Prima pagină / Oameni / Societate  /  Elena Oleinic: „Într-o zi mi-am dorit o schimbare. Am hotărât că visul din copilărie merită să fie realizat, astfel am aplicat la Universitatea Oxford”

Elena Oleinic: „Într-o zi mi-am dorit o schimbare. Am hotărât că visul din copilărie merită să fie realizat, astfel am aplicat la Universitatea Oxford” imprimare

22.11.2016  

Elena Oleinic a plecat la vârsta de 16 ani la studii în Marea Britanie. A învățat acolo timp de 7 ani. A revenit în Moldova pentru a aplica cunoștințele acumulate de-a lungul anilor aici, în țara noastră. Dorința de-a dobândi cunoștințe noi de la cei mai buni profesori, a determinat-o pe Elena să aplice la Universitatea Oxford. Despre emoțiile pe care le-a trăit în perioada studiilor, aflăm de la Elena Oleinic, absolventa universității numărul unu din lume.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- La ce vârstă ai plecat la studii în Marea Britanie și câți ani ai studiat acolo?

- La vârsta de 16 ani am plecat la studii pentru A level în Marea Britanie. La acea etapă a vieții, atât de complicată din cauza despărțirii de părinți și casă, nici nu mă gândeam că timpul va trece atât de repede și că voi ajunge să învăț în Marea Britanie timp de 7 ani. După Bethany School am fost acceptată la universitatea Exeter. Învățând un an și obținând note bune la obiectul ”statistica” pe care de fapt nici nu îl înțelegeam, mi-am dat seama că trebuie să merg la o altă universitate, cu cerințe mai mari față de studenți. Astfel am fost acceptată la University College London, la specialitatea Economics and Business with East European Studies. Ulterior, am aplicat pentru master la London School of Economics, iar după multe teste și interviuri am fost acceptată la specialitatea European Political Economy. Specialitățile alese se refereau în mare parte la dezvoltarea țărilor din fosta Uniune Sovietică și tranziția acestora spre o țară membră a Uniunii Europene.

Elena Oleinic-Slivinschi

Cum a fost la început, cum te-ai simțit într-o altă lume, printre noi oameni? Ce impresii te-au marcat ?

Începutul este mereu complicat, în special atunci când nu ești pregatită moral și psihologic să trăiești într-o altă țară. Astăzi plecarea unui elev/student la studii peste hotare este tratat ca ceva normal, însă în anul 2002, lucrurile erau altfel din cauza lipsei de informație, a liberei circulații și a accesului la bursele de studii. Eram printre puținii tineri moldoveni plecați și asta îmi dădea motivație să am reușite mari.   

Totuși, ce te-a determinat să te întorci, ținând cont de faptul că tinerii continuă să plece din Republica Moldova în căutarea unei vieți mai bune?

Familia mea și dorința de a aduce aport țării mele au fost motivele pentru care m-am întors. “Viața bună” este o combinație de cuvinte care poate fi percepută diferit în dependență de cum o tratezi. Pentru mine este important ca viața să fie fericită, atunci ea devine bună. Iar fericirea este atunci când sunt alături de cei mai dragi sufletului meu, în țărișoara mea.   

Odată ce te-ai întors, în ce activități te-ai angajat în Moldova?

Activitatea mea în Moldova a început la Banca Națională cu funcția de economist coordonator până la șef de secție și s-a soldat cu o experiență de peste 5 ani de zile. Ulterior am fost angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Paralel, am fondat o companie care activează în domeniul financiar nebancar pe care o gestionez cu succes până în ziua de astăzi. În afară job-urilor oficiale, m-am angajat în proiecte de voluntariat pentru a ajuta pătura vulnerabilă a societății. Am înființat fundația nonguvernamentală și nonpolitică “Tinerii pentru Moldova”, prin care am lansat numeroase proiecte de susținere a tinerilor.   

Elena Oleinic-Slivinschi

Ce te-a făcut să pleci din nou la studii în Marea Britanie și cum ai reușit să fii acceptată la Universitatea Oxford?

