Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) Violonistul basarabean stabilit în Finlanda, Ion Buinovschi, cucerește publicul din întreaga lume

(Video) Violonistul basarabean stabilit în Finlanda, Ion Buinovschi, cucerește publicul din întreaga lume imprimare

01.08.2016  

Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor. Muzica i-a creat un nume și l-a purtat în lume pe violonistul moldovean dedicat publicului din Finlanda, Ion Buinovschi. Toamna trecută a fost invitat să predea vioara la Conservatorul din Pori, având o grupă de zece elevi. Recent, a cântat într-un concert de cameră la Sala Primăriei din Pori - Cvartetul de Schubert „Fata și Moartea”. Însă dragostea pentru pământul natal îl face să revină acasă, locul unde și-a început cariera artistică.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

De la cinci ani Ion Buinovschi, născut la Chișinău, este pasionat de vioară, cu toate dificultățile ei tehnice. La început a fost un joc, însă părinții – profesori de muzică – au știut să-l motiveze pe Ion Buinovschi să aleagă vioara.

WERT

„Pentru mine era plictisitor, vroiam să joc fotbal, era hobby-ul preferat, era un lucru care-mi crea echilibru spiritual. De la patru-cinci ani am început să cânt la vioară, iar pe la 14-15 ani am văzut și părțile bune. De atunci a început să-mi placă muzica de operă și am făcut cunoștință cu Maria Bieșu. Toate acestea m-au ajutat să văd muzica dintr-un alt aspect”, precizează Ion Buinovschi, violonistul care și-a făcut studiile de muzică la Chișinău și București, iar apoi la New Jersey, în SUA.

Destinul l-a dus mai departe în Finlanda, la Oulu, apoi în orchestra simfonică din Turku, iar acum în orchestra „Pori Sinfonietta”, unde este unul dintre cei mai buni violoniști din Finlanda. Însă totul a început în Moldova.

 

Cele mai colorate amintiri din copilărie ale violonistul sunt cele alături de părinți, pentru că ei sunt cei i-au altoit dragostea pentru vioară.

QWERTY

„Ambii mei părinți au fost violoniști de excepție. Îmi amintesc cât de inspirat eram când îi auzeam pe ei cântând, chiar și prin intermediul muzicii populare. Cele mai colorate amintiri legate de copilărie, de părinți, le am pe la vârsta de trei-patru ani, pe când ei cântau în ansamblul „Miorița”, condus de Vasile Goia. Atunci părinții mei plecau des în turnee și îmi plăcea muzica pe care o interpretau. Așa m-au inspirat”, spune artistul.

QWERDF

La baza formării carierei artistice a marelui violonist moldovean stabilit în Finlanda au stat nu numai părinții, dar și personalitățile muzicii de operă care au fost pentru el un adevărat exemplu.

„Mă impresiona sunetul viorii lui David Oistrakh, iar când eram mic încercam să-l imit. Aveam multe înregistrări acasă în interpretarea maestrului. A fost important faptul că tata a fost elevul lui Igor Oistrakh, la Conservatorul din Moscova, care este fiul lui David Oistrakh. El a fost de câteva ori în Moldova și l-am ascultat la Sala cu Orgă, însă David Oistrakh rămâne a fi un idol al sunetului viorii”, spune Ion Buinovschi.

 

 

QWED

Atunci când este pe scenă, violonistul încearcă să comunice cu vioara, instrumentului muzical care i-a oglindit talentul artistic.

„Îmi imaginez că interpretez o arie muzicală și încerc s-o vizualizez. Atunci când sunt pe scenă încerc să vorbesc cu vioara”, a mai adăugat Ion Buinovschi.

QWED

Chiar dacă există diferențe între Finlanda și Moldova, violonistul basarabean este de părere valorile spirituale sunt cele care ne unesc.

 

„Cred că noi suntem foarte apropiați ca și spirit, gândire de finlandezi, care sunt oameni foarte cuminți. Unicul lucru care ne diferențiază este modul de viață. Moldovenii sunt deprinși cu greutățile, pe noi nu ne sperie nimic. Finlandezii sunt desprinși cu un mod de viață stabil, serviciile sociale le asigură totul și ei sunt foarte liniștiți în acest sens. Însă ca spirit suntem foarte apropiați”, spune violonistul basarabean stabilit în Finlanda.

WSDR

Ion Buinovschi pledează pentru faptul ca tinerii să îndrăgească muzica de operă, pentru că pământul Moldovei este foarte bogat în talente.

„Sfatul meu este ca tinerii să iubească muzica, să asculte muzică de operă. Moldova este foarte bogată în talente. Avem atâtea exemple care au rămas și în istorie, precum Eminescu, Enescu, Porumbescu. Noi doar trebuie să-i motivăm pe tineri să aibă această dragoste pentru ceea ce reprezintă muzica”, spune artistul.

 

Violonistul moldovean Ion Buinovschi face parte din orchestra „Pori Sinfonietta” din Finlanda, a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de cei mai consacrați interpreți de operă, însă niciodată nu a uitat de Moldova – pentru că este locul unde și-a început cariera de violonist și unde a înțeles că viitorul îi rezervă o carieră strălucită în muzică.

Autor: Cristina Zeamă

Foto: Alexei Gurduza

Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi Ion Buinovschi
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.