Prima pagină / Oameni / Societate  /  (Foto) Amintiri din copilărie cu Ion Ștefăniță, Corina Cojocaru, Artur Musaelean, Victoria Ungureanu, Sergiu Botezatu, Xenia Chirilov și Vitalie Vovc

(Foto) Amintiri din copilărie cu Ion Ștefăniță, Corina Cojocaru, Artur Musaelean, Victoria Ungureanu, Sergiu Botezatu, Xenia Chirilov și Vitalie Vovc imprimare

26.10.2015  

Episodul 2 al serialului „Amintiri din copilărie” vine cu noi protagoniști, care împărtășesc amintirile frumoase, plăcute și vesele din copilărie: Ion Ștefăniță, Corina Cojocaru, Artur Musaelean, Victoria Ungureanu, Sergiu Botezatu, Xenia Chirilov și Vitalie Vovc.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion ȘTEFĂNIȚĂ, împărtășește cu noi o amintire hazlie din copilărie și ne-a transmis o fotografie din anul 1986, an în care a mers la școală.

„Eram eu cred că prin același an, prin 1986, părinții mei au fost chemați la o nuntă, în sat, în satul de unde e mama, Orac, raionul Leova. Și rugasem parinții să mă ia și pe mine la acea nuntă, vroaim și eu să fiu vornicel, etc.

Nunțile în acea perioadă mai des se făceau în corturi mari şi lungi, dar aşa cum satele noastre, erau pline cu noroi şi glod, atunci, dar și până în prezent... gospodarii de la acea nuntă

au împins cu un excavator tot glodul, de pe suprafața unde trebuia să fie amenajat cortul, au adus nisip, deci au făcut frumos în cort și în faţa cortului, unde seara era și luminat frumos peste tot, nu şi în spatele cortului.

Seara vin oaspeții. Ei şi aşa cum copii nu pot sta locului, noi cei mai mici: „Hai să ne jucam, să alergăm, de-a pălita!”. Și deci, aşa cum eram eu la costum, deschis, o nuanță de sur deschis, cu pantofi la fel de deschişi la culoare,  cum se spune la patru ace, şi cum alergam eu, toţi copii alergau pe acolo unde e lumină în faţa cortului, peste tot, unde era vizibil. Eu însă, hai să alerg şi prin spatele cortului, dar, acolo,  aşa cum spuneam, era tot glodul, îngrămădit, şi eu prin el, şliop, şliop, şi ies din el fără un pantof. Gata! Până aici a fost nunta, pentru mine.

Am încercat să-l caut, zadarnic însă, au aflat părinţii. Verişorii nu tac, şoptesc părinţilor: „Vanea e în glod... Vanea-i fără un pantof...” (în acea perioadă, toţi Ionii, erau Vanea, Vaniuşa).

Istoria se finalizează cu pedeapsa, primită de la tata, şi nunta s-a finalizat pentru mine în acea clipă.

P. S. ... pantoful a fost găsit peste vreo 3 luni, când am mers iar prin ospeţie. Și mi-am recuperat pantoful, dar deja fiind altfel, chinuit, călcat de tractoare...

Iată aşa o istorie, deşi cu şotiile din timpul nunţilor de altă dată, am multe”, mărturisește Ion.

Ion_Stefanita

Prezentatoarea emisiunii Destine de colecție la TV Moldova1 și producătoarea emisiunii UȘA la același post de televiziune, Corina COJOCARU, povestește cu drag și nostalgie despre copilăria frumoasă de care a avut parte.

Eu mereu am fost cea mai mare! Sora mai mare, verişoara mai mare, pentru verişorii din partea tatei, acolo unde trăiam, la Glodeni şi nepoata mai mare. Când veneam la Ţînţăreni, Teleneşti, eram cea mai fericită, aici era vetişorul meu, Andrei, mai mare, pe care-l iubeam şi-l iubesc enorm, pentru că mă lua în braţe, pentru că mă plimba cu bicicleta şi pentru că m-a făcut să mă simt mai mică”, afirmă Corina.

Corina_Cojocaru

Jurnalistul Artur MUSAELEAN enumeră câteva momente frumoase și plăcute despre care își amintește, atunci când se gândește la copilărie.

Îmi amintesc cu nostalgie de copilăria mea, care a fost una frumoasă. Iernile cu multă zăpadă, toamnele în culori, sunt cele care îmi vin în memorie când mă gândesc la copilărie. Revelionul era ceva cu adevărat magic, atât acasă cât și la grădiniță. A fost frumos!”, exclamă Artur.

Artur_Musaelean

Fondatoarea proiectului Everyday Journalism, Victoria UNGUREANU, zice cum a fost în copilăria ei.

