Prima pagină / Oameni / Societate  /  Svetlana Revineala protejează social și juridic moldovenii aflați în „țara dreptului omului”

Svetlana Revineala protejează social și juridic moldovenii aflați în „țara dreptului omului” imprimare

19.10.2016  

Franța a fost o țară de vis pentru Svetlana Revineala din mai multe motive. Un prim motiv a fost descoperirea unei atracții față de această țară în manualele de limbă franceză pe parcursul tuturor anilor de învățământ. Apoi această atracție s-a transformat într-o mare pasiune prin studierea limbii franceze dar și a culturii, a societății, a renumitei sale culinării, etc.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Scopul principal care a determinat-o pe Svetlana Revineala să ajungă în Franța a fost să studieze dreptul și să dobândească practici necesare în acest domeniu. Acest vis a devenit realitate. În prezent, Svetlana Revineala este un avocat care merită toată admirația moldovenilor, întrucât ea ajută migranții moldoveni din regiunea pariziană să fie protejați social și juridic în Franța. Echipa Stiripozitive.eu apreciază meritele și munca enormă pe care o face Svetlana Revineala și o felicită cu ziua juristului, dorindu-i multă răbdare, succese și realizări frumoase!

Svetlana Revineala din copilărie avea visul de a studia domeniul juridic în „țara drepturilor omului”. Iar acest vis a devenit un proiect care s-a concretizat în ultimul an de liceu când a optat să se înscrie la Universitatea de Drept la Bordeaux prin procedura dosarului alb. Obținerea vizei s-a dovedit a fi dificilă. Astfel a reîncercat prin procedura au-pair și a obținut viza rapid. Cu suportul moral și financiar al familiei franceze care i-a fost gazdă, Svetlana s-a însris în anul următor la Universitatea din Nantes.

Svetlana Revineala

Familiei gazdă a Svetlanei a încurajat-o să se înscrie la universitate optând pentru o specialitate care i-ar permite să-și realizeze dorința de a studia dreptul, sau să se orienteze spre o altă specialitate precum științele politice sau economie. De fapt, a fost avertizată din start că o mare parte din studenții înscriși la drept în Franța, eșuează în primii ani de studii. Fapt care, a făcut-o pe Svetlana să se înscrie în primul an la Facultatea de Administrație Economică și Socială. Acest an, precum și un stagiu într-un cabinet de avocați parizian, i-au solidificat decizia de a studia dreptul și de a deveni avocat. Astfel, a cerut și a obținut transferul în anul II la specialitatea de drept. Iar în cadrul inerției de a studia dreptul și de a utiliza capacitatea de a asimila limbile străine relativ ușor, s-a înscris în cadrul unui dublu parcurs de Drept și de Limbi străine aplicate, unde a studiat intensiv limba engleză și limba italiană.  

Din anul III de studii a urmat dreptul într-o universitate pariziană Paris X Nanterre. În Franța, anul IV de studii este un an de specializare, iar ea a ales să studieze dreptul de afaceri. Masterul l-a făcut în rezolvarea litigiilor europene și internaționale și anume, în area afacerilor. A urmat teza de doctorat în domeniul dreptului internațional privat, franco-rus, susținută la Universitatea Paris II Panthéon-Assas.

„Drumul respectiv nu a fost unul deloc ușor. Dificultățile întâlnite nu au fost în legătură cu limba franceză sau cu indecizia referitor la alegerea specialității. Au fost prezente în număr mai mare dificultățile de ordin financiar, deoarece mi-am auto-finanțat studiile lucrând și studiind în paralel. Vă puteți imagina astfel, că în respectiva situație mi-am interzis însumi mie orice formă de eșec, de restanțe sau de repetare a anului, căci fiecare an de studii era unul costisitor moral și financiar”, povestește Svetlana Revineala, avocatul care protejează social și juridic moldovenii aflați în Franța.

Echipa Stiripozitive.eu a fost curioasă să afle cum a început povestea „Avocatul care ajută”, Svetlana Revineala fiind în rolul principal :

„Pe toata perioada studiilor și a lucrului am activat în domeniul social. Am lucrat într-o asociație franceză în perioada 2010-2011, în calitate de jurist pentru persoanele ce întrebuințează droguri într-un cartier foarte „fierbinte” din Paris. Totodată îmi doream să întrebuințez calitățile mele profesionale și pentru comunitatea concetățenilor mei din Franța care aveau nevoie.

