Prima pagină / Evenimente / Turism  /  Music Connecting People a ajuns la Carmanova, un sat german din stânga Nistrului

Music Connecting People a ajuns la Carmanova, un sat german din stânga Nistrului imprimare

25.09.2019  

Music Connecting People a ajuns sâmbătă, 21 septembrie, într-un vechi sat german din stânga Nistrului. Moldovan National Youth Orchestra a continuat proiectul, susținut de Uniunea Europeană, cu un recital și un concert la casa de cultură.

Carmanova, numit cândva Neudorf, a fost întemeiat în urmă cu 200 de ani de etnici nemți originari din Germania, Ungaria, Polonia și provincia franceză Alsacia. La mijlocul secolului n-au mai rămas germani, iar Lidia Mîrzac este ultima locuitoare a acestui sat care a trăit pe vremea lor. 

Bătrâna își amintește timpurile când se saluta cu vecinii în germană, iar turiștii nemți, care ajung în Carmanova, spun că ea a păstrat până acum un frumos accent bavarez. O fire dinamică la 80 de ani, Lidia Mîrzac ne-a povestit despre viața sa tumultoasă.

„Sunt născută la Dnipropetrovsk, iar la 3 ani am fost deportată și adoptată în Kazakhstan. M-am căsătorit și am venit aici cu soțul, căci avea o legătură specială cu locul natal. Nu pot sta pe loc, toata viața muncesc căci nu e bine sa fii leneș, așa m-a învățat mama”, spune femeia.

Instrumentiștii Moldovan National Youth Orchestra au interpretat special pentru Lidia Mîrzac cateva piese care i-au trezit emoții copleșitoare și i-au adus lacrimi de fericire.

A urmat un concert acustic la casa de cultură din Carmanova, edificiu reparat de curând de Uniunea Europeană. 

Fericirea celor prezenți se simțea înainte să fi început prestația, iar îndată ce s-au auzit primele note publicul a rămas hipnotizat. Entuziasmul putea fi citit în ochi, iar aplauze au răsunat după fiecare piesă.

„Sunt încântat să mergem în a 2-a locație din cadrul proiectului „Music Connecting People”, satul Carmanova, și să cunoaștem persoane noi. Simțim un mare interes și o susținere tot mai mare pentru acest proiect din partea oamenilor din stânga Nistrului, lucru ce ne bucură”, a spus Andriano Marian, manager de proiect și dirijor Moldovan National Youth
Orchestra.

Music Connecting People este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte, dintre care nouă în stânga Nistrului.

Călătoria muzicala va avea un parcurs total de circa 2.500 km, pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.