Am fost singurul copil în familie și n-aş putea spune că am fost cea mai răsfățată. Deși am avut jucării și rochițe, pe care nu le împărțeam cu nimeni. Îmi amintesc bine de zilele petrecute cu prietenii din mahala, de șotii și cât de uniți eram. Astăzi toți sunt împrăștiati prin lume...”, spune Victoria.

Victoria_Ungureanu

Poetul Sergiu BOTEZATU, care este Manager Superior în Proiecte de Dezvoltare Economică la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, îndeamnă să ne amintim, cu toții, de cea mai frumoasă etapă a vieții – copilăria.

„Am foarte multe amintiri frumoase din copilărie. Dacă le-aș scrie, cred că aș deschide multe uși și ferestre, pe unde mulți ar putea evada în copilăriile lor. Eu aș îndemna foarte multă lume de la noi să-și amintească cât mai des de copilăriile lor, fiindcă ea, copilăria, este acel remediu magic care pulsează în inimile noastre, acea dragoste față de țara unde ne-am născut. Ori această dragoste este atât de necesară Moldovei noastre abandonate de foarte multă lume, chiar și de mulți care se află la posturi înalte de conducere.

Dacă e să ne referim la această poză din copilărie, este facută chiar în prima zi de școală, imediat după primul sunet. Ce interesantă și ce plină de mistere mi se părea acea lume a cunoștințelor, în care pășeam la acel moment…”, relatează Sergiu.

Sergiu_Botezatu

Prezentatoarea emisiunii UȘA la TV Moldova1 și reporterul portalului nostru Știripozitive.eu, Xenia CHIRILOV, mărturisește istoria lupului din această fotografie din copilărie și despre jocurile pe care le prefera atunci.

Iarna sau vara, indiferent de timpul de afară noi ne adunam în drum, la joacă. Iarna mergeam la săniuș, la râpă, iar la amiază veneam acasă, îmi schimbam mănușile, ciorapii și înapoi. Mmmmm, dar zăpada ce gustoasă era! Vara ne jucam sub nucul vecinei mele Adelina, iar jocurile noastre preferate erau: „Am o călimară plină cu cerneală”, „Fur, fur, fur harbuji”, „Telefonul stricat” și „În elastic”. Fetele mergeau la discotecă, dar eu cu verișoara mea Ana, tot cu păpușele ne jucam. Tata-mi dădea câte o cămașă veche, pe care nu o mai purta și eu din ea meșteream haine pentru păpușile mele barbie, aveau o garderobă plină. Am o mulțime de amintiri frumoase, probabil aș putea discuta la acest capitol ore în șir.

Iar lupul din fotografie a fost un dar la nunta părinților. Și el a fost prietenul meu în copilărie. A trăit bine pe acele timpuri, îl hrăneam, îl îmbrăcam și băiță îi mai făceam uneori când nu ne vedea mama”, spune Xenia.

Xenia_Mirabela

Consultantul în organizări pentru companii industriale, editorialistul la deschide.md, bloggerul și poetul, Vitalie VOVC, împarte cu noi amintirile frumoase din copilărie, de care este oarecum mândru și acum.

De mic copil mi-a plăcut să fac teatru. Nu e o figură de stil. Îmi plăcea să joc roluri. Şi educatorii la grădiniţă, şi învăţătorii mai târziu, la şcoală, ştiau asta. Le cădea bine: eram întrebat la matineuri! Aici sunt în rolul lui Guguţă, iar în faţă aveam „Guguţă şi prietenii săi” – o carte care-mi plăcea la nebunie. Ştiam deja să citesc şi educatoarea a făcut show şi din asta: m-a pus să citesc (cu intonaţie!) un fragment din carte. Mi-aduc aminte de parcă ar fi fost ieri: un părinte din spectatori nu a crezut şi a zis chiar acolo că, chipurile, aş fi învăţat pe de rost un fragment şi acum o fac pe deşteptul. Atunci educatoarea, Nina Trofimovna, nu m-a lăsat obijduit şi i-a propus să aleagă chiar el un fragment din carte, la întâmplare. Şi el a ales. Iar eu l-am citit! Şi sala a aplaudat. Şi am fost mândruuuu!... Am avut educatori şi învăţători de aur întodeauna… Şi eu îi iubeam. Şi ei mă iubeau. Şi era lume multă şi frumoasă în jurul meu. Şi era bine...”, povestește Vitalie.

Vitalie_Vovc

Foto: Arhivele personale ale protagoniștilor

Episodul 1 al serialului „Amintiri din copilărie” îl puteți vedea AICI.

 

Ion Ștefăniță Victoria Ungureanu Sergiu Botezatu Corina Cojocaru Artur Musaelean Xenia Chirilov Vitalie Vovc
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.