Prima pagină / Evenimente / Turism  /  Casa Olarului „Vasilii Gonciari” serbează „Mărțișorul”

Casa Olarului „Vasilii Gonciari” serbează „Mărțișorul” imprimare

28.02.2020  

Casa Olarului „Vasilii Gonciari” din satul Hoginești, raionul Călărași, serbează venirea primăverii într-un mod unic. Cei prezenți au asistat la o lecție de olărit și au primit mărțișoare lucrate manual realizate de meșterul Vasilii Gonciari.

Directoarea Proiectului de Competitivitate, Doina Nistor, în mesajul de deschidere a evenimentului a menționat motivul dublu a celebrării: „În primul rând suntem aici să onorăm tradiția și cultura din Republica Moldova și potențialul pe care aceasta îl reprezintă pentru dezvoltarea industriei din țară. Suntem  la Călărași să inaugurăm o aripă de dezvoltare pentru Casa Olarului „Vasilii Gonciarii”, care reprezintă o sinergie între turism și cultură”.

La eveniment a fost prezent Andrei Chistol, secretare de stat, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării care a remarcat posibilitate frumoasă și oportună pentru Republica Moldova de dezvoltare a turismul prin valorificarea potențialului cultural. „La Hoginești avem această frumoasă experiență, Călărașul are un potențial extraordinar care trebuie dezvoltat și arătat turiștilor străini . Sper că cei care vor veni aici, vor avea posibilitatea să experimenteze aceste frumoase tradiții  de face o oală, sau un frumos mărțișor”.

Adam Amberg, șef, Secția Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Am observat ce locuri minunate aveți aici și este foarte important de a atrage vizitatorii străini, și de a le oferi altfel de servicii decât deja cele existente. Sunt recunoscător și este o onoare să fiu martor la ceea ce se întâmplă și să încurajez această inițiativă”. Adam Amberg a mai precizat că împreună cu partenerii , USAID și UK aid, a fost oferit suportul tehnic necesar inclusiv meșterilor populari care continuă să creeze produse autentice și să păstreze tradițiile neamului, pentru că „acestea sunt cele mai importante semne distinctive ale unei țări, pe care turiștii din zilele noastre își doresc să le descopere”.

La fel, în ultimii ani, obiectivul turistic a beneficiat și de asistență tehnică pentru diversificarea produselor și promovarea acestora pentru atragerea de noi vizitatori. Suma totală a asistenței directe acordate se ridică la peste 21.000 de dolari SUA și suplimentar, suport asociat prin intermediul programelor de promovare implementate de ANTRIM.

Primele mărțișoare lucrate manual au fost prinse în pieptul reprezentanților oficiali, după care aceștia au beneficiat de un masterclass de olărit de la Vasilii Gonciari, în atelierul acestui.

„Mi se rupe inima de bucurie când văd cum evoluează un sat care era slab dezvoltat , îmi place să văd cum consătenii mei plecați peste hotare își repară casele”, ne-a relatat meșterul Vasile Gonceari.

Schimbarea a devenit vestitoarea primăverii, astfel încât lângă muzeul și magazinul din curtea Casa Olarului „Vasilii Gonciari” a fost deschis localul în care oaspeții vor putea savura din bucatele pregătite în oalele de lut.

Casa Olarului  „Vasilii Gonciari” este primul complex de olărit din Moldova, care își propune să reînvie și să promoveze arta fabricării olăritului tradițional prin diferite masterclass-uri și expoziții tematice. Totodată, olarul a inițiat târgul internațional „La Vatra Olarului Vasilii Gonciari”, care face parte din agenda cultural-turistică „Pomul Vieții”.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Comunicat de presă

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.