Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) „Portugalia, țara dorului răsare” – vernisaj plin de lumină și culoare de Valeriu Turea

(Video) „Portugalia, țara dorului răsare” – vernisaj plin de lumină și culoare de Valeriu Turea imprimare

21.07.2016  

„Portugalia, țara dorului răsare” cu acest generic și-a lansat Valeriu Turea expoziția ce cuprinde 40 de fotografii. Ex-Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, s-a aflat în această țară timp de cinci ani. El a reușit să surprindă prin obiectivul aparatului de fotografiat o mulțime de istorii, locuri frumoase și chipuri dragi ale oamenilor.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Dacă doriți să vedeți un om fericit, nu-l căutați în altă parte, el se află în fața Dumneavoastră. Așa și-a început discursul la eveniment Valeriu Turea. Nu s-a gândit niciodată să facă o expoziție, dar totuși dacă la noi s-a născut veșnicia, atunci Portugalia este țara unde s-a născut dorul. Acest lucru îl demonstrează și galeria de fotografii plină de lumină și soare, care e un mix între oameni și locuri.

gfj

 „Există un capital foarte mare de simpatie față de țara noastră în Portugalia, iar ceea ce am vrut eu să fac prin această expoziție este un mic gest. A fost un mare noroc pentru mine și mă bucur foarte mult că am fost trimis Ambasador anume în Portugalia, fiindcă mi s-a așezat foarte bine pe suflet și ca peisaj și ca felul de a fi, dar mai ales oamenii, o țară care mii foarte dragă și care nu se uită”, afirmă Valeriu Turea.

jllgi

Sentimentele nu se măsoară nici cu cm, nici cu kg, astfel că fotografiile au fost realizate de cuviință. Titlul expoziției pornește de la analogia cu Japonia, considerată „țara soarelui răsare”, dar semnificația este oricum mai extinsă: deși păstrează un specific de înțeles, portughezii au un echivalent destul de exact pentru dor.

jklgj

jgb

gfk

Toate fotografiile îi sunt aproape sufletului, astfel că autorul ar putea-o descrie amănunțit pe fiecare în parte.

 „Bunăoară asta, care este și fotografia de pe afiș, nu vă pot spune nimic deosebit despre ea. Pur și simplu mergeam printr-un sătuc, așa de provincie și mergea pe drum, dar când am văzut peretele acesta alb și cerul albastru și macii aceștia, zic: Uite, parcă Dumnezeu mi-a scos în cale acest peisaj”, menționează Ex-Ambasadorul Valeriu Turea.

dcgbz

Stilul fotografic ales este unul frumos și specific, iar această idee pe care a avut-o Valeriu Turea poate fi preluată și de alți ambasadori ai Republicii Moldova, unii dintre ei prezenți chiar la eveniment.

esgts

fh

dfh

Secretarul general al Ministerului de Externe, dar și fost Ambasador al RM în Israel, Anatol Vangheli a avut doar cuvinte de laudă în adresa lui Valeriu Turea.

„D-nul Ambasador s-a remarcat întotdeauna cu un spirit de inițiativă, cu un spirit de frumos, ceea ce a diversificat și relațiile noastre cu Portugalia. Această acțiune de astăzi vine într-o confirmare a celor spuse”, declară oficialul.

dfhg

Prezența în această sală demonstrează că este un eveniment de succes și interes, iar prin imaginile surprinse, fostul ambasador le sugerează moldovenilor din Portugalia să păstreze dorul față de țara lor de baștină.

Ruxanda Druță, prezentă la eveniment a rămas încântată: „Îmi place foarte mult, este o expoziție foarte caldă, care transmite atmosferă și toată bucuria și căldura poporului portughez”.

aewtg

Și Arina Iavorschi, venită tocmai din Thailanda a ținut neapărat să-și împărtășească impresiile.

 „E foarte impresionant și îmbucurător să vezi o astfel de idee născându-se în țară, e o idee pentru alți tineri sau pentru alte persoane din diasporă să facă același lucru pentru că se îmbogățește atât Republica Moldova ca țară, cât și persoanele și locuitorii ei”.

szg

Expoziția de fotografii a lui Valeriu Turea care îți dă un imbold să mergi și să descoperi cu ochii tăi locurile frumoase din Portugalia va fi expusă în holul Muzeului de Istorie până la 25 iulie. 

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto & Video: Alexei GURDUZA 

yt rtu eyr edh tju fj trh jh, fgtj drhy rud k tu rdu r rey rye eyr ery ry
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.