Prima pagină / Oameni / Societate  /  Violeta Grecu. Istoria moldovencei care cântă serenade pe gondolele veneţiene

Violeta Grecu. Istoria moldovencei care cântă serenade pe gondolele veneţiene imprimare

24.04.2017  

Medici, profesori, sportivi, juriști sunt câțiva din specialiștii din Republica Moldova care s-au stabilit cu traiul în afara țării și pentru care Moldova rămâne a fi pământul natal, căruia îi duc mereu dorul. Violeta Grecu este o conațională a noastră care a reușit prin muncă, perseverență și, nu în ultimul rând, talent, să fie unica femeie soprană care să cânte pe gondolele venețiene.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Născuta în satul Plopi, raionul Cantemir, Violeta Grecu este absolventă a Școlii de Muzică din Cantemir, secția acordeon și a Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu" din Chișinău, secția muzicologie, pian, mandolină și cobză, iar ulterior și diplomată în compoziție, muzicologie, pian și cobză la Academia de Muzică „Gavriil Muzicescu" din Chișinău. Acum este masterandă la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneția în calitate de soprană, secția „Canto academic și acompaniator pian pentru companii de operă".

Nenumăratele colaborări inedite ca solistă cu diverse ansambluri folclorice din Republica Moldova și România au ajutat-o pe Violeta Grecu să participe la mai multe festivaluri internaționale de unde mereu se întoarce cu premii importante.

Printre ele:

  • Locul II - Categoria „Muzică instrumentală" la concursul „Barbu Lăutaru" din Chișinău , Republica Moldova
  • Premiul I - Categoria „Muzică instrumentală" la concursul „Barbu Lăutaru", Chișinău, Republica Moldova
  • A activat ca profesor de cobză, mandolină, pian, solfegiu, dar și ca solistă la cobză în orchestra de muzică populară „Folclor", dirijor Petre Neamțu.

De mai bine de 10 ani locuiește în Italia și își continuă cu succes cariera muzicală, participând în continuare la diferite festivaluri și concerte împreună cu soțul, Radu Zaplitnii, care la fel este muzician.

Chiar dacă este departe de casă, nu uită de unde a pornit, iar în 2011 Radu, împreună cu soția sa Violeta, a organizat un concert la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", unde au prezentat albumul „Orient Express", care a inclus muzică din Moldova, Argentina, Musette Francez, Jazz, Cobza Solo.

- De cât timp sunteți în Italia și cum a evoluat cariera dumneavoastră?

Inițial am activat ca pianistă la cafenelele Florian și Quadri, din cunoscuta piață San Marco, Veneția, după care a urmat un turneu în nordul Italiei, în duet cu soțul meu, Radu Zaplitnii, iar din 2010 am început să activez ca acordeonist acompaniator pe gondolele venețiene. Sunt astfel unica soprană sau unica femeie de origine moldovenească care cântă serenade turiștilor din toată lumea în dialectul venețian, napoletan și, bineînțeles, cele mai faimoase cântece italiene. În paralel studiez la conservator și, desigur, dau și concerte.

În prezent colaborez cu teatrul din Ferrara și Treviso, unde chiar acum muncesc în calitate de soprană în opera „Il ratto dal Serraglio" și bineînțeles serenadele pe gondolă nu lipsesc. Istoria e simplă: pasiune și profesionalism, ore și zile în șir în a învăța să cânt corect în dialectul venețian și cel napoletan.

- Care a fost primul impact în momentul în care ați ajuns în Italia? Ce v-a ajutat să treceți peste greutățile pe care fiecare migrant le întâmpină?

Pentru toți migranții din lume cred că este același impact. Multă răbdare și timp pentru a-i convinge pe cei din jurul tău că tu ești mai mult decât un simplu migrant. Desigur, în afară de răbdare mai este nevoie de multă muncă și încredere, pentru ca într-un târziu să-ți câștigi existența prin muzică. Soțul meu, Radu Zaplitnii, omul care mă susține, mă îndrumă și care a insistat să mă înscriu la Conservatorul din Veneția, a luptat pentru mine ca să fiu acceptată în calitate de cântăreață pe gondolele venețiene, lucrează cu mine la piesele și ariile pe care le propun în public. În același timp, este și producătorul clipurilor muzicale pe care le producem.

- Sunteți în contact nu doar cu italieni, dar și cu turiști din alte țări. Le vorbiți despre Republica Moldova? Ce cred ei despre țara noastră?

Bineînțeles că turiștilor le vorbesc despre țara în care am crescut, dar de obicei încep cu poziția geografică, pentru că nu prea cunosc unde este Moldova. Cu toate că a fost greu la început și am fost acceptați nu chiar ușor în societatea gazdă, am reușit să legăm o frumoasă prietenie ce durează în timp cu un cântăreț foarte apreciat în Veneția, pentru că promovează folclorul venețian - Lucio Bisutto. Împreună cu acest prieten am reușit să realizăm un CD cu muzică italiană și folclor venețian. Deoarece între noi s-a creat o prietenie frumoasă, l-am invitat de nenumărate ori în Moldova, unde a lut parte la concertele noastre, iar noi suntem extrem de bucuroși că i-a plăcut mult țara noastră.

- Ați dori să vă întoarceți în Republica Moldova?

Eu cred că un artist reușește să creeze, să treacă prin foc și pară, să cadă, ca mai apoi să se ridice din nou numai când are gândul la casa părintească, la părinți și prietenii fideli din copilărie. Cu gândul, niciodată nu am plecat din Moldova. Serghei Rahmaninov nu ar fi putut scrie concertele nr. 2 și 3 pentru pian și orchestră dacă spiritual nu ar fi fost în Rusia.

- Un gând pentru cei care vă urmăresc și pentru cei de acasă.

Fiți pur și simplu voi înșivă. Ce nevoie aveți să fiți altcineva? Păstrați originalitatea din voi. „Ce e val, ca valul trece. De te îndeamnă, de te cheamă tu rămâi la toate rece..." A-ți găsi drumul în viață este ușor, trebuie să-ți asculți inima și să crezi profund că ești unic pe pământ. Dacă fiecare dintre noi va face ceea ce știe mai bine să facă, totul va merge de la sine.

Aliona PURCI, Padova | Revista MOLDOVA de oriunde, nr. 3, 2017

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.