Prima pagină / Oameni / Societate  /  Despre lumina Sfintei Sărbători de Paști | Stela Botez

Despre lumina Sfintei Sărbători de Paști | Stela Botez imprimare

13.04.2017  

Ea e interpreta de muzică populară de la sudul țării care optează pentru conservarea și perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor naționale. Recent, a lansat nu una, ci trei colinde pascale. Și dacă tot suntem în preajma Sfintei Sărbători de Paști. Am provocat-o pe Stela Botez să povestească despre amintirile legate de această sărbătoare, despre sensibilitatea melodiilor pascale, despre bucatele specifice regiunii de sud a țării, și despre oamenii cărora le spune întâi Hristos a Înviat.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- Ce semnificație are Învierea Domnului pentru Stela Botez?

 - Pentru mine, Învierea Domnului este probabil cea mai sensibilă sărbătoare pentru că este plină de patimă, durere, este sărbătoarea care nu aduce bucurie precum Nașterea Domnului (Crăciunul), ci te face să conștientizezi faptele. Personal, în această perioadă meditez asupra vieții mele, analizez tot ceea ce am făcut bine sau mai puțin bine, încerc să îmi dau seama dacă trăiesc în dragoste și pace cu oamenii și încerc să corectez greșelele mele.

dfg

- Ce amintiri ai legate de această sărbătoare plină de lumină. Ce făc gospodinele de la sud de Joia Mare?

 Îmi amintesc cu drag cum în săptămâna patimilor, încă la țară fiind, făceam curățenie generală în toată casa, măturam ograda și la poartă în drum, iar apoi împreună cu mama coceam cozonaci, ruladă cu dulceață și nuci și vopseam ouă roșii, pe care le ornamentam cu frunzulițe și le scriam cu lumânarea de ceară. Asta fac toate gospodinele în Joia mare.

- Ce s-a schimbat între timp?

- Între timp, eu locuind în Chișinău, departe de mama și de casa părintească, bineînțeles că nu mai practic aceleași activități ca în copilărie. Ca să fie mai proaspete, vopsesc câteva ouă roșii sâmbăta înaintea Învierii Domnului și cumpăr cozonac de la magazin, așteptând cu nerăbdare Blajinii, ca să merg la părinți.

edfd

foto simbol

- Ce bucate specifice regiunii de sud se găsesc pe masa de sărbătoare?

Pe masa de sărbătoare, pe lângă ouă, cozonaci și ruladă, în familia mea se mănâncă plăcintă cu brânză, friptură de pui și sarmale.

wert

- Cine sunt primii oamenii cărora le spui Hristos a Înviat și ciocnești un ou roșu?

Hristos a Înviat este fraza pe care o spun oamenilor cu care interacționez mai întâi. Câțiva ani la rând, cântam în strană la biserică și ne salutam așa cu enoriașii de acolo. Părinții sunt primii oameni cu care ciocnesc ouă roșii și ne spunem unii altora Hristos a Înviat. Anul acesta însă nu voi merge acasă de Paști și încă nu știu cine va fi prima persoană cu care mă voi saluta creștinește.

- Ce sentimentele te încearcă atunci când interpretezi o colindă pascală?

Eu sunt o fire lirică și îmi sunt aproape de suflet colindele pascale, de aceea le cânt cu multă dăruire și îmi plac foarte mult pentru că sunt armonioase.

df

Vreau să urez cititorilor pozitivi lumină în suflete și pe chip, în case și pe mese, dragoste între semenii lor și le doresc să pună accent pe comunicarea cu cei dragi mai mult, decât pe lucrurile materiale, mai ales la Blajini. Sărbători de Paști cu bine!

Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.