Svetlana Revineala

Experiența mea de a ajuta migranții moldoveni a început mai exact atunci când l-am întâlnit pe Dorin Dușciac - un migrant moldovean care face multe pentru comunitatea moldovenilor din Franța. În anul 2012, proiectul Consolidation of management capacities in Republic of Moldova, finanțat de către mai mulți parteneri europeni, a decis la cererea lui Dorin Dușciac să pună la dispoziția migranților moldoveni din regiunea pariziană, un specialist în drept care să răspundă la întrebările și necesitățile acestora din punct de vedere juridic. Am fost receptivă la ofertă și astfel mi s-a oferit oportunitatea de a reprezenta această funcție de jurist a proiectului menționat anterior. Locația aleasă a fost Villeneuve-Saint-Georges, un oraș aflat la 8 km de Paris și unde comunitatea moldovenească din regiune este cea mai concentrată (aproximativ 3000 de migranți). Acest proiect s-a încheiat la sfirșitul anului 2014”, zice Svetlana Revineala.

De la Svetlana Revineala am înțeles că concetățenii noștri aflați în Franța au avut și au o mare necesitate de consultanță juridică.

„În Franța, toți locuitorii dețin drepturi pe care pot și trebuie să le apere sau să le obțină. Moldovenii sunt oameni harnici, muncitori și deseori cinstiți. Ajungând în Franța și lovindu-se de dificultăți legate de dreptul de ședere, dreptul muncii, dreptul de afaceri, dreptul de familie sau dreptul penal, ei devin complect dezarmați în fața sistemului francez juridic și social. Deseori sunt abuzați și folosiți în domeniul muncii sau chiriei (a locuinței), fiindcă ei nu conștientizează că au drepturi. Scopul consultărilor mele este de a oferi sfaturi și de a explica căile legale pentru rezolvarea problemelor. În ultimii ani, dreptul de ședere în Franța a constituit o parte importantă a consultațiilor oferite”, spune Svetlana.

Ședința de consultație juridică se stabilește obligatoriu prin telefon din timp. Numărul important al solicitanților o obligă pe avocat să stabilesc o agendă strictă și o durată limitată al consultației de 20-30 de minute. Dacă problema solicitantului este foarte urgentă, atunci consultarea se realizează și prin telefon. Persoanele care au fost confirmate pentru consultație, se deplasează la ședință cu toate actele necesare. În timpul acordat întâlnirii, Svetlana își propun să răspund la întrebări, să îndrume spre administrațiile competente și vizate în context, să dicteze treptele legale care trebuiesc urmate. Timpul profesional limitat și numărul de persoane care apelează la serviciile proprii profesionale, nu îi permite să însoțesc aceste persoane și în fața administrațiilor sau tribunalelor.

În prezent Svetlana Revineala este implicată în proiectul Centrul Satelit NEXUS Paris, care are la bază alte două structuri : NEXUS Moldova și Asociația pentru Integrarea Migranților, pe care a fondat-o împreună cu alți 3 colegi din Paris, în iunie 2015. Astfel, Asociația pentru Integrarea Migranților din Paris propune, sub egida NEXUS Moldova, migranților moldoveni din regiunea pariziană dar și din toată Franța, mai multe activități care să răspundă necesităților acestora precum : Cursuri gratuite de limbă franceză, Consiliere gratuită pentru tineri și studenți, Consiliere gratuită pentru inserțiune profesională și Consiliere gratuită juridică (pe care o asigură). Consultațiilor juridice se derulează în fiecare vineri după amiază.

„În viitorul apropiat, planific să dezvolt o branșă de consiliere și de susținere tuturor investitorilor francezi potențiali în Republica Moldova, dar și pentru oamenii de afaceri moldoveni care activează sau doresc să-și dezvolte activitățile pe piața franceză. Căci oamenii de afaceri moldoveni deseori nu cunosc legislația franceză în domeniul creării afacerilor sau în cadrul dificultăților întâlnite în relațiile cu furnizorii sau clienții. Iar oamenii de afaceri francezi își pun deseori întrebări despre specificitățile locale din Moldova înainte de a decide referitor la o investiție. Seminare practice în cadrul Asociației pentru Integrarea Migranților adresate geranților și oamenilor de afaceri moldoveni pe diferite teme esențiale sunt prevăzute în regiunea pariziană în viitorul apropiat”, zice Svetlana Revineala.

Foto: arhivă personală

Svetlana Revineala Svetlana Revineala Svetlana Revineala
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.