Cuvintele spuse de Mahatma Gandhi caracterizează deplin viziunea mea despre învățătură și viață: “Trăiește ca și cum ai muri mâine. Învață ca și cum ai trăi veșnic”. Sunt obișnuită să fiu lustruită de cunoștințe noi, acumulate de la cele mai recunoscute universități la nivel mondial. Când plecasem la 16 ani, îmi doream mult să învăț la Oxford. Însă atunci nu mi-a reușit. Acest eșec s-a transformat într-un vis. Într-o zi mi-am dorit o schimbare și am hotărât că visul din copilărie merită să fie realizat. Nu credeam că voi fi acceptată din cauza cerințelor mari a membrilor comisiei de admitere de la University of Oxford. Uimirea mea a fost atunci când, nu doar că am fost acceptată, ci mi s-a oferit și o bursă de studii.

Elena Oleinic-Slivinschi

- Care au fost cele mai intense emoții pe care le-ai trăit în perioada cât ai studiat la Universitatea Oxford?

- Frumoase emoții am trăit atunci când am cunoscut profesorii care m-au învățat. Evident m-au impresionat diplomele lor, universitățile de top în care activau și experiența lor profesională. O astfel de combinație este perfectă pentru a însuși o materie nu doar din punct de vedere teoretic ci și practic. Alte emoții pozitive mi-au adus colegii care veniseră din 25 de țări ale lumii, fiecare având realizări frumoase în carieră, fie în domeniul privat, fie într-o companie multinațională. Am cunoscut oameni milionari, realizați financiar și totodată cu picioarele pe pământ. Iar cele mai intense emoții le-am avut la graduare, atunci când mi s-a înmânat diploma de la universitatea numărul unu din lume.    

Elena Oleinic-Slivinschi

Elena Oleinic-Slivinschi

Cum ai reușit să îmbini studiile și perioada de sarcină? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Studiile și sarcina au fost îmbinate ușor, deoarece ambele erau foarte dorite. Am luat pauză de la alte activități și astfel m-am dedicat la maxim atât studiilor, cât și sarcinii. Cel mai deosebit moment a fost faptul că am născut peste o lună după ce am prezentat teza de master.  

În opinia ta și din proprie experiență, cu ce se aleg tinerii care aleg să-și continuie studiile peste hotare, comparativ cu cei care rămân în țară?

Tinerii ce aleg să învețe peste hotare acumulează cunoștințe de valoare, sunt puși în situația să facă față de sine stătător la multe provocări și alegeri, cunosc o altă cultură, își fac prieteni pe viață și primesc educație de calitate. 

- Cum crezi, te vor ajuta studiile și diploma obținută de la University of Oxfod, în cazul în care decizi să-ți faci o carieră în Republica Moldova?

- Cariera în Republica Moldova am început-o în 2009. Sunt sigură că studiile la University of Oxford îmi vor deschide orizonturi și posibilități noi. Planific să îmi dezvolt afacerea privată, dar și să contribui în societate prin activitatea amplă a fundației “Tinerii pentru Moldova”.   

Ce șanse mai au tinerii aici, în țara lor?

- Motivația tinerilor nu este singurul lucru necesar pentru reușita acestora. Este important nu doar de a vrea, ci și de a acționa, a lupta, a crea și a realiza. Multe companii din Moldova duc lipsă de tineri specialiști, deoarece mulți tineri cu capacități urmează pașii majorității și pleacă. Tinerii au șansa să se mobilizeze prin implicarea activă în schimbarea politică, economică sau socială.

Unde e fericirea și ce înseamnă pentru tine succesul?

- Fericirea și succesul prezintă o analogie și sunt dependente reciproc. Pentru mine cheia succesului este în fericirea interioară. Atunci când ești fericit alături de părinți, soț și copil, primești energia necesară pentru a obține succes în orice scop pe care ți-l propui. 

Sursă foto: arhivă personală

Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi Elena Oleinic-Slivinschi
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.