Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) Antonina Rusu purta ia când încă nu era „la modă”

(Video) Antonina Rusu purta ia când încă nu era „la modă” imprimare

24.07.2014  

Antonina Rusu reconstituie drumul de la iile din casele oamenilor de la sat la cele purtate în oraș.

Votează: 5.0/5 (6 Voturi )

Antonina Rusu a confecționat prima ie când era încă studentă. „Nu era pe atunci la modă să îmbraci ia, dar am îmbrăcat-o și prietenii au remarcat că este foarte frumoasă”, spune ea.

Dragostea față de arta populară vine încă din copilărie. „La noi în casă erau niște covoare mai vechi și pe mine mă emoționau aceste motive populare”, povestește Antonina Rusu. 

Antonina_Rusu_ie

Lucrările Antoninei Rusu sunt unicat. Ea le realizează în cheia autenticității Republicii Moldova, din cercetări pe teren și din cercetările în colaborare cu muzeele de la noi din țară. 
„Acest gust al esteticii populare se învață cu timpul, nu înțelegi dintr-o dată toate lucrurile dacă nu ești familiarizat cu toate acestea”, explică meșterul popular.

Antonina Rusu povestește că iile se păstrează sute de ani și ele emană o energie pozitivă, fiind că în aceste ii fiecare creator popular își dă o părticică din sufletul său. „Sunt foarte bucuroasă că avem costume valoroase și artiștii noștri îmbracă costume autentice foarte drăguțe”, adaugă ea.

Antonina_Rusu_ie

Antonina Rusu mai crede că iile au viitor. „Se interesează de ele nu doar oamenii de la sat, dar și cei de la oraș și asta bucură”, zice ea.

Antonina Rusu Antonina Rusu Antonina Rusu Antonina Rusu Antonina Rusu Antonina Rusu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.