Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  Moldova îşi pune umărul la fortificarea imaginii cancelarului Merkel

Moldova îşi pune umărul la fortificarea imaginii cancelarului Merkel imprimare

„International Herald Tribune" îşi începe articolul „The making of Merkel" cu descrierea vizitei din august a cancelarului Germaniei la Chişinău

02.11.2012  

Moldova îşi pune umărul la fortificarea imaginii Angelei Merkel. Cel puţin aşa arată articolul jurnalistei Alison Smale, apărut săptămâna curentă pe prima pagină a ziarului „International Herald Tribune”.

Rodica Socolov | Bruxelles

Alison Smale, care deţine acum funcţia de redactor-şef al cotidianului „International Herald Tribune", îşi începe articolul intitulat „The making of Merkel" cu descrierea vizitei din august a cancelarului Germaniei la Chişinău. 

„Coborâtă pe această fâşie a unei naţiuni pauperizate", Angela Merkel se arată „hotărâtă să contribuie la extinderea Familiei Europene", scrie Smale.

Întâmpinarea cancelarului german la Chişinău cu „costume populare, pâine şi sare, copii, oferind buchete de trandafiri, şi o gardă de onoare neobişnuit de uniformă", i-a amintit jurnalistei IHT de estompatele ceremonii comuniste pompoase, precum şi de distanţata glorie a dinastiei Habsburg.

Alison Smale, care îi atribuie lui Merkel imaginea celei mai puternice femei de origine germană de la domnia Ecaterinei a II-a în Rusia, mai scrie că vizita cancelarului german la Chişinău s-a încadrat exact pe agenda ei de călătorii frecvente în străinătate.

Potrivit autoarei, metodele guvernului Merkel sunt uşor de interpretat greşit, precum cancelarul atribuie din plin atenţie chiar şi chestiunilor aparent periferice pentru realizarea unor obiective mai mari.

De fapt, în august, atunci când criza euro iarăşi bătea la uşă, Republica Moldova şi-a pus umărul la fortificarea imaginii Merkel. Invitată de Prim-ministrul Filat, atât cancelarul german, cât şi oamenii de afaceri care au însoţit-o nu puteau să nu-şi dea seama că în calitate de exportator Germania este dependentă de puterile europene în dezvoltare.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.