Prima pagină / Oameni / Societate  /  Iurie Golban: „Despre moldovenii din China vă pot asigura că sunt cei mai bravi, cei mai buni și cei mai frumoși la chip și suflet”

Iurie Golban: „Despre moldovenii din China vă pot asigura că sunt cei mai bravi, cei mai buni și cei mai frumoși la chip și suflet” imprimare

20.11.2017  

Iurie Golban este originar din orașul Orhei și a absolvit Liceul Teoretic "Ion Luca Caragiale" din localitatea de baștină, ulterior, a devenit licențiat în drept și economie, ca mai apoi să continuie cercetările în cadrul studiilor postuniversitare în domeniul dreptul și relațiile internaționale.

Votează: 4.5/5 (2 Voturi )

În prezent Iurie Golban este implicat într-o cercetare în domeniul consecințelor migrației internaționale. La cei 29 de ani, deține o vastă experiență de studii, muncă și multe călătorii. La baza pasiunilor a stat experiența profesională, prin intermediul căreia a avut posibilitatea să interacționeze cu o vastă diversitate de culturi și persoane. Așa a luat naștere și experiența sa cu China.

Visele, entuziasmul și dorința de a descoperi s-au materializat într-o bună zi cînd a parvenit o ofertă căreia nu i-a dat mare importanță inițial, dar care în scurt timp e devenit realitate și a călcat pe pământ chinezesc exact la o lună de la primul contact cu oferta.

- Cum a fost la început și care a fost impactul între ceea ce ați lăsat acasă și ce ați găsit în China?

- Inițial am avut un șoc cultural, pe lângă faptul că era și șocul creat de contrastul între mare - mic; frumos - urât etc, a mai fost și chestia pe care nici azi încă nu o pot percepe ca atare și anume faptul că carnea de cățel este expusă în galantare, așa cum expun la noi țăranii carnea de miel. În China am găsit un popor pentru care cultura este cartea de vizită, în care eticheta și respectul fac parte din modul de a fi, dar și o economie care duduie la propriu.

Cât despre faptul dacă mi-a fost greu... a fost ceva neobișnuit, în afara standardelor cu care eram eu deprins.

De cât timp locuiți în China? Ați reușit să vă integrați?

-  În China mă aflu de un an și jumate. Chinezii în general sunt foarte primitori, săritori și m-au ajutat să mă integrez destul de repede și a fost ușor să mă adaptez la stilul lor de viață.

Azi pot afirma cu certitudine că fiind un amator al bucătăriei asiatice, am savurat practic din toate bucatele tradiționale.

- Cum v-au primit chinezii?

- Am să răspund prin a vă oferi un exemplu: la intrarea într-un autobus, metro etc., chinezul obișnuit își dă coate, se împinge și nu te lasă nici să cobori ca să urce el primul. Dacă le ești oaspete, în schimb, te tratează ca un rege și te obligă să mănânci și să bei totul. Nu obișnuiesc să salute și, fiindcă străinii s-au plâns de asta, acuma, când intri într-un magazin toți angajații zic în cor: "Bine ai venit la magazinul X!"

- Cum decurge o zi în China?

- În China zilele sunt foarte productive, practic ceea ce-mi produce satisfacție și plăcere, plus că am ocazia să interacționez cu foarte mulți străini. Am un program destul de încărcat dar în același timp îmi produce și o imensă satisfacție morală și fizică.  

- Ce ați învățat din această experiență de migrație?

- China este o experiență deosebită. Această experiență are un impact pozitiv asupra mea, este o experiență necesară și pe care chiar am căutat-o. Aici, în China am învățat că nu este suficient să menții legătura cu tradițiile culturale - moldovenești, mâncărurile, portul național, folclorul etc. și să crezi că tot ce e moldovenesc e superior. În China de fapt mi-am dat seama că țărișoara noastră a cam rămas în urmă la mai multe compartimente și este de datoria noastră, a celora care credem în viitorul nostru și al țării noastre să o resuscităm, să o reinventăm așa ca odinioară.

