Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Tudor Fabian: „Arta plastică poate trage o brazdă mult mai adâncă”

Tudor Fabian: „Arta plastică poate trage o brazdă mult mai adâncă” imprimare

Rodica Socolov

02.02.2015  

Artistul plastic Tudor Fabian, profesor la Colegiul de Artă „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, a recurs la metafora „Arta plastică poate trage o brazdă mult mai adâncă”, pentru a ne explica faptul că arta plastică poate avea un impact mai mare decât acționismul cu ajutorul căruia astăzi se ajunge mai ușor la urechile oamenilor.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Rolul artistului plastic, în opinia lui Tudor Fabian, ar fi să dezvolte și să educe frumosul în om și în societate cât de diversă ar fi perceperea lui de fiecare individ în parte.

Referindu-se la realitatea, care persistă în spațiul artei în Republica Moldova, Tudor Fabian menționează că, Moldova are un potențial enorm de artiști tineri, cât și mai în vârstă, care împreună alcătuiesc un tărâm de artă din arte.

În Moldova nu există o școală anumită, aici există mai multe școli. Mulți artiști plastici de la noi au făcut studii la Saint Petersburg, Moscova, Kiev ori Talin”, precizeză Tudor Fabian.

Experiența acestor artiști, luată împreună, ar putea contribui la crearea unei școli naționale, dacă desigur se vor depune eforturi în acest sens, pentru ca în instituții de învățământ artistic să existe un concept de dezvoltare profesională. Nu avem o școală a noastră în Moldova, dar Grecu a pus o platformă pe care ar trebui de construit ceva”, susține Tudor Fabian.

În Moldova există liberatate de expresie și o tendință îmbucurătoare, care s-a înregistrat în ultimii 6-8 ani: organizarea bienalelor de pictură, de artă decorativă, și de gravură. Tudor Fabian afirmă, că astfel se pune o temelie, pentru apariția pieții artei. Bienale, spre deosebire de multe alte expoziții de valoare, care s-au organizat până la ele, sunt catalogate și vor rămâne puncte de referință în istorie, care ar putea constitui un prilej pentru a investi în artă.

În opinia lui Tudor Fabian, important e ca în domeniul artei să persiste și principiul artă pentru artă. Dacă vom continua să ne bazăm doar pe concepția despre artă care a existat în Uniunea Sovietică și care astăzi definește în mare măsură sectorul de publicitate, riscăm să educăm în oameni mai multă agresivitate prin acel cumpără”, decât să altoim valori naționale și universale”.

Tudor Fabian consideră necesar ca arta plastică în Republica Moldova să aibă un statut bine definit cum ar fi cel al sportului. Un pas înainte, de asemenea, ar fi ca în Moldova să se dezvolte piața de artă. Fără piață ești forțat să faci mereu altceva, căci atunci când totul e haotic, totul se dezvoltă haotic”, spune artistul.

Ce totuși înseamnă să fii artist plastic în Moldova?

Tudor Fabian consideră că aceasta este foarte greu. Depinde de fiecare artist în parte, de ce scop își propune. Pentru el personal a fi artist înseamnă a experimenta în cadrul diverselor proiecte. Recent și-a propus un proiect în ulei. Încearcă să picteze portrete, peisaje, flori, copaci. Inspirația nu vine de-odată”, mărturisește artistul plastic, adăugând că: Trebuie să începi să lucrezi și ea vine într-un moment dat. Și atunci nu trebuie să o pierzi, pentru că e ca o scânteie”.

Multe dintre proiectele pe care le-a realizat Tudor Fabian pot fi văzute pe site-ul lui profesional. Ele de obicei încep cu o frământare de idei pe parcursul mai multor ani, ca să cunoască o dezvoltare rapidă mai apoi. Am lumea mea. Mi-a venit ideea. Mă frământă mult. Mă epuizează până n-o pun pe hârtie. Pot să fac ceva repede. Dar cel mai greu este să analizez și să decid cum, anume munca asta, pe care n-o vede nimeni și multora li se pare foarte ușoară”.

Tudor Fabian are înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova mai multe tehnici personale de multiplicare a imaginilor: abrasiv-tinto, pracalstampa, cartonogravura și titntografia. În căutarea noilor modalități de exprimare, artistul plastic recurge la nesfârșit la experiment, apreciază criticul de artă Tudor Stăvilă, care mai susține că: Ce face Tudor Fabian e neordinar și foarte rar întâlnit în creația artiștilor”.

Criticul de artă Irina Kalashnikova a afirmat că cea mai importantă calitate a creației lui Tudor Fabian este lupta împotriva logicului în favoarea inovației. „Pentru el nu importă predispoziția, doar noutatea. Perceperea lumii este realizată prin perceperea timpului, iar lucrările lui sunt o stare a timpului”, mai spune criticul de artă.

Tudor Fabian Tudor Fabian Tudor Fabian Tudor Fabian
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.