Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Ruxandra Canțîr, actrița care uimește prin teatru publicul din Scoția

Ruxandra Canțîr, actrița care uimește prin teatru publicul din Scoția imprimare

20.10.2016  

S-a născut în Chișinău și este actriță de teatru fizic. Și-a făcut studiile în SUA, iar acum trăiește în Scoția. Ruxandra Canțîr este actrița, care după un turneu în toamna anului 2015 a decis să plece într-un spațiu anglofon cu idealuri progresive și o atmosferă care sprijină și încurajează artele.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Pentru Ruxandra Canțîr, Scoția a însemnat curajul de a-și asuma riscuri pentru îndeplinirea idealurilor sale ca artist. A studiat artele teatrului la „Furman University” în Carolina de Sud. A continuat cu o diploma de masterat în Teatru Fizic de Ansamblu la „Dell'Arte Internațional” din California, iar după absolvirea din 2013, a lucrat, a jucat și a trăit în SUA, Europa și inclusiv Moldova.

xcfbg

Ruxandra a avut întotdeauna darul de a face oamenii să râdă. Fiind în ultimul an de liceu, a creat mici schițe de comedie, iar toată clădirea a răsunat de râsete. Anume în acel moment a devenit clar pentru ea că merge pe drumul cel drept, drumul spre actorie.

„Trebuie să spun că ideea convențională de a fi actor nu coincide cu realitățile din perioada în care trăim. Devine mai puțin probabil în Occident să devii parte dintr-o trupă de teatru subvenționată de stat, unde vei avea roluri în fiecare an. Acum există alte modele pentru actori, mai ales pentru cei care își creează și joacă propriile piese. Eu la fel fac parte din acest segment. Acest model de carieră îmi oferă o libertate de creativitate – eu controlez ce creez, cum pun piesele pe scenă și acestea pot fi în orice stil”, spune Ruxandra Canțîr.

zdg

După absolvirea universității, nu a fost atrasă să joace în aceleași piese de peste ani, de la Shakespeare la alte piese contemporane.

„Eu sunt interesată de stiluri mai aparte, de tradiția comediei fizice – cea a lui Chaplin, a lui Buster Keaton, a lui Mr. Bean și sunt inspirată de puterea gestului din arta Pinei Bausch și Martha Graham. Desigur, există și dezavantaje în acest stil de viața, mai ales instabilitatea financiară. Dar, într-o țară ca Scoția, aceasta se poate rezolva prin joburi part-time în educație, turism – unde actorii își pot folosi talentul de a vorbi în fața unui public și în alte contexte”, povestește actrița din Scoția.

sfhr

În Moldova nu a activat în calitate de actriță. A predat câteva workshop-uri, a sprijinit lucrul unor trupe de la noi, dar simțea că Moldova nu este locul pentru cariera ei, mai ales pentru tipul de teatru pe care-l practică. Actoria a ajutat-o să învețe mai multe lucruri, chiar și la nivel personal. A învățat-o să fie atentă la ce face, cum își mișcă corpul, ce spune, dar  și cum se prezintă în lume.  

fd

asdf

„Actoria m-a învățat să fiu elastică și voioasă – aici am în vedere acea calitate de a nu mă lăsa strivită de greutăți și evenimente descurajante”, afirmă Ruxandra.  

La fel, Ruxanda Canțîr este de părerea că fiecare artist, mai ales cei la început de cale, trebuie să aibă modele sau un cuvânt mai potrivit pentru aceasta ar fi – oameni al căror lucru te inspiră. „Oamenii care m-au influențat pe mine cel mai mult au fost învățătorii de la Școala „Dell'Arte”, mai ales Ronlin Foreman, Joan Schirle, soții Krienke, Lauren Wilson și alții. Ei au fost cei care au crezut în potențialul meu și mi-au arătat că există și alte căi de a fi actor creativ. În materie de oameni al căror lucru mă inspiră, menționez aici pe: Slava Polunin, Okidok, James Thierree, Thomas Monckton, Pina Bausch, și mulți alții”.

qwrf

dzgf

În Scoția a colaborat cu actori precum Tim Licata și Alan Richardson, ambii din domeniul teatrului fizic și foarte talentați în ceea ce fac. În continuare, i-ar plăcea să lucrez alături de Al Seed, care este unul dintre cei mai respectați artiști de teatru din Scoția. De asemenea, actrița a menționat și alte personalități din lumea teatrului lângă care se vede pe scenă: „James Thierree, care este nepotul lui Charlie Chaplin – pentru că stilul lui de mișcare este nemaipomenit, Simon McBurney și Teatrul „Complicite” – admir foarte mult munca lor și „Theatre Ad Infinitum” – pentru că au o intensitate pe scenă și un vocabular de mișcare de neegalat”.

fdh

Recent, Ruxandra Canțîr a apărut într-un show vestit din regiune. Este vorba despre „The Late Show” – unicul talk-show de noapte din Scotia.

„Cei de la „The Late Show” voiau să vorbească despre un spectacol de comedie fizică care s-a întâmplat la sfârșit de Septembrie – „Clown Cabaret Scratch Night” – un eveniment organizat de două ori pe an care prezintă mici piese de comedie fizică și Clown. Eu am jucat de 2 ori la acest eveniment cu personajul Gregor. A fost nostim – am vorbit și am râs. Pentru mine a fost și deosebit, fiindcă eu ador formatul de talk-show și chiar câteva gazde de talk show din SUA. A fost un fel de vis împlinit, chiar dacă la o scară mult mai mică decât talk-show-urile din America”, povestește entuziasmată actrița de teatru.

zdg

Ca și oricare actor fie de teatru, fie de film întâlnește obstacole atunci când este pus la diferite încercări sau atunci când joacă pe scenă. Fiecare actor are povești de catastrofă pe scena, de la uitatul replicilor până la recuzita care nu funcționează sau e de negăsit. „Sigur, uneori pot fi foarte stresante și chiar traumatizante unele lucruri, dar în calitate de actor fizic de comedie, aceste greșeli sunt de cele mai multe ori cadouri. Adică sunt oportunități care pot fi transformate în momente geniale dacă ai prezența de spirit”, menționează Ruxandra.

sg

Totuși pentru a fi un actor de succes, nu contează locul unde te afli. Principalul e să ai dorință, să-ți asumi riscurile, să fie jucăuș și curios. Restul, spune Ruxandra Canțîr, vin de la sine.

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

ert ery wey w4yt w4yt wry wr rw rt ry wsyr wet wet
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.