- Unde este pentru dvs "acasă"?

-  Pentru mine "acasă" reprezintă un tatuaj complex și complicat pe inima eternității. "Acasă", este acolo unde auzi vocile celor dragi, este locul unde mergi atunci când lumea ta se clatină, fiindcă aici este locul sigur și ai parte de iubirea pe care o tânjești. "Acasă" este acolo unde este inima mea, locul unde m-am format și dezvoltat, acolo unde am gânduri și sentimente. Cineva spunea: "HOME IS WHERE YOUR LIVE IS", și am lipite de suflet, parcă contopite uneori, casa unde am copilărit, ulicioarele, parcul, lacul și în ansamblu orașul Orhei. Deci, pentru mine "acasă" este "acasă la Orhei", acolo unde sunt părinții mei și cea mai frumoasă perioadă a vieții - copilăria.  

- Comunicați cu alți conaționali stabiliți în China cu traiul? Există o comunitate a moldovenilor acolo?

- Da, comunic foarte des cu conaționalii de aici, practic zilnic. Cu regret, nu avem o comunitate a moldovenilor în China înregistrată oficial și unul din motive ar fi poate, suprafața teritorială, distanțele foarte mari astfel că nu ne putem întâlni fizic. Cu toate astea, am creat un grup pe o rețea de socializare și un altul pe o rețea mobilă, astfel că avem posibilitatea în orice moment să interacționăm în regim online. Sunt foarte bucuros să văd aici copiii conaționalilor noștri din căsătorii mixte, care vorbesc românește, cunosc tradițiile noastre și care iubesc Moldova cu adevărat.

- Ați dori să vă întoarceți în Republica Moldova?

-  Da... și cu siguranță o să mă întorc. Moldova are nevoie de noi acum mai mult ca nici o dată, plus că și eu mai am încă multe de spus, proiecte pe care încă nu am reușit să le duc până la capăt și, nefăcând aluzie la slogane sau citate politice, eu chiar cred că Moldova are viitor.

 Ce v-a impresionat la cultura și modul de viață din această țară și care credeți că ar trebui să fie exemplele de urmat pentru Republica Moldova?

- China este un târâm aparte cu un stat destul de atipic deoarece a încercat și a reușit să combine comunismul cu capitalismul, ajungând astfel să aibă una dintre cele mai puternice economii ale lumii. 

Probabil, cuvântul care definește China cel mai bine este fascinația, deoarece avem de-a face cu una dintre cele mai vechi culturi ale lumii, cel mai mare număr al populației îl regăsim tot aici, iar suprafața mare oferă avantajul unor peisaje fabuloase și a unei faune pe măsură.

Unul dintre lucrurile fascinante este că chinezilor nu le este rușine să spargă pietre sau să adune gunoaie și când se apucă de un lucru, îl fac. Dacă iese prost, îl refac! Nu stau să discute, să analizeze, să planifice. În general, este o cultură bazată pe cât, nu pe cum și în ce fel. Sunt mai puțin preocupați de văcuța vecinului, dar sunt preocupați că dacă vecinul are o văcuță, ei trebuie să aibă două.

La chinezi, armonia dintre Cer și Pământ a fost încă din timpurile străvechi chintesența culturii lor tradiționale.

"Marea învățătură" de Confucius ne sugerează că fiecare om trebuie să-și cultive virtutea. Chiar mai mult, se punea accent pe cultivarea propriei virtuți până a ajunge să îi influențezi pe alții. În tratatul "Marea învățătură" se spune: "când te cultivi, comunitatea se află în bună înțelegere. Când comunitatea se află în bună înțelegere, țara se gestionează ușor. Când țara este guvernată bine, se instaurează pacea. De la rege la oameni simpli, toți, fără excepție, trebuie să adopte cultivarea". În viziunea mea, cam astea ar fi și exemplele pe care trebuie să le urmeze atât cetățenii Republicii Moldova cât și autoritățile.

Interviu de Aliona PURCI

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.