Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  Scriitorul Matei Vișniec în dialog cu tinerii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”

Scriitorul Matei Vișniec în dialog cu tinerii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” imprimare

28.03.2016  

De jumătate de secol scriitorul Matei Vișniec scrie cu pasiune. Despre cuvintele pe care le-a lăsat pe filă, despre entuziasmul și norocul de a găsi propria vocație, Matei Vișniec a discutat cu tinerii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

La 28 martie 2016, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău au avut ocazia să stea de vorbă cu scriitorul Matei Vișniec, într-un dialog moderat de profesoara de limbă română Mariana Jitari.

Echipa Stiripozitive.eu a selectat 7 mărturii ale scriitorului, iar acum le împărtășește cu toată lumea.

Scriitorul Matei Vișniec

„Un element fundator în viața mea a fost în clasa a 4-a. La un moment dat profesoara mea m-a remarcat și mi-a zis să transmit poezia scrisă de mine la un cenaclu literar al liceenilor. În momentul în care m-am dus să ascult poezia mea citită de cei mai în vârstă, a fost efectiv momentul fundator al vieții mele, iar după câteva săptămâni, când am văzut prima poezie publicată în revista școlii, am înțeles că sunt făcut să scriu cuvinte, să fiu scriitor”, a povestit Matei Vișniec la întâlnirea sa cu tinerii de la Liceul „Spiru Haret”, la care a participat și scriitorul Emil Galaicu-Păun.

Scriitorul Matei Vișniec

„Poți trăi o viață întreagă fără a asculta simfonia a 37-a a lui Mozart, poți trăi fără a merge la o expoziție de artă, fără a deschide albumul cu opere ale lui Pablo Picasso, poți trăi toată viața fără a citi o carte de-a lui Dostoievski, dar e păcat...”, mărturisește scriitorul Matei Vișniec.

Scriitorul Matei Vișniec

„Trăim într-o lume în care competiția este îngrozitoare. Avem inflație de oameni interesanți, de talente, de artiști, unde ca să pătrunzi și să convingi trebuie să ai noroc, dar nu te poți baza mereu pe noroc, în primul rând, trebuie să muncești foarte mult ca să urci, să urci, să urci, să te ridici deasupra mediei și să devii vizibil”, vorbește scriitorul. 

Scriitorul Matei Vișniec

„Indiferent în ce domeniul veți merge, important e să vă găsiți vocația. Fie că veți face literatură, matematică, știință, există în primul rând descoperirea pasiunii. Cine își descoperă pasiunea aproape că și-a descoperit identitatea. Sunt milioane de oameni pe planetă care nu știu ce vor de la viață, care nu au descoperit ce pot oferi lumii, iar în momentul în care descoperiți ce vă pasionează este o victorie gigantică și puteți striga: „Mamăăă, știu ce vreau să devin”. Cel mai greu lucru în viață este să devii tu însuți”, a mărturisit Matei Vișniec elevilor de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”.

„Devizile mele în viața au fost - pasiunea și munca. Iar un alt secret este continuitatea. În fiecare zi am cedat creației ceea ce îmi cerea: energie și încredere”, spune scriitorul.

Scriitorul Matei Vișniec

„Când devii scriitor, este important să lansezi mașinăria aceasta, să o controlezi, să o asculți și să creezi o prietenie cu ea”, zice scriitorul.

„Sunt multe modalități prin care viața modernă vrea să vă fure timpul. Unii hoți ai timpului sunt deja în buzunarele dumneavoastră. Poți să stai zile întregi să comunici, să primești și să transmiți mesaje, dar 90 la sută dintre aceste mesaje sunt inutile. Eram mai fericit când am fost eu elev, pentru că nu au existat atâția hoți de timp”, povestește Matei Vișniec.

Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret Scriitorul Matei Visniec in dialog cu tinerii de la Liceul Spiru Haret
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.