Prima pagină / Oameni / Societate  /  Diana Mămăligă: „Familia, copiii, soţul, prietenii – toţi sunt voluntari, până și mașina mea, ca n-are de ales”

Diana Mămăligă: „Familia, copiii, soţul, prietenii – toţi sunt voluntari, până și mașina mea, ca n-are de ales” imprimare

28.07.2014  

Dacă Diana Mămăligă ar avea șansa să-și retrăiască destinul, povestea cu voluntariatul ar repeat-o, pentru că ea, ca și iubirea, își merită fiecare bănuț din prețul ei.

Votează: 5.0/5 (8 Voturi )

Diana Mămăligă a făcut demult pasul în domeniul voluntariatului şi al carităţii, cu convingerea că în lume mereu cineva are nevoie de ajutor şi că mereu se vor găsi oameni care să ajute necondiţionat. 

Şi-a început activitatea ca voluntară după ce a născut a doua oară. „Nu sunt omul statului acasă. Am făcut un proiect pentru reabilitarea socială a copiilor din familii vulnerabile prin metoda dramaterapiei. Şi, din fericire, cei din organizaţia Internaţională pentru Migraţie m-au acceptat. Am lucrat cu ei un an, până am revenit din concediu înapoi la meseria mea de bază, dar cu un bagaj de amintiri de nepreţuit. Voluntariatul a fost, pentru început, o parte a autoconducerii liceale, pe care o patronam pe atunci, dar am înţeles în scurt timp că amploarea activităţii voluntariatului debordează toate aşteptările şi am elaborat un proiect, Voluntariat şi Caritate. A fost acceptat. De atunci sunt în armonie absolută cu mine însumi prin ceea ce fac la acest centru”, ne spune Diana Mămăligă. 

Diana_Mamaliga_voluntariat

La întrebarea „De ce ai ales să fii voluntar?”, Diana Mămăligă, în primul rând, a răspuns că îşi iubeşte voluntarii, care uneori uită de ei înşişi şi muncesc cu abnegaţie de la un episod la altul al lungului șir de activităţi. Îi este foarte drag să vadă cum aceştia îşi sacrifică conştient timpul irepetabilei lor adolescenţe în numele sentimentului de împlinire şi satisfacţie prin dăruire dezinteresată. În al doilea rind, Diana s-a regăsit şi s-a descoperit absolut neaşteptat în munca de voluntariat. Şi trei – are convingerea că e o şcoală a iubirii aproapelui, una absolută, idea asta a iubirii aproapelui nu e un mit, e „palpabilă” socialmente.

Diana mai spune că cel mai drag îi este când vizitează copiii, sinceri şi plini de lumină. Are uneori impresia că nu noi, ci ei dăruiesc. „Când le văd ochii, bucuria, zâmbetele, aș face munca asta repetată la nesfîrşit, numai să mai stau puţin în lumina lor şi a voluntarilor. Dar în ciuda senzaţiei de fericire, persistă şi una de profund regret… Că trăim într-o lume care admite nelegiurea unui copil…”, mărturisește Diana.

În echipa sa de voluntariat, Diana Mămăligă se simte ca acasă. Nu-şi imaginează să nu-i vadă sau să nu le vorbească măcar o data în zi. Îi sună, ei au planuri, idei, proiecte mereu.

Diana_Mamaliga_voluntariat

Diana ne-a relatat și câteva întâmplări memorabile sau amuzante din cadrul carierei din domeniul voluntariatului. „Cu Mia, actualul Preşedinte al voluntarilor, şi Anatol, mentorul şi expreşedintele, în luna mai, şezând pe pragul Palatului Naţional, după nişte negocieri mai complicate legate de un Rock Concert de Caritate, obosiţi, dezamăgiţi, dar plini de convingerea că vom reuşi, sunam la toată lumea şi întreţineam conferinţe telefonice. Abia mai târziu am realizat că suntem pe treptele Palatului Naţional şi un poliţist ne-a tolerat cu „maratonul” discuţiilor. Sau altă amintire, Tudor Tihon, în costum de Moş Crăciun imens nu încăpea în miniantreul unei garsoniere în care locuia o familie cu 6 copii. Încercam să-l împingem pe Moş Crăciun spre odaie cu tot cu sac! Sau uimirea din ochii unor locatari care urmăreau cu stupefacţie cum ies din maşina mea cu 5 locuri, plină până la refuz cu colete, 9 persoane voluntare, fiecare având încă câte un colet în mâini. Sau momentul în care, împachetând cadouri, voluntarii încep să se joace cu jucăriile din donaţii, de ai impresia că-s numai buni de creşă”, povestește Diana Mămăligă.

Diana_Mamaliga_voluntariat

Cât despre sacrificiile în numele voluntariatului, Diana ne spune că la început credea că face un singur sacrificiu – familia, copiii. Acum, însă, toată familia, copiii, soţul, prietenii – toţi sunt voluntari. E firesc. „Nu cred că copiii mei m-ar învinui vreodată pentru asta, mai ales că le e drag şi lor să facă voluntariat, e un modus Vivendi în casa mea, care are zile când arată a depozit. Până şi maşina mea e voluntară, că n-are de ales”, adaugă Diana.

Aceasta este povestea Dianei Mămăligă, un suflet care dăruieşte lumină celor care n-au mai văzut-o demult. Dacă ar avea șansa să-și retrăiască destinul, povestea cu voluntariatul ar repeat-o la nesfîrșit, pentru ca ea, ca și iubirea, își merită fiecare bănuț din prețul ei.

Mihaela Guțu | stagiară Stiripozitive.eu

Diana_Mamaliga_voluntariat Diana_Mamaliga_voluntariat Diana_Mamaliga_voluntariat Diana_Mamaliga_voluntariat Diana_Mamaliga_voluntariat
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.