Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  Întâlnire on-line HotNews.md despre veștile bune

Întâlnire on-line HotNews.md despre veștile bune imprimare

Discuția on-line pe platforma HotNews.md a dezvăluit îngrijorările și înțelegerea publicului în ziua lansării portalului Știripozitive.eu

02.03.2012  

Directorul de la „URMA ta”, Igor Guzun, lector superior la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării / Universitatea de Stat din Moldova, a răspuns la întrebările vizitatorilor platformei HotNews.md despre nevoia de vești bune și despre cum putem supraviețui atunci când totul devine atât de dramatic.

Prima zi de primăvară aduce primele vești bune: www.stiripozitive.eu - un portal cu oameni, locuri, lucruri și evenimente pozitive.

Există în Moldova milioane de oameni care trăiesc și noi aflăm doar despre cei care mor.  În știri aflăm mai mult despre cei care fură, mint și fac politică, însă există în țară atâția oameni care creează, produc și muncesc. Putem oare genera împreună știri pozitive?  Care a fost cea mai recentă veste bună pe care ai auzit-o? Era despre oameni din Moldova?

Mulțumesc mult fiecăruia, a spus Igor Guzun la încheierea întâlnirii on-line.

Întrebarea #1 - Mihai:

Câte ştiri pozitive pot fi în Moldova, într-o zi?

Igor Guzun:

Pot fi multe, Mihai. Chiar credem că există în Moldova mulți oameni care fac fapte bune în țară - creează, produc și acestea pot fi veștile bune de împărtășit lumii. Și mai există în lumea mare o parte de Moldova care nu este acasă, muncind sau afirmându-se în străinătate, despre care știm mai puțin și poate că este și locul lor în știrile pozitive.

Mai știu că fiecărui om i se întâmplă, adesea în fiecare zi, câte ceva interesant, surprinzător și, dacă aceste experiențe îi pot inspira pe alții și sunt relevante pentru mai mulți, înseamnă că pot deveni o știre bună. Ieri, de exemplu, calendarul ne-a dat în plus o zi, ziua de 29 februarie, și asta a fost o veste bună pentru mulți. Și poate că am reușit mai multe să facem în această zi în plus.

În Moldova pot fi mai multe știri pozitive într-o zi, iar uneori sau adesea nu poate fi nici una. Cred că depinde de noi dacă dăm ocazii, prin ceea ce facem acolo unde suntem, pentru asemenea vești și mai depinde de faptul dacă avem aplecarea necesară ca să le vedem, să le surprindem.

Întrebarea #2 - Dinu:

Stimate domnule Guzun, nu credeți că ideea de știri pozitive miroase a comunism, deoarece în perioada urss numai astfel de știri publica presa?

Igor Guzun:

Cred, Dinu, că pentru multă lume comunismul nu a fost ceva pozitiv.

Dacă atunci totul a fost bine, cum aflam din ziare și din statistici, iar acum totul este rău, cum aflăm din reportaje, asta nu ne ajută cu nimic să mișcăm lucrurile înainte. Una dintre ideile din spatele știrilor pozitive este echilibrul. Putem descoperi, chiar în cele mai îndepărtate sate din țară, unde este multă deznădejde, copii pe care îi cheamă Speranța, și este o veste bună că acest sentiment a mai rămas pe undeva.

URSS-ul, chiar dacă a făcut parte din viața noastră și a părinților noștri, acum ceea ce ne interesează mai mult este nu perioada urss, ci RSS, fluxurile de rss.

Întrebarea #3 - Ion Urușciuc:

Pe bune, ideea cu știrile pozitive mi-a căzut tronc la inimă.

Mă întreb și vă întreb, stimate Igor Guzun,

- cât de bogat poate fi izvorul știrilor pozitive în cea mai săracă țară din Europa?

- ce așteptări aveți în privința ratingului și în ce măsură ar putea schimba stiripozitive.eu publicul rmoldovean?

