Prima pagină / Oameni / Societate  /  Ecaterina Jigău: „Lecturile mele sunt foarte diferite, citesc orice, de la cărți de parenting, la lecturi de romane siropoase de dragoste”

Ecaterina Jigău: „Lecturile mele sunt foarte diferite, citesc orice, de la cărți de parenting, la lecturi de romane siropoase de dragoste” imprimare

19.01.2018  

Ecaterina Jigău are 30 de ani și este autoarea blogului katerotari.md, un blog de parenting, de călătorii și de lifestyle. Lectura este probabil, cea mai plăcută ocupație pe care o are în timpul liber, îi place să descopere autori necunoscuți și de obicei nu citeşte ceea ce este în trend, ci așteaptă să treacă valul și apoi să revină la o carte dacă i-a stârnit curiozitatea, mărturiseşte ea.

Lecturile ei sunt foarte diferite, citeşte orice, de la cărți de parenting, la lecturi de romane siropoase de dragoste. Orice carte care îi atrage atenția după copertă, sau orice recenzie pe care o citeşte și care îi trezește curiozitatea cât de cât, ea o caută și o citeşte. Înainte îşi procura multe cărți, acum însă citeşte tot mai des cărțile împrumutate de la bibliotecă, iar dacă citeşte o carte și îi place în mod deosebit, o vrea numaidecât și în biblioteca sa, pentru a reveni la ea ori de câte ori simte dorința de a o reciti.

10 CĂRŢI PE CARE LE RECOMAND: ECATERINA JIGĂU 

1. „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

 Aceasta este una dintre cărțile mele preferate, pe care am citit-o destul de târziu, dar la care revin de fiecare dată când vreau să citesc despre dragostea adevărată care rezistă indiferent de situație și de circumstanțe. Cartea asta m-a făcut să mă îndrăgostesc de ea de la primele pagini citite. Această carte e despre femeile puternice, femeile care mișcă munții din loc, care iubesc cu multă dăruire și sunt devotate unei iubiri și unei cauze și luptă până la sfârșit pentru a obține ce și-au propus.

2. Prin praf și vise” de Roxana Valea

Este una dintre cărțile pe care am luat-o întâmplător de la bibliotecă, mi-a plăcut coperta și am răsfoit-o și mi-am zis să-i dau o încercare.  Am citit-o dintr-o răsuflare. O carte despre călătoria spre sine, despre învingerea fricii de eșec și despre ieșirea din zona de confort. Este o biografie, iar autoarea se decide să facă o călătorie cu mașina care pornește din Africa de Nord până în Africa de Sud. Despre aventura ei și despre experiențele trăite în timpul acestei călătorii, care i-a schimbat viața, este această carte absolut minunată. Încă nu am găsit-o prin librării, dar o vreau numaidecât în biblioteca mea să-mi amintească că putem obține orice ne dorim doar trebuie să avem curajul să facem primul pas.

3. „Minunea” de R.J. Palacio

 Această carte am citit-o recent și este una din cărțile care te marchează pentru totdeauna. Chiar dacă este o carte destinată adolescenților și noi, maturii, avem de învățat foarte multe din ea, cum să fim mai buni, mai toleranți și să nu judecăm oamenii după aparențe. E povestea unui băiețel care suferă de o malformație facială, dar care găsește în el curajul să meargă la școală și acolo ajunge să schimbe concepții, nu fără a suferi însă.  Această carte e o lecție de curaj și de bunătate. O recomand oricărei vârste, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să fim mai buni.

4. „Vinil” de Igor Guzun

Igor Guzun este un autor autohton pe care l-am descoperit datorită blogului său, stilul său de a scrie e atât de diferit de ceea ce aveam noi pe piața literară. Cartea aceasta e ca o gură de aer proaspăt, e un alt fel de scriitură. E despre copilărie, despre oamenii din viața noastră, e despre Moldova și ceea ce reprezintă ea, e ca o carte de vizită ce ne reprezintă. Mă bucur enorm să am această carte în biblioteca mea și să o răsfoiesc atunci când rutina ne omoară și uităm, de fapt cât e de frumoasă țara în care ne-am născut.

