Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  LiderELE de mâine din Republica Moldova la Parlamentul European

LiderELE de mâine din Republica Moldova la Parlamentul European imprimare

O discuţie la Bruxelles cu o doză sănătoasă de vaccin împotriva iluziilor

29.03.2012  

Un grup de tinere din Republica Moldova, participante ale proiectului LeaderSHE, au mers în aceste zile la Bruxelles şi au discutat cu europarlamentari, care le-au spus direct: „Pur şi simplu, luaţi puterea, nu aşteptaţi să v-o dea cineva”, scrie pentru Ştiripozitive.eu din capitala europeană Rodica Socolov.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Îmbrăcate la patru ace, aşa cum au anunţat că vor fi la plecare din Moldova, fetele s-au arătat punctuale, cumpătate şi chiar ascultătoare în faţa parlamentarilor europeni, care au vorbit ei mai mult decât invitatele.   

Tinerele din Moldova au reuşit, totuşi, să pună întrebări şi în română, şi în engleză şi să se facă auzite în Parlamentul European.

Unii europarlamentari de la Bruxelles le-au încurajat pe fete să nu aştepte ca bărbaţii să le promoveze: „Pur şi simplu, luaţi puterea, nu aşteptaţi să v-o dea cineva".

Alţii au optat pentru un echilibru al genurilor în politică, spunând că primordială este competenţa şi mai apoi numărul de locuri ocupate de către femei ori bărbaţi în Parlament. „Femeilor le este greu să confrunte sistemul. Complotul le reuşeşte mai mult bărbaţilor. Totuşi, între femei şi bărbaţi ar trebui să existe o relaţie paşnică".

Mai mulţi europarlamentari le-au avertizat pe tinerele din Moldova implicate în iniţiativa LeaderSHE că în politică nu poţi face paşi prea radicali ori prea lenţi, pentru că astfel devii nepopular şi electoratul nu te mai votează.

Parlamentarii europeni le-au comunicat fetelor din Republica Moldova mesaje cu un limbaj mai puţin formal, explicându-le: „Who the hell wants to be a politician?" Expresii mai spectaculoase au fost scăpate şi atunci când s-a declarat că Parlamentul European e „o casă de nebuni".

Un europarlamentar le-a dezvăluit secretul că nu citeşte nici unul dintre emailurile pe care le primeşte zilnic. „Noi nu citim, aşteptăm asistenţii să ne prezinte recomandările necesare".

Este adevărat, au recunoscut gazdele, că europarlamentarii sunt ocupaţi în şedinţe şi întâlniri. Viaţa unui politician nu-i dulce, poţi rămâne fără soţ, fără copii şi lucrând până la adânci bătrâneţi.  Aceasta este concluzia unui alt legislator, membru al Parlamentului European din 1965, care a devenit deputat din simplă întâmplare. „Am venit în Parlamentul European ca urmare a decesului unui deputat".

Tinerele din Moldova au recunoscut că au primit la Bruxelles o doză bună de vaccin pentru a se proteja pe viitor de iluzii. Lecţia europarlamentară a fost utilă şi pentru că a arătat că a avea succes în viaţa politică nu înseamnă a urma neapărat exemple stabilite. Dacă cineva, totuşi, le va pune beţe în roate, oricând pot urma unul dintre sfaturile date la Bruxelles: „Apelaţi la judecată şi veţi câştiga!".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.