Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Adrian Moraru: „La 10 ani am luat o decizie îndrăzneață - să mă fac pictor”

Adrian Moraru: „La 10 ani am luat o decizie îndrăzneață - să mă fac pictor” imprimare

16.01.2017  

Adrian Moraru a realizat primul desen la vârsta de doi ani. Lucrarea o mai păstrează și astăzi. Pe parcursul a peste 30 de ani, la acel prim desen s-a mai adăugat peste o mie de lucrări care au fost vernisate în diferite colțuri ale lumii: SUA, Elveția, Franța, Moldova, etc.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Interviu cu pictorul Adrian Moraru:

- Care a fost primul desen pe care l-ați realizat și la ce vârstă s-a întâmplat acest lucru? 

- Primul desen l-am realizat la vârsta de doi ani. Dacă ar fi să-l caracterizez acum în termeni de specialitate, atunci ar fi o lucrare abstractă cu tendințe expresioniste.

Acest prim desen se păstrează până în prezent, este într-o mapă specială, datorită tatălui meu care a avut grijă.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Când ați înțeles că sunteți îndrăgostit de pictură?

- Întrucât am crescut într-o familie de intelectuali, tatăl meu fiind pictor-grafician, iar mama profesoară de estetică și filosofie, dragostea pentru muzică, teatru, film și artă plastică, în special, mi-a fost cultivată de mic copil. În vara anului 1991, atunci când împlinisem 10 ani am luat o decizie îndrăzneață - de a mă face pictor! Astfel, am mers să susțin examenele de admitere la Liceul de Arte Plastice din Chișinău.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Fiind adolescent, ce vă plăcea să desenați?

- În adolescență mă preocupau diverse teme, eram în căutare. Plus la toate aveam Compoziția ca și obiect de studiu la Liceul de Arte Plastice, care ne obliga, într-un fel, să elaborăm lucrări proprii, compoziții de autor. Era și vremea frumoaselor lecții de Istoria Artelor, în care studiam viața și creația marilor pictori. Favoriții mei din acea perioadă erau Albrecht Dürer și Gustav Klimt.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Când a apărut pasiunea pentru lucrările nud?

Nuduri am început a desena și picta încă din perioada liceului și a academiei, modelele nud fiind material didactic pentru studiul de specialitate. Pasiunea mai deosebită pentru nud a apărut în 2004, atunci când am avut un contract cu o galerie din Miami. M-au rugat să le pictez mai multe nuduri ce urmau să fie expuse într-un hotel deosebit, dedicat cuplurilor tinere și îndrăgostite. Tema nudului feminin rămâne a fi una preferată de mine, iar ultima expoziție dedicată femeilor dezgolite frumos a avut loc cu puțin timp în urmă la Chișinău și a purtat numele de „Unsprezece Muze”.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Câte expoziții ați realizat până acum? În ce colțuri ale lumii au fost expuse lucrările dumneavoastră?

- Până în prezent am participat la peste cincizeci de expoziții naționale și internaționale. Am realizat aproape treizeci de expoziții personale. Printre cele mai importante au fost expuse la: ArtExpo - New York, SUA; Consiliul Europei - Strasbourg, Franța; Banca Mondială - Washington DC, SUA; Spieglein Art Gallery - Zurich, Elveția; Galeria MolDeco - Chișinău, etc.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Ce vă leagă de Statele Unite ale Americii?

- În Statele Unite ale Americii mă aflu de mai mulți ani, iar între timp am devenit și cetățean american.

Pe parcursul acestei perioade am colaborat cu multe galerii de artă, am executat lucrări la comandă pentru colecționarii din SUA.

În prezent merg la cursuri de perfecționare profesională la Art Students League din New York. Și desigur nu pierd ocazia de a vizita cele mai noi și importante expoziții de artă din SUA, precum și lucrări celebre din colecțiile marilor muzee newyorkeze: Metropolitan Museum of Art, MOMA sau Guggenheim Museum.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Arta din SUA și arta din Moldova. La acest capitol ce aveți de povestit?

- Există o deosebire mare. Arta din SUA e mult mai diversă. Dar și competiția.

Există o posibilitate mai bună de-a te realiza în domeniul artistic. Și publicul e mai altfel. Sunt mulți colecționari de artă. Din păcate în Moldova acest trend încă nu e în vogă. Oamenii noștri, mai degrabă, ar investi în case și mașini luxoase.

Adrian Moraru, ianuarie 2017

- Care este cel mai frumos compliment pentru un pictor sau pentru lucrările acestuia? 

- Cel mai frumos compliment pentru un pictor este ca lucrările acestuia să fie achiziționate de către iubitorii de artă și să bucure ochii și inima celui ce admiră pictura dată. 

Sursă foto: arhivă personală

Interviu realizat de Xenia Chirilov

Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017 Adrian Moraru, ianuarie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.