Prima pagină / Oameni / Societate  /  Patricia Zghibarţa: „Înconjoară-te cu oameni de la care poți învăța și care să te inspire”

Patricia Zghibarţa: „Înconjoară-te cu oameni de la care poți învăța și care să te inspire” imprimare

15.10.2014  

Luptătoare, optimistă şi mereu zâmbitoare, aşa e protagonista noastră de astăzi, Patricia Zghibarţa. Ea ştie perfect cum să profite de fiecare clipă şi să o investească în dezvoltarea proprie. Ambiția și perseverența i-au oferit Patriciei noi oportunităţi şi experienţe unice.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Am fost mereu interesată de domeniul relaţiilor internaţionale și provocările cărora trebuie să le facă față comunitatea internațională. În același timp, cred că e uimitor modul în care normele legale reglementează orice relație socială existentă. Fără să ne dăm seama, domeniul juridic determină orice interacțiune a noastră- de la raportul pe care îl avem cu părinții, angajatorii și vânzătorii din magazine, până la relațiile cu insituția de învățământ la care ne facem studiile, Ministerele sau Parlamentul în care activează deputații pe care îi alegem. Reglementarea relațiilor dintre state rămâne cel mai provocator aspect al domeniului juridic și pentru că îmi plac provocările am ales să învăț drept internaţional. Cunoştinţele pe care le-am obținut încerc să le aplic acum la Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova, unde am funcția de director de programe”, relatează Patricia Zghibarţa.

Patricia Zghibarța

Patricia vrea să-i încurajeze pe cei care au decis, ca și ea de altlfel, să studieze în Moldova, spunându-le că pot obține succes și cunoștințe doar prin efort și implicarea în diverse activități, atât academice cât și de voluntariat.

„Conferințele, școlile de vară și competițiile internaționale, dezbaterile, jocurile intelectuale și proiectul „Aspire Academy” au fost experiențe care m-au format și datorită cărora, alături de oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului, am ajuns să fiu ceea ce sunt astăzi”, adaugă tânăra.

Entuziasmul şi dorinţa de noi aventuri sunt stimulii principali care o fac să râvnească permanent către noi realizări.

„Astăzi tinerii au luxul de a fi mult mai selectivi atunci când decid cum să se implice în viața comunității din care fac parte. Sunt o mulţime de posibilităţi şi şanse prin care se pot afirma. E nevoie doar de dorinţă şi răbdare. Am auzit de multe ori tineri care spuneau că nu aplică pentru anumite oportunități, pentru că cred că nu vor fi selectați. E o abordare greșită. Pentru fiecare oportunitate de care am beneficiat, au existat cel puțin trei refuzuri primite. Da, e cu siguranță demoralizator, dar ceea ce am învățat din această experiență e că niciodată nu trebuie să renunți și să încetezi să depășești propria performanță”, mai spune Patricia.

Patricia Zghibarța

Anii de liceu au fost cei care i-au deschis noi orizonturi. Datorită concursurilor şi conferinţelor internaţionale, Patricia a reuşit să cunoască noi culturi, persoane şi desigur ţări.

„Călătoriile sunt cele care m-au marcat profund. Am reuşit să vizitez Germania, Belgia, Ungaria, Austria, Letonia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Finlanda şi altele, dar cel mai mare şoc cultural l-am avut în Thailanda, unde am participat la Competiția Internațională de Drept Umanitar „Jean Pictet”. E o ţară absolut fenomenală, o lume plină de contraste izbitoare şi oameni ospitalieri. Această experienţă inedită de zece zile m-a făcut să percep multe lucruri într-un mod diferit atunci când m-am întors acasă”, povesteşte cu sclipire în privire Patricia Zghibarţa.

Comunicarea este foarte importantă pentru Patricia. Anume oamenii sunt cei care reuşesc să o inspire şi să-i ofere noi forţe. Datorită oamenilor pe care i-a cunoscut în timpul călătoriilor, a descoperit multe lucruri impresionante.

E uimitor să afli despre diversitatea din Republica Africa de Sud de la tineri care locuiesc acolo sau despre provocările de securitate în Pakistan de la cei care trebuie să înfrunte aceste provocări în fiecare zi. Doar aşa poţi cunoaşte cum gândește, ce crede și spre ce aspiră un popor. Cel mai important însă e că acești tineri m-au inspirat și mă motivează să fac mai multe. Așa că, celui care citește aceste rânduri vreau să îi spun: Înconjoară-te cu oameni de la care poți învăța și care să te inspire. Te vor ajuta să-ți descoperi potențialul și să excelezi!”, exclamă ea.

Exemplul Patriciei Zghibarţa ne demonstrează că fiecare dintre noi are capacități deosebite. E nevoie doar de curaj şi perseverență pentru a le pune în valoare.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu 

Patricia Zghibarța Patricia Zghibarța Patricia Zghibarța
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.