Prima pagină / Oameni / Societate  /  La mulţi ani pentru profesorul Ion Socolov la 80 de ani!

La mulţi ani pentru profesorul Ion Socolov la 80 de ani! imprimare

Rodica Socolov: Despre tata iarăşi la dumneavoastră

01.06.2014  

Profesorul Ion Socolov ar fi vrut să se facă istoric, scriitor ori muzician, dar a studiat şi predat mamematica, geometria, fizica, desenul liniar, astronomia, informatica şi fotografia. Şi-a dorit să lucreze într-o şcoală modernă, dar a trebuit să pună primii cotileţi la temelia şcolii din satul Rublenita, Soroca, unde a dirijat procesul de studii într-o şcoală cu peste 700 de elevi şi a condus de mai multe ori consiliul sătesc în funcţie de interimar.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Acum când tata împlineşte 80 de ani aş vrea să vorbesc de el detaşat. Să las la o parte relaţia noastră de fiică-tată, aşa cum procedam la şcoală, unde tata-mi era profesor de matematică şi mă adresam către el doar la dumneavoastră. Echidistant şi obiectiv să vă prezint un om frumos, plin de lumină şi tărie de spirit. 

Ziua Internaţională a Copiilor e ziua lui tata, născut pe 1 iunie 1934. Bujori, cântece, strigăte de bucurie. Dar toate mai ales pentru noi: copiii lui.

Tata tot timpul a fost modest şi cumpătat, dar ferm în faţa provocărilor. 

El ne este un adevărat prieten. Cu el am descoperit împreună atâtea lucruri! El ne minunează cu istorii captivante care i s-au întâmplat în copilărie, anii de studenţie, armată, servici.

El ne-a altoit gustul de muzică şi umor. Împreună cu el am învăţat matematica, desenul linear, fizica, astronomia, am fotografiat, developat pelicule şi experimentat în camera întunecată tot felul de procedee de creare a imaginilor.

Respectul pe care i-l poartă tata mamei, atitudinea lui faţă de părinţi şi grija faţă de orice fiinţă cât de mică ne face să fim mai sensibili la bucuriile şi necazurile altora.

Tata tot timpul a fost un copil curios. Ceea ce le doresc multora, căci e o calitate de nepreţuit.

A ascuns şerpi minusculi în cutii de chibrituri. A căutat grauri în scorbura prăsădarului din fundul grădinii. A şterpelit chibrituri de la nemţi pe timp de război tot din curiozitate, căci era intrigat să înţeleagă cum se aprind de pantaloni. A vrut să ştie ce-i şi cum. A citit şi ascultat povestirile altora ca să vadă mai departe şi să înţeleagă mai multe.

Tata tot timpul a fost ingenios. Meşterea pentru mama tot felul de tabele pentru ca ea, fiind profesoară la clasele primare, să-i înveţe pe copii mai uşor să citească şi să numere.

Cu el dezvoltam diverse construcţii. Reparam motocicleta. Mergeam la cosit. 

Am sădit copaci, scos cartofi, bătut nuci, strâns mere. Am fost la cules cireşi. De la el am învăţat să găsesc soluţii pentru lucruri neordinare.

Tata ar fi vrut să se facă istoric, scriitor ori muzician, dar a studiat şi predat mamematica, geometria, fizica, desenul liniar, astronomia, informatica şi fotografia. Şi-a dorit să lucreze într-o şcoală modernă, dar a trebuit să pună primii cotileţi la temelia şcolii din satul Rublenita, Soroca, unde a dirijat procesul de studii într-o şcoală cu peste 700 de elevi şi a condus repetat consiliul sătesc în funcţie de şef interimar.  

A reuşit să le facă pe toate bine şi cu multă atenţie la şcoală ori acasă, în comunitate ori rămas de unul singur în faţa inspiraţiei.

De la tata am învăţat să nu promit, dar să fac, să nu mă dau bătută, dar să depun efort şi să mă bucur de succes.

La mulţi ani, bunul meu profesor!

Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov Ion_Socolov
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.