Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Revelație muzicală cu Daniel Costin, saxofonistul moldovean stabilit în Anglia

Revelație muzicală cu Daniel Costin, saxofonistul moldovean stabilit în Anglia imprimare

03.01.2017  

Daniel Costin este tânărul de numai 22 ani îndrăgostit de șase ani de saxofon. În prezent, se află cu familia în sud-vestul Angliei. Și aici cartea lui de vizită rămâne a fi saxofonul. Recent, a organizat la Londra un concert caritabil „Christmas for Moldova” pentru a ajuta cu o parte din suma necesară două mame cu mulți copii. De asemenea, Daniel împreună cu fratele lui Denis și prietena lor Victoria Balan - prima violonistă moldoveancă care a absolvit „The Royal College of Music” din Londra au organizat un concert în Danemarca unde au răsunat colinde de Crăciun.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Daniel Costin a împărtășit echipei Stiripozitive despre emoțiile ce le trasmite prin intermediul saxofonului, cât și despre concertele de caritate pe care le-a organizat în 2016 și pe cele pe care preconizează să le susțină în Franța, cât și în țara lui de origine, deja în 2017:

sdsfrgtyuio

„Familia stă la baza formării mele ca artist”

„Provin dintr-o familie creștină, respectabilă și frumoasă și sunt mândru de acest fapt. La vârsta de patru ani mama mea a decedat, eram cel mai mic dintre cei patru frați. Apoi, puțin mai târziu, tatăl meu s-a recăsătorit cu mama actuală, unde am devenit frate cu Denis Budaev - pianist. Cu el obișnuiesc să cânt ori de câte ori am posibilitatea, suntem de aceeași vârstă. Avem în familie și o soră, fiind cea mai mică. În total suntem șase frați. Minunat, nu-i așa? Recunosc, toți avem aptitudini muzicale. A venit un „vânt motivațional” de la cel mai mare până la cel mai mic. Prietenii și majoritatea oamenilor din anturajul meu mă știu ca saxofonist.

defrgtyhujiopă

La vârsta de opt ani, părinții mei, împreună cu frații mai mari, au hotărât să încep cursuri de vioară la  „Școala nr. 5”, actualmente Școala de Muzică „Eugen Doga”. Am făcut un curs de șapte ani de vioară. În ultimii ani de curs eram gata să las vioara, căci doream ceva neobișnuit. La vârsta de 16 ani, o melodie la saxofon „Together again” pe care întâmplător am ascultat-o, a devenit cea mai mare putere motivațională de a alege saxofonul. După un an, tot în aceeași școală am început cursurile de saxofon, paralel continuam vioara la un alt liceu de muzică, ca să termin bacalaureatul la vioară.

„Recunosc că toata pregătirea și instruirea mea în muzică vine de la profesorii mei din Moldova”

Doresc să menționez că sprijinul și ajutor a fost din partea profesorului meu Anatolie Nistreanu care m-a ajutat, de altfel, să iau două locuri de frunte, la două concursuri naționale. Aș dori să revin și să-i mulțumesc mai des pentru totul ce-a făcut pentru mine, pentru cunoștințele pe care le am, dar mă aflu la o distanță mare, la alt capăt al continentului bătrân. Noi intr-adevăr avem o educație foarte bună și o pregătire de calitate în domeniul muzicii față de alte țări. Acest fapt este demonstrat prin numărul impresionant de artiști talentați care ne duc faima în toată lume. Diferența e că peste hotare muzica e mai prețuită. Oamenii știu să asculte și să aprecieze muzica calitativă.

dfrgthyju

„În Anglia, chiar dacă am și alte ocupații, nu încetez să-mi manifest talentul artistic”

Locuiesc cu familia în sud-vestul Angliei, un orășel drăguț. Nu revin foarte des în Moldova, însă mi-e dor de prietenii mei și locurile copilăriei. Mereu mă mândresc cu valorile și tradițiile  noastre, cu locurile frumoase ale Moldovei, ceea ce le împărtășesc prietenilor mei internaționali. Activez aici ca muzician, însă majoritatea timpului am și alt job. Tot sprijinul meu vine din partea familiei și prietenilor apropiați. Obișnuim să ne dam sfaturi, îmi place să învăț din greșeli și știu ca sunt un bun automotivațional. Aici, saxofonul a devenit carte de vizită, imaginea ce mă reprezintă, e un pod ce face legătură dintre ceea ce reprezint eu și oamenii.

dfgthyui

„Concertele de caritatea pe care le-am organizat și pe care urmează să le susțin, sunt din inimă și se îndreaptă spre alte inimi”

Obișnuiesc să interpretez melodii la diferite concerte, începând cu cele private până la cele publice, concerte caritabile, până și în biserici din care fac parte. În perioada Crăciunului pe stil nou, oferim daruri și căldură din inimile noastre. Biserica Adventistă la care fac parte, a hotărât să susțină în 2016 două proiecte umanitare din Moldova, unde era nevoie de suma de 6 000 de lire, pentru a ajuta două mame cu mulți copii. Am luat inițiativa de a organiza un concert caritabil: „Christmas for Moldova” pentru a colecta o parte din sumă.

La acest concert caritabil au participat majoritatea prietenilor mei muzicieni din Anglia, împreună cu fratele meu Denis și prietena noastră Victoria Balan care poate fi cunoscută ca prima violonistă moldoveanca care a absolvit  „The Royal College of Music ” din Londra. A fost o experiență foarte deosebită și prima mea etapă de a organiza un astfel de concert. Am colectat o suma foarte impresionantă din partea englezilor - 1243 pounzi, echivalentul la aproximativ 1500 euro. Impresionant, nu-i așa?

sdfrgty

Recent, am organizat două concerte de Crăciun într-un oraș din Danemarca unde eu, Victoria și Denis am oferit zâmbete și atmosferă caldă, de Crăciun prin colindele.  A fost o experiență unică să evoluam pe o scenă din centrul orașului, unde am putut să interacționam cu mulți oameni. Aici am ținut și un discurs despre Moldova, țara mea de origine.

sdfgtyhujio

„În 2017 planific multe alte concerte caritabile cât și scoaterea propriului album de melodii”

În ianuarie, sunt invitat să particip la un concert caritabil la Paris, sunt foarte bucuros să mă reîntorc aici, nu e pentru prima dată când voi fac acest lucru. Mă reîntorc la invitația prietenilor mei ca să contribui întru-un proiect ADRA – „Agenția Adventista pentru Dezvoltare Refacere și Ajutor” din Franța pentru că îmi pasă.

În august, 2017 mulți prieteni de ai mei, tineri de peste hotare, inclusiv eu, vom participa ca voluntari pentru alte două proiecte. Vom folosi propriile resurse fizice și financiare și timpul nostru pentru a face un act caritabil. Mulți din ei vor veni pentru prima data în tara mea și sunt mândru sa le fiu gazdă și ghid în toata perioada aflării în Moldova.

În prezent, plănuiesc și lucrez la primul meu albul pe care demult doresc să-l am. Mi-am pus scopul sa colectez toate resursele pentru a-mi realiza acest scop. Relația mea cu saxofonul este una foarte strânsă. Toate emoțiile mele sunt exprimate prin muzică. Atunci când plâng, plânge și el, când râd, râde și el. Saxofonul este sursa cuvântului meu”, povestește Daniel Costin pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită” Daniel Costin: „Saxofonul este cartea mea de vizită”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.