Igor Guzun:

Mulțumesc, Ion, pentru vorba asta cu inima. Să recunoaștem aici, cu mâna pe inimă, că suntem în cea mai mare parte ceea ce credem noi despre noi, ceea ce îi ajutăm pe alții să afle despre noi. Partea bună este că etichetele ori se aruncă repede, încă înainte de a îmbrăca haina pentru a ieși în lume, ori se învechesc. Așa se va întâmpla și cu asta pe care scrie citeț că Moldova e cea mai săracă țară din lume.

Ambuteiajele sunt bune, spune fiica noastră, că măcar avem mai mult timp să fim împreună. Iar Murakami spune tot despre asta că nici un ambuteiaj nu durează la nesfârșit. Iată că putem învăța din asta să descoperim izvorul știrilor pozitive.

Poate că relatările despre fapte bune încă nu fac rating. Și poate că în una din înțelegerile profesiei pe care o facem este că nu doar ratingul contează. Câștigăm în credibilitate.

Am avut în ultimul timp - de când cu știrile pozitive - înțelegerea multor oameni care au mers mai departe de preocupările pe care le au în profesiile lor și au pledat pentru asemenea gen de știri. Multe dintre numele acestor oameni sunt deja pe site, altele sunt puțin în așteptare ca să ajungă acolo împreună cu motivatoarele la care lucrăm acum.

Întrebarea #4 - Alexandru:

Ce înseamnă știre pozitivă? Alegerea președintelui este știre pozitivă?

Igor Guzun:

Cea mai potrivită definiție, Alexandru, poate fi aceasta: o știre pozitivă este o știre care ne bucură. Alte elemente se regăsesc în „Manifestul știrilor pozitive", pe care îl menținem pe prima pagină.

Ideea de știri pozitive s-a conturat în mințile și inimile mai multor oameni în același timp. Dincolo de înțelegerea proprie pe care o are fiecare despre asta, ne unește și faptul că există viață și dincolo de ceea ce ni se relatează apocaliptic în fiecare zi.

Alegerea președintelui nu este mare știre, de exemplu, în Elveția, unde președinția revine tradițional prin rotație, pentru un an, unuia dintre membrii Guvernului. În Republica Moldova, alegerea președintelui poate fi știrea pozitivă pe care o așteaptă oamenii de mai mult timp. Totodată, nealegerea președintelui nu ar trebui să ne împiedice să ne facem munca bine și cu pasiune acolo unde suntem.

Întrebarea #5 - Vasea:

Ce se va întâmpla dacă va apărea și o veste negativă? Va fi închis site-ul? Nu cred să fie totul descris numai pozitiv, mai ales că nu avem președinte de vreo 2 ani și ceva, iar tuberculoza și sărăcia ne împuținează ca nație și mai vârtos după 20 de ani de stagnare totală a statalității statului palmă barbă cot RM.

Igor Guzun:

Am fi putut să deschidem un site de știri pozitive și să-l lăsăm gol, pentru că, așa cum cred unii, în Moldova nu se întâmplă lucruri bune. Dar nu credem că ar fi fost cinstit și potrivit.

„Vă spunem întâi vestea bună!" este mesajul pe care l-am ales să însoțească Știripozitive.eu. În spatele sloganului este și ideea că, oricum, veștile rele le veți afla de la alții.

Dacă în istoriile povestite există, uneori, întrebarea: „Care veste să-ți spun întâi - cea rea sau cea bună?", vom prinde măcar puțin timpurile când cele două vești vor fi bune ambele.

Întrebarea #6 - Eugen Gurițanu:

Luând în considerație firea omenească, oare credeți că știrile pozitive vor avea succes? În orice caz, eu o să le aștept cu nerăbdare, în țara asta sură niște culori mai vii ar fi binevenite.

Igor Guzun:

Mulțumesc, Eugen, pentru că vei aștepta veștile bune cu nerăbdare. Cred, credem. Pentru că, la cât de complexă este firea omenească, la sigur, este loc în ea și pentru nevoia de știri pozitive.

