Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  (Video) Platforma pentru Egalitate de Gen. Vorbire directă: Catinca Mardarovici

(Video) Platforma pentru Egalitate de Gen. Vorbire directă: Catinca Mardarovici imprimare

01.03.2017  

Perioada dintre februarie, care e considerată luna dragostei, și martie, care este luna primăverii și a femeii, este potrivită pentru a discuta despre egalitatea de gen. Astfel, cu această ocazie am discutat cu Catinca Mardarovici, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Platforma pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova a fost lansată pe 19 iunie 2015. De atunci și până acum multe s-au schimbat, și toate spre bine.

Catinca M

Voce activă și unitară pentru promovarea egalității de gen a acestei platforme a adus multe schimbări pozitive în societate. Catinca Mardarovici ne-a povestit mai multe despre faptul cum se schimbă viața femeilor din Moldova prin faptul că se mărește numărul femeilor ajunse în parlament, consiliere locale sau primare:

„Eu văd această schimbare, văd statutul, ținuta, gradul de implicare a femeilor în soluționarea problemelor și în eleborarea politicilor, atât la nivel național, cât și la nivel raional sau local”, zice Catinca Mardarovici, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova, susținută de Fundația Est-Europeană.

Catinca M

Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen ne-a împărtășit câteva soluții – imediate și de perspectivă – pentru realizarea unei adevărate egalități între femeile și bărbații din Moldova:

„Calificare avem, educație avem, ne trebuie puțin curaj și eliminarea barierilor foarte serioase care există în Republica Moldova și nu numai: dezvoltarea serviciilor pentru îngrijirea copiilor și a persoanelor în vârstă. Tradiția nu se schimbă nici în cinci ani, nici în zece și chiar nici în douăzeci de ani. Pentru ca să schimbi o mentalitate trebuie mulți ani, dar noi nu avem timp să așteptăm, din acest motiv ne trebuie decizii concrete”, spune Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen din Republica Moldova.

Platforma este condusă de către un Birou Permanent asistat de Secretariatul Platformei, care împreună facilitează promovarea egalității de gen în Republica Moldova, atât la nivel național, cât și la nivel local.

Scopul creării Platformei a fost cel de propulsare a setului de modificări legislative în domeniul asigurării egalității de facto dintre femei şi bărbaţi, proiectului de lege nr.180 pentru a fi votat în cea de a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, acțiunile de lobby și advocacy, activitățile de sensibilizare a opiniei publice, întâlnirile cu comisiile parlamentare și ministerele de resort realizate de către Platformă,  au determinat votarea proiectul de lege nr. 180, actualmente legea nr.71.

Catinca M

În perioada scurtă de activitate Platforma a reușit să se afirme și să devină o voce sonoră în domeniul egalității de gen.

Catinca M Catinca M Catinca M Catinca M Catinca M
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.