Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Zina Zen lansează cartea „513”

Zina Zen lansează cartea „513” imprimare

02.12.2016  

Luna decembrie începe pentru Zina Zen cu o lansare. După „paraLELE” și „It’s complicated”, scriitoarea își va prezenta pe 9 decembrie cea de-a treia carte. Miniromanul „513” a fost scris pe parcursul a mai multor ani, astfel că unele bucăți de aici sunt chiar de-o vârstă cu autoarea.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Am discutat cu Zina Zen și am aflat mai multe lucruri despre ea și despre cărțile ei.

- Cine este Zina Zen?

„Zina Zen este o femeie de 37 de ani, care face cam ce fac toți oamenii. Aleargă, visează, construiește, se îndoaie, cade, zboară, învață. O femeie care caută. Rost, frumusețe, iubire, rost. Caută și în nou, și în vechi. Și în început, și în sfârșit.

jkvg

- De ce scrieți și despre ce vă place să scrieți?

Scrisul e o plăcere și o necesitate. Este suficient să surprind o intersecție de priviri în metrou, și devine imperios necesar să țes o poveste. La mine, în universul meu, orice fleac are o poveste. Un apus de soare, un moș sprijinit în toiag, un hanorac expus într-o vitrină, un ținut de mână, nu mi-a răspuns la telefon… Totul are o poveste. Scriu despre oamenii și lucrurile care mă mișcă, care mă fac să vibrez, mă fac să văd ceva pentru prima dată, chiar dacă acel „ceva” e în fața mea de ani de zile.

klhl

- Când ați scris prima carte și care a fost aceasta?

Prima carte a fost o coproducție. „paraLELE” a apărut în august 2014 la editura Cartier, în Moldova. A fost proză scurtă, scrisă de mine și Vica Demici. Aceasta a fost prima carte tipărită. În capul meu s-au scris multe cărți, până la „paraLELE”, dar nu am avut până în 2014 nici un moment de „nebunie” să dau bun de tipar pe ceva. Blogul, povestioarele de pe Facebook erau în micro-lumea mea. „paraLELE” m-a ajutat să pășesc în lumea mare. Cartea aceasta, nu știu cât de bună a fost, dar a jucat un rol esențial în viața mea. O iubesc pentru acest început. Pentru deschiderea spre atâtea lucruri noi și frumoase. Mi s-au întâmplat numai lucruri minunate, după acest debut, de care nu eram nici sigură, nici conștientă.

cb

În ce sens vi s-a schimbat viața dincolo de acest debut?

Am început să am încredere în ideile și visele care par naive sau imposibile. Am cunoscut foarte multă lume bună. Am acceptat provocări noi. Am învățat să mă văd prin ochii altor oameni.  Scrisul a devenit parte din mine. Parte importantă, asumată. Am schimbat felul în care trăiesc cu această pasiune/necesitate.

eagt

- A urmat în 2015 o altă carte. Ce așteptări ați avut?

Eu nu am avut deloc așteptări. Cel puțin, așa cred. Dacă le-am avut, au fost mai mult decât depășite. Experiența cu „It’s complicated” a fost copleșitoare. Deși lumea pare superficială și grăbită tot timpul undeva, m-a surprins să văd atâta sensibilitate și interes pentru niște rime stângace, așezate cu emoții într-o carte cu coperți lucioase. Am trimis cartea pe aproape toate continentele, mi-au scris sute de oameni minunați, care au împărțit cu mine stările lor, rimele lor. A fost ceva diferit. Total altfel decât tot ce trăisem până atunci. Și foarte important, aceste „altfel de încercări” m-au condus spre Natalia Barbu, cu care am împletit împreună albumul ei, care urmează să apară în curând. Sunt emoționată și extrem de onorată de această întâlnire frumoasă a noastră, care a pus baza unei prietenii frumoase.

klh

- În decembrie lansați o nouă carte. Povestiți-ne despre aceasta câte ceva.

Cartea se numește „513” și este proză de această dată. Este un miniroman. Personajul feminin are 37 de ani. Coperta este opera Nataliei Gârbu – o artistă desăvârșită. M-a impresionat felul ei de a lucra și de a vedea lucrurile. A fost o altă experiență interesantă pe care nu aș fi trăit-o fără cartea asta. „513”, ca și „It’s complicated”, apare cu ajutorul Incasso Moldova. Este o carte cu suflet. Chiar și povestea ei are o poveste.

rsg

- De unde a venit inspirația pentru această proză?

Cartea a fost lipită din părți scrise mai demult, părți postate deja pe Facebook sau blog, părți care trăiau în mine și a trebuit să le scot cumva. Cartea s-a scris propriu-zis destul de mult timp. Unele bucăți din ea sunt de o vârstă cu mine. M-au inspirat, de-a lungul vremii, oameni și întâmplări diferite. Aparent, fără legătură între ele. Dar numai aparent.

xfdgv

- Unde va avea loc lansarea cărții „513”?

Lansarea va avea loc pe 9 decembrie, ora 18:30 în fostul bar 513. Acum e Barbar. Intrarea este liberă. Întâlnirea este informală. Ne întâlnim să împărțim o bucurie, să facem o sărbătoare. Improvizăm, comunicăm și trăim momentul de „acum”.

- Ce alte cărți planificați să publicați în viitor?

Vor urma, cu siguranță, 514 și 515”, povestește Zina Zen pentru Stiripozitive.eu

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

yt ytj thy edtyh dehy etdyh ery ery eyh ery ery kjb lșj
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.