Întrebarea #7 - Maria:

Eu una nici nu știu când am văzut ceva pozitiv la televizor. Numai ucideri, hoții, accidente de tot felul, mafie, prostituție, poki rebeli ș.a.m.d. Ce fel de materie pozitivă (și câtă oare?!) va încăpea pe siteul www.stiripozitive.eu?

Igor Guzun:

Puteți deschide, Maria, www.stiripozitive.eu și veți vedea că este acolo mult spațiu ca să încapă toate veștile bune care au vreo legătură cu Moldova și oamenii ei. Și am structurat site-ul pe Oameni, Lucruri, Locuri și Evenimente pozitive, ca să fie loc pentru tot ce este bun.

Împărtășim și noi aceeași observație despre televizoare și asta este una dintre motivațiile pentru care facem ceea ce facem.

Întrebarea #8 - dtudor:

Spuneți-mi pe ai cui bani se face acest proiect ca să vă spun ale cui interese vor apăra jurnaliștii acestui site. Un nou proiect (de asta dată pozitiv, că de negative e plină piața) de-al lui Plaha sau Filea? :D

Igor Guzun:

Este o ocazie să spunem aici, Tudor, că am avut pentru știrile pozitive înțelegerea și sprijinul unor oameni care se numesc Fundația Est-Europeană. Este o inițiativă pe care a susținut-o Fundația și partenerii ei.

Întrebarea #9 - Octavian:

De ce ați ales domeniu .eu și nu .md?

Igor Guzun:

Am ales domeniul .eu pentru că nu există domeniul .noi. Vorbind în alt registru, însă, parcă .eu e mai sonor, are două vocale.

Am ales punct .eu ca toate cele trei pagini www.stiripozitive.eu, www.vestibune.eu și www.onlygoodnews.eu să facă parte din aceeași familie și să se redirecționeze reciproc.

Întrebarea #10 - Anjelina Joli:

De ce au trebuit să treacă 20 de ani ca să iasă la iveală un site care pretinde a fi pozitiv chiar din start? Cred că angajații acestui site vor avea salarii grase. Asta ca să nu compromită site-ul, fiind nevoiți să mai scrie din când în când câte o noutate negativă din domeniul economiei.

Igor Guzun:

Acum fiecare face propria alegere. Aveți telecomanda și puteți comuta canelele. Alții aleg să citească bloguri sau cărți ori ziare. Alții trec cu privirea printre titluri și se opresc mai mult la cele care merită.

Pe www.stiripozitive.eu poate intra oricine și revin cei care sunt interesați sau emoționați de ceva ce se află aici.

Întrebarea #11 - Gheorghe:

Salut inițiativa! Chiar sunt derutat de știrile negative, sunt derutat de parcă parlamentarii ar crea altceva decât ședințe. În grabă o să spun, o știre pozitivă a fost subiectul cu băiețelul de la Cosăuți, Soroca, care a salvat un cățeluș, punându-și viața în pericol. O știre pozitivă a fost și subiectul din timpul când un tânăr a mers frumos să-și ceară iubita în căsătorie. Două cazuri diferite ca sens, dar pozitive.

Întrebare: se face o statistică între știrile pozitive din Chișinău și de altundeva (pe regiuni de dezvoltare, pe raioane, pe tematici, subiecte)?

Igor Guzun:

Avem, Gheorghe, o înțelegere aproape comună ce poate fi o știre pozitivă. Dacă în definițiile clasice o știre este atunci când un om mușcă un câine, și nu atunci când un câine mușcă un om, într-o știre pozitivă unul salvează pe celalalt.

Asemenea statistici despre ponderea știrilor pozitive nu știu, dar dacă le-am ști, vorba unei emisiuni - „Știi dar ce folos că știi". Nu-i nevoie de mari analize ca să constatăm ceea ce vedem cu ochiul liber. Cred că lumea înțelege și simte ce este o știre pozitivă și ce este PR, ce este adevărat și ce este exagerat.

