Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Nicoleta Paladi, ambasadoare în Bulgaria și mândrie pentru țara de origine

Nicoleta Paladi, ambasadoare în Bulgaria și mândrie pentru țara de origine imprimare

09.03.2017  

Nicoleta Paladi este absolventă a programului FLEX, după un an academic petrecut în SUA, a vrut să-și continue studiile universitare într-un astfel de sistem de educație. Nicoleta face dublă licență în Științe Politice & Relații Internaționale, precum și Studii Europene, la Universitatea Americană din Bulgaria. Este și membră activă a campusului, conducând un club studențesc și lucrând ca Lider Rezidențial. Tot Nicoleta este și laureată a Galei Studenților Originari din Moldova, ediția a IV-a.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Nicoleta Paladi este tânăra care a ales să-și dezvolte abilitățile într-un astfel de sistem de învățământ - American University în Bulgaria. Despre activitățile în care este aplicată, calitatea studiilor din străinătate, diferențele dintre sistemul de educație din Moldova față de alte sisteme internaționale, aflăm în interviul de mai jos:

wertyui

- Nicoleta, ești absolventă a programului Flex, după un an academic petrecut în SUA, ai  vrut să-ți continui studiile universitare într-un astfel de sistem de învățământ. Ce te-a motivat să alegi calea străinătății?

„Pe lângă calitatea studiilor din străinătate, sunt impresionată și de atitudinea profesorilor către studenți, activitățile extra-curriculare ce-ți dezvoltă capacități pe care nu ai șansa să le dezvolți prin sistemul nostru. Știam că aș putea învăța și de la colegii mei internaționali care sunt fiecare atât de diferiți și unici. În fine, plecatul în străinătate te și dezvoltă diferit, te face mai flexibilă, agilă, și independentă. În același timp, simt o acerbă responsabilitate de a contribui la dezvoltarea Moldovei și astfel aplic la granturi internaționale prin care creez proiecte pentru elevii din Moldova. Prin „Educate Moldova”, îmi propun să adun studenții moldoveni din diasporă pentru a crea diverse training-uri online pentru cei din țară, astfel puntea de contact dintre cei plecați și cei de acasă să nu dispară.

sdfg 

- Studiezi la American University în Bulgaria – și lucrezi ca Resident Assistant. De ce ai ales această universitate și ce ar implica activitatea ta de Lider Rezidențial?

În primul rând, am ales să studiez la această universitate pentru că se află mai aproape de casă, deși oferă același sistem educațional American, precum și o dublă diplomă Americană și Europeană. Pe lângă faptul că fac două facultăți, lucrez în calitate de Resident Assistant care ar fi un leader al campusului. Ajut studenții în cazul unor probleme academice, facilitez conflicte personale și îi îndrum în cazul unor neclarități sau probleme. Pe lângă asta, mai am și grijă ca regulile campus-ului să nu fie încălcate și asist comunicarea dintre studenți și administrația instituției.

wsderty

 - Ce presupune sistemul educațional & extracurricular de la American University din Bulgaria?

Sistemul American de „Arte Liberale” presupune, în primul rând, ca pe lângă facultatea/țile care vrei să le faci, să ia-i și 12 clase de Educație Generală, cu materii precum Matematica, Filozofia, Literatura, Arta, Științe Sociale, Analiză Științifică, etc. Sistemul are grijă să cultive personalități integre care pe lângă domeniul în care vor să activeze, să posede și un bagaj de cunoștințe generale.

Primii doi ani de universitate ai libertatea să alegi cursuri din orice facultate, în caz că nu știi ce vrei să faci exact în viitor. Astfel, unii iau cursuri de Business, Politica, IT, Jurnalism, toate împreună. Cred că e o oportunitate incredibilă, mai ales că mulți dintre studenți nu sunt determinați exact referitor la ce vor să facă cu viitorul lor. În anul doi deja trebuie să îți declari o facultate sau două. Eu fac Studii Europene cu accent pe Franceză, și Științe Politice & Relații Internaționale. Pe lângă majors (licența), poți să mai faci și minors, sau un tip de semi-licență.

Studenții care nu se regăsesc în niciuna dintre facultățile respective, pot să aleagă să își construiască o facultate de sine-stătător, prin mixarea cursurilor. Profