Prima pagină / Oameni / Societate  /  Dina Niculăeș: „Totul este posibil. Imposibilul doar ia mai mult timp”

Dina Niculăeș: „Totul este posibil. Imposibilul doar ia mai mult timp” imprimare

„Am constatat că noi, de fapt, căutăm remedii pentru bolile deja existente și facem foarte puțină prevenire”

17.08.2012  

Dina Niculăeș are 24 de ani, a dorit să fie arhitect, însă a revenit la prima dragoste – chimia. Iar cel mai bine ilustrează domeniul de preocupare ştiinţifică a Dinei Niculăeş această afirmaţie a ei: „Oțelul este cel mai rezistent material, dar pânza de păianjen este de 1000 de ori mai rezistentă, însă noi nu suntem capabili să o reproducem”.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Carte de vizită

Ecole Nationale Superieure de Chimie de Rennes, Franța - 2 ani ciclul pregătitor

Ecole Nationale Superieure de Chimie, Biologie et de Physique de Bordeaux, Franța - ciclu inginer

Irlanda - stagiu  în electrochimie - studiu Alzheimer, dementia (biosensors)

Germania - stagiu în chimie analitică, compania Merck KGaA

Universitatea Santa Barbara, California, SUA - an de schimb de studii

13 țări vizitate pe 2 continente - Europa şi America.

Steluța Andrei | Știripozitive.eu

Studiile. „Am aplicat la o Univesitate de  Farmaceutică și la o Școală Superioară de Chimie, ambele în Franța și la ambele am fost acceptată"

- În Franța sistemul de învățămînt este diferit de cel din Moldova. Există universități și există ceva care este considerat mai elitist și anume Școlile Naționale Superioare. Acestea au apărut datorită lui Napoleon, care a decis să  crească cei mai buni ingineri. Am aplicat la o Univesitate de Farmaceutică și la o Școală Superioară de Chimie, ambele în Franța și la ambele am fost acceptată.

Am decis, totuși, să aleg chimia pentru că era mai prestigios și oferea și bursă. Ajunsă acolo, am văzut că în Franța este foarte complicat programul de învățămînt, iar ce făcusem noi la chimie era depășit. Am avut noroc, totuși, de o clasă internațională și am găsit susținere unii de la alții. A fost foarte greu pentru că, deși științele rămîn științe, nivelul la care am învățat a fost diferit. Practic vorbind, doi ani am stat doar între cărți pentru a putea face față. La finele primului an, din 26 de studenți, am rămas doar 18.

Dina Niculaes la Paris

- De ce ai ales chimia?

- Mi-am dorit să fiu arhitect, însă am realizat că nu am capacitățile necesare și am revenit la prima dragoste - chimia. Inițial, mă gândeam foarte mult la farmaceutică, iar apoi studiind am constatat că noi, de fapt, căutăm remedii pentru bolile deja existente și facem foarte puțină prevenire. Atunci am decis că doresc să lucrez în prevenirea maladiilor, în inventarea unor noi materiale pentru mediul ambiant.

Mexic

- Ce anume ți-ai propus să studiezi?

- La moment, oțelul este cel mai rezistent material, dar pânza de păianjen este de 1000 de ori mai rezistentă, noi însă nu suntem capabili să o reproducem. Consider că aceasta este doar una din direcțiile care trebuie dezvoltate insistent și la care de fapt se lucrează în întreaga lume. Ar fi un beneficiu enorm pentru că, deși va fi mai rezistent, acest nou material va fi mult mai ușor, mai econom.

Roma, Italia

- În care dintre țările vizitate ai avut vreo experiență memorabilă?

- Am vizitat 13 țări. Și, totuși, aș dori să amintesc de Germania. Am mers acolo pentru un stagiu, deși nu cunoșteam deloc germana. Am ajuns atunci la hotel, era duminică seara, era o persoană la recepție care nu vorbea engleza, iar eu îmi doream să beau apă. După mult timp în care am încercat să-i explic persoanei de la recepție ce vreau, i-a venit o idee, a format un număr și mi-a dat să vorbesc la telefon cu cineva. Acel cineva era bucătarul hotelului care știa engleză. Când i-am zis de băutură, m-a întrebat ce bere vreau și s-a mirat că vreau doar suc sau apă. Apoi, câte un pic am învățat și germană, deși toată lumea era deschisă să vorbească cu mine în engleză.

Amsterdam

- Unde îți vezi viitorul?

- Din păcate, nu în Moldova. Cel puțin nu deocamdată. Îmi doresc să fac și studii de doctorat, iar apoi voi vedea dacă cunoștințele mele își vor găsi aplicare în țara noastră. Și nu pentru că nu mi-aș dori să mă întorc pentru totdeauna. Mi-aș dori foarte mult, dar domeniul meu de expertiză nu este aplicabil în Moldova. Cu regret, centre de cercetare în chimie nu sunt la noi în țară, iar remunerarea pentru acest domeniu în Moldova este destul de slabă. Şi nici mediul nu mă încurajează să revin pentru totdeauna. Consider că pot fi de folos țării mele și de departe.

Boston

- Ce țară ți-a plăcut cel mai mult din cele vizitate?

- Probabil, Statele Unite. Pentru optimismul oamenilor de acolo, pentru deschiderea lor și pentru pozitivul mereu pe față. Americanii se implică foarte mult și în acțiuni de voluntariat, tot felul de centru comunitare, ceea ce este foarte bine și pentru ei ca indivizi, și pentru societate.

Paris

- Cum arată Moldova venind de departe?

- Sunt foarte multe lucruri care se schimbă acum în Moldova. Sunt foarte multe direcții în care mi-ar place să mă implic. Îmi doresc foarte mult ca și țara mea să ajungă un nivel cât mai înalt de dezvoltare. Anume pentru asta, studiile pe care le facem peste hotare sunt foarte valoroase. Pentru că aduc o nouă perspectivă.

De-a lungul experienței mele m-am convins de un lucru, de fapt, am un citat  preferat: „Everything is possible, the imposible just takes longer". (Totul este posibil, imposibilul doar ia mai mult timp). Avem nevoie doar de timp și răbdare.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.