Întrebarea #12 - Tatiana:

Acest site va fi despre oameni de succes cu punga mare sau despre personalități uitate,cunoscute și mai puțin cunoscute, va intra și politicul? Care este idea: de a șlefui imaginea acestui stat sau de a sustrage atenția de la starea reală?

Igor Guzun:

Ideea este, Tatiana, să relatăm lucruri adevărate despre oameni adevărați.

Întrebarea #13 - Veaceslav:

Este o idee îndrăzneaţă. Nu cred că sunteţi sigur sută la sută de succesul ei. Ştirile pozitive sunt prezente în orice buletin de ştiri radio sau tv, în orice publicaţie tipărită sau electronică si sunt chiar mai multe decât cele negative, dar nu au capacitatea de a nelinişti, de a şoca, fiindcă noi, oamenii, reacţionăm preponderent la ceea ce prezintă pericol pentru sănătatea şi viaţa noastră. Care, în opinia DVS., ar fi ştirile care ar putea să atragă atenţia cititorilor şi, mai ales, ar putea fi vândute ca produs?

Veţi face ştiri despre cei care creează, produc şi muncesc contra bani, adică făcându-le publicitate?

Igor Guzun:

O întrebare fundamentală, Veaceslav. De cord despre îndrăzneală și despre prezența în mass-media a unor astfel de subiecte, doar că, probabil, ne-am dezvățat un pic să le remarcăm acolo sau să le descoperim în realitățile de lângă noi.

Dacă niște colegi de-ai noștri ajung la New York, la un training, și seara merg l un concert să o descopere pe viorista Aurica Duca din Moldova pe scenă și acești colegi împărtășesc prin www.stiripozitive.eu această descoperire și mândria de a fi din Moldova, înseamnă că asemenea relatări pot atrage atenția și pot fi oferite ca produs.

Cât privește oamenii care creează, produc și muncesc contra bani, cu toții, se pare, suntem dintre aceștia. Iar cuvântul „publicitate" îl nuanțez prin alte cuvinte: promovare, susținere prin știri etc.

Și mulțumesc pentru întrebare. Ea conține și îngrijorări, și răspunsuri.

Întrebarea #14 - Andrei:

Care va fi relaţia dintre ştiripozitive.eu şi politic, politicieni?

Igor Guzun:

Politicienii nu ar trebui să fie discriminați. Dacă ceea ce fac oamenii politici se înscrie în cele 4 mari categorii de pe site - Oameni, Lucruri, Locuri și Evenimente pozitive, înseamnă că vor ajunge și aici. Cântă Guess Who în piesa „Locul Potrivit": „Lumea simte, vrea fapte nu cuvinte".

Întrebarea #15 - Terminator:

Dl Igor, pe când și un site stirinegative.md?

Igor Guzun:

Poate că sunt deja mai multe, doar că se numesc altfel. Le cunoașteți?

Întrebarea #16 - Sergiu:

Publicarea numai ştirilor pozitive nu va crea o imagine eronată la cititori?

Igor Guzun:

Atunci când suntem, Sergiu, cititori sau public, fiecare dintre noi are orizontul să-și facă o imagine largă, echilibrată despre lumea din jur. Înțeleg îngrijorarea, dar suntem adulți și cred că avem capacitatea de a înțelege lucrurile exact așa cum sunt.

Întrebarea #17 - Terminator:

Dl Igor, care sunt totuși site-urile care aduc mai mult negativism în opinia d-stră?

Igor Guzun:

Fiecare are propria experiență, propria interacționare cu acestea, propria soluție de a le explora sau ignora.

Și mă uit aici, sus, în anunțul discuției că discutăm, de fapt, despre nevoia de vești bune și nu despre site-urile care aduc mai mult negativism.

Îmi va spune și moderatorul dacă pot să mulțumesc oamenilor pentru întrebări și această experiență inedită pentru mine de a răspunde fără să văd oamenii care mă întreabă.

Autor: HotNews.md

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.