Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Lucia Lupu: De la aparatul de fotografiat la camera de filmat

Lucia Lupu: De la aparatul de fotografiat la camera de filmat imprimare

25.01.2017  

Echipa Stiripozitive.eu a stat de vorbă cu Lucia Lupu pentru prima dată în anul 2012. Atunci tânăra a povestit despre pasiunea pe care o avea – fotografia. După cinci ani de la acel interviu, ne-am dorit să aflăm dacă Lucia mai poartă aparatul de fotografiat mereu cu ea. Răspunsul îl aflați în interviu.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Lucia Lupu a făcut prima fotografie cu telefonul de 3Mpx al tatălui ei. Crede că fotografia adevărată se află în capul omului și nu în aparatul de fotografiat. Aceste lucruri le-am aflat de la Lucia cu cinci ani în urmă. Timpul trece, prioritățile se schimbă, astfel am vrut să vedem ce face Lucia în prezent.

Lucia Lupu, ianuarie 2017
 
- Lucia, mai porți aparatul de fotografiat mereu cu tine în geantă, așa cum obișnuiai pe vremuri?

- Deja nu. Interesul s-a redirecționat mai mult spre film, iar fotografia a devenit instrumentul prin care documentez. Însă sunt perioade în care mi-e foarte dor și ies la fotografiat, caut subiecte, mă gândesc poate la niște proiecte. Acum văd fotografia ca o vocație ce necesită foarte multă responsabilitate și dedicație, eu o practic ca un hobby, o mică plăcere.

 Lucia Lupu, ianuarie 2017

- Când ai înțeles că filmul a înlocuit fotografia?

- Am realizat că fotografia este o parte vitala din film. Ceea ce fotografiezi, poate căpăta o profunzime narativă diferită în camera de filmat, mișcarea aparatului în film, cadrajul, au puterea de a comunica într-un alt mod emoții și stări. Probabil și lărgirea instrumentelor de expresie: sunetul, muzica, textul, m-au apropiat de cinematografie.

Sigur, lucrurile se complică atunci când vrei să faci un film, ai nevoie de oameni, resurse financiare, însă rezultatul este o experiență atât vizuală, cât și spirituală de durată.

Lucia, 2017, ianuarie

- Care a fost primul film de care l-ai realizat?

- Primul film a fost o lucrare de curs la Academie, se numește „Toma” și abordează tema relațiilor familiale. Este o situație absurdă în care fiul decide să se închidă în dulap pentru o perioadă lungă de timp.

Lucia, 2017, ianuarie

- Cum a apărut ideea filmului „Paparuda”, care a fost apreciată de atâtea lume?

- Filmul Paparuda a început cu un concurs de scenarii anunțat de Ambasada Franței și a Germaniei, reprezentate în acest proiect de Ana-Felicia Scutelnicu și Mihai Țărnă. Ideea mea a câștigat și cu ajutorul lor am scris aceasta istorioară. Între timp o altă echipă a făcut un curs de instruire tehnică, iar în final au avut loc filmările scurtmetrajului.

Lucia, 2017, ianuarie

Filmul descrie un sat imaginar unde nu mai este apă, unde lumea pierde umanitatea atunci când lipsește cea mai importantă sursa a vieții - apa. Astăzi trăim într-o liniște și siguranță falsă, indusă de media și de companiile de îmbuteliere a apei, însă în sate lucrurile stau mai prost decât ne imaginăm.

Accesul la apă potabilă de calitate este foarte limitat. În satul bunicii mele, unde a fost filmat filmul, majoritatea fântânilor nu mai pot alimenta gospodăriile din cauza poluării cu pesticide și reziduuri.

Când scriam scenariul mă gândeam la Paparudă, la acest dans frumos care aduce ploaia, mă gândeam la oamenii și la satele de altă dată, unde spiritualitatea și comuniunea om-natură funcționa. Astăzi, odată cu progresul tehnologic, migrația, poluarea care nu se mai oprește, s-a întâmplat și o schimbarea în conștiința noastră, cam despre această schimbare este și acest film. Dar, salvarea vine de unde nu te aștepți!

 Lucia, 2017, ianuarie

- Care este cea mai frumoasă parte atunci când realizezi un film?

- Producția unui film e un proces foarte frumos, sunt zile mai grele, sunt zile mai ușoare, sunt zile foarte, foarte grele și urâte, însă emoția lansării filmului merită tot efortul. Filmul mi se asociază mereu cu un copil, îl crești, îți face necazuri, îți aduce bucurii, trebuie să fii mereu lângă el ca să-i dai tot ce ai, iar atunci când îl lansezi îi dai voie să plece singur mai departe.

 Lucia, 2017, ianuarie

- Ce se ascunde în spatele camerelor?

- În spatele camerelor se ascund oameni, emoții, griji, microfoane, eșecuri, foarte multe zâmbete și glume, tot ce vrei!

 Lucia 2017

- La moment la ce muncești și ce planuri ai?

- Scriu. Parcă se coace un scenariu, dar are nevoie de timp, așa că îl aștept, nu mă grăbesc nicăieri. Aș vrea să creștem compania noastră de producție, Volt Cinematography, e un proiect de suflet care unește tineri talentați. Poate mai fac un film, CNC-ul anunță finanțări pentru regizorii moldoveni, o veste foarte bună!

Lucia 2017

Sursă foto: arhivă personalăVOLT cinematography

Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017 Lucia Lupu, ianuarie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.