Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Editorial Știripozitive.eu | Aniversare Marquez 85 de ani: veștile bune și romanul „Ceas rău”

Editorial Știripozitive.eu | Aniversare Marquez 85 de ani: veștile bune și romanul „Ceas rău” imprimare

„Vrem o patrie mai umană și mai dreaptă, unde iubirea să fie cu adevărat sigură și fericirea posibilă”

09.03.2012  

Știrile pozitive îl omagiază pe Gabriel Garcia Marquez, la împlinirea vârstei de 85 de ani, și readuc în actualitate, în contextul mișcării pentru vești bune, romanul „Ceas rău”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Acum jumătate de secol, într-o primăvară, Gabriel Garcia Marquez, autorul celebrului „Un veac de singurătate", povestea într-un discurs ideea care avea să se transforme în romanul „Ceas rău".

„Imaginați-vă un sat foarte mic unde trăiește o femei care are doi copii: un băiat de 16 ani și o fată care n-a împlinit 14", povestește Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Gabriel Garcia Marquez, care a împlinit la 6 martie, marți, 85 de ani de la naștere.

„Femeia le dă copiilor gustarea de dimineață și pe față i se citește o adâncă îngrijorare. Copiii o întreabă ce-a pățit și ea răspunde: „Nu știu, dar m-am trezit cu gândul că în satul acesta o să se petreacă ceva grav".

Și aici urmează un rezumat al viitorului roman „Ceas rău", a cărui lectură este, totuși, mai scurtă decât a textului care a devenit una dintre primele scrieri ale lui Marquez.

„Copiii o iau peste picior, spun că sunt presimțiri de babă. Băiatul pleacă să joace biliard și, în clipa încearcă un carambol extrem de simplu, adversarul îi zice: „Mă prind pe un peso că dai greș". Râd cu toții, el râde, încearcă și nu nimerește. Îi plătește un peso, și celălalt îl întreabă: „Dar cea-ai pățit, era doar o lovitură atât de ușoară?" Îi răspunde: „E drept, însă sunt încă impresionat de cuvintele pe care mi le-a spus mama azi dimineață cum că în satul acesta o să se petreacă ceva grav".

Tânărul care a câștigat un peso povestește amuzat istoria, când se întoarce acasă, unde maică-sa era cu o verișoară sau o nepoată, mă rog, ce rudă o fi fost. „Atunci mama îi spune: „Nu lua în râs presimțirile bătrânilor, că uneori se adeveresc. Ruda lor aude și pleacă să cumpere carne. Îi zice măcelarului: „Dă-mi o livră de carne" și, în vreme ce el se apucă și taie, ea mai spune: „Nu, pune-mi două, că se zice că la noi o să se petreacă ceva grav, și-i mai bine să fim pregătiți".

Marquez povestește mai departe că în roman vine o clipă în care toți sătenii se așteaptă să se întâmple ceva. Își lasă treburile baltă și, pe neașteptate, la ora două se face cald ca de obicei. Cineva spune: „Vă dați seama ce cald s-a făcut?" „Păi, în satul acesta a fost mereu cald". „Totuși - spune un bărbat - niciodată n-a fost atât de cald la ora asta". Dintr-odată în satul pustiu, în piața pustie, coboară din văzduh o păsărică, și vestea se răspândește: „E o păsărică în piață". Și toată lumea vine înspăimântată să vadă păsărica".  

Iar în ultima parte a discursului său în care a povestit ideea romanului „Ceas rău", Gabriel Garcia Marquez continuă ce s-a întâmplat mai departe în sat. „Dar, oameni buni, mereu au fost păsărele care se lasă din văzduh". „Da, dar nicicând la ora asta". Vine un moment în care încordarea e atât de mare pentru săteni încât toți își doresc cu disperare să plece din sat, dar n-au curajul să o facă. „Eu sunt un bărbat adevărat - strig unul - eu plec". Își ia calabalâcul, copiii, animalele, urcă totul într-o căruță și o apucă pe ulița cea mare, unde bieții săteni stăteau și se uitau la el. Până când spun și ei: „Dacă acesta se încumetă să plece, plecăm și noi" și încep să părăsească de-a binelea satul. Își iau lucrurile animalele, tot. Iar unul dintre ultimii care părăsesc satul zice: „Să nu se abată nenorocirea peste ce-a mai rămas din casa noastră" și atunci dă foc casei și alții le dau și ei foc caselor lor. O rup la fugă, cuprinși de o panică îngrozitoare, ca într-un exod la război, și în mijlocul lor era femeia care avusese presimțirea, strigând: „Am spus eu că o să se petreacă ceva foarte grav, și mi-au zis că sunt nebună".

Asta a fost istoria veștilor rele care au distrus un sat. Poate vom fi inspirați de acum încolo să avem doar presimțiri bune și vești pozitive? Ca să putem crea împreună, cum spune Marquez, „o patrie mai umană și mai dreaptă, unde iubirea să fie cu adevărat sigură și fericirea posibilă".

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.