut doar la televizor, dar n-am trăit aceste clipe. Este o experiență nouă, utilă pentru noi”, zice Ana Bîrcă, participantă.


„Sunt niște activități în aer liber, care în prezent lipsesc copiilor. Ei mai mult sunt preocupați de calculator, dar aici își depășesc unele bariere pe care le-au întâlnit pe parcursul vieții. S-au învățat să aranjeze un cort în natură ca să poți supraviețui și pe timp de ploaie, de vânt. Cei care nu știu a spăla vesele s-a învățat”, declară Vladimir Vlas, Președințele Asociației Naționale a Scouților din Republica Moldova.

Fiind un exemplu pozitiv de susținere a comportamentului explorator al adolescenților, tabăra este susținută financiar și informațional de Asociația Obștească „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din orașul Chișinău.