5. „Splendida cetate a celor o mie de sori” de Khaled Hosseini

Acest autor l-am descoperit cu vreo 7 ani în urmă cu o altă carte, care m-a impresionat la fel de mult "Vânătorii de zmeie". Dar "Splendida cetate a celor o mie de sori"  atinge o temă atât de sensibilă, e despre modul de viață al femeilor musulmane, despre violența la care sunt supuse, despre chinurile pe care le îndură zi de zi fără ca cineva să intervină în ajutorul lor. Bărbații din familie sunt cei care i-au decizii și hotărăsc soarta fetelor din familie, ele sunt căsătorite fără voie, sunt bătute, iar uneori se ajunge până la moarte. Femeile nu au nici un drept, nu le apără nimeni de la violențele domestice. Și în tot acest calvar se găsește o fetiță care vine să lupte cu tradițiile de secole și să schimbe atitudini. E o poveste tristă, cu un final la fel de trist, dar este despre curaj și despre speranță.

6. „Sub constelația lyrei” de Lilea Calancea

Când am terminat de citit această carte m-am dat seama că nu îmi doream să se termine și voiam să o încep iarăși a citi pentru a nu mă despărți de eroii acestei povești frumoase pe care a creat-o autoarea.  E o carte despre iubirea de sine, despre prietenie adevărată, dar și despre un subiect atât de trist, dar atât de actual-lupta cu cancerul. Autoarea a reușit atât de frumos să lege o prietenie de viață și de moarte între două femei care se întâlnesc întâmplător în cel mai trist moment din viețile lor. Dar, împreună reușesc să depășească problemele cotidiene și să se regăsească pe sine. O carte care ne învață să ne prețuim viața și să nu pierdem timpul care ne este dat, pe lucruri și oameni care nu au nici o valoare în viața noastră.

7. „Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai

 Este o carte de memorii a unei fetițe din Pakistan care luptă cu un regim taliban pentru dreptul la educație a fetelor. Este o întâmplare adevărată din zilele noastre, într-o țară cuprinsă de război, este o carte despre curajul de a înfrunta un regim și de a ieși învingătoare. Chiar dacă Malala a fost împușcată și a fost nevoită să-și părăsească țara, ea este și acum o luptătoare aprigă pentru drepturile fetelor și femeilor în societățile musulmane și pentru ca acestea să aibă acces la educație și drepturi egale cu bărbații.

8. „1984” de George Orwell

Nu e tocmai genul meu de lectură, nu îmi place prea mult literatura fantastică, dar după atâtea recomandări citite am zis să-i dau o șansă și nu regret acest fapt. Cartea este o utopie care redă o realitate greu de imaginat în zilele noastre. Ceea ce probabil m-a făcut să includ această carte în lista cărților mele preferate este lupta pe care am simțit-o că o ducea personajul principal cu sine și apoi cu sistemul. Câtă demnitate trebuie să aibă un om că să reziste torturii și ce îl ține să nu își piardă credința și spiritul libertății? Acestea sunt doar niște întrebări la care nu am găsit răspuns, dar care mi-au dat de gândit.

9. „How to be a bawse” de Lilly Singh

 Lilly Singh cunoscută în lumea internaută și ca IISuperwomenII este un youtuber din Canada, dar care locuiește în America. Probabil mulți au auzit de ea, este regina Youtube-ului și este foarte prezentă în domeniul online. Și-am construit un nume și un imperiu nu doar pe Youtube, dar este implicată și în multe campanii sociale, este ambasadoare Unicef și autoare de carte. "How to be a bawse" este un ghid de sfaturi și recomandări cum să reușești să obții ceea ce ți-ai propus prin multă muncă și dedicare.

10. „Fabule moderne” de Tatiana Țîbuleac

Aceasta este ultima carte pe care am citit-o recent și nu putea să lipsească din această listă. Am descoperit-o pe autoare datorită blogului ei unde scrie, am evitat mult timp să citesc această carte, deoarece știam că o să-mi răscolească sufletul și o să-mi trezească emoții. Am considerat anume acum momentul oportun și starea perfectă pentru a face cunoștiință cu ea și nu am greșit. Am citit-o dintr-o răsuflare, în troleibuz, cu lacrimi în ochi. Este despre momentele zilnice din viața noastră, despre oamenii care îi întâlnim și care ne marchează, poate uneori fără să ne dăm seama despre amintiri din copilărie și oameni dragi. Iar autoarea știe atât de frumos să aștearnă aceste lucruri pe foaie, e o plăcere să o citești. Acum mi-am îmbogățit biblioteca cu încă o carte scrisă de Tatiana Țîbuleac "Vara în care mama avea ochii verzi" dar aștept momentul potrivit pentru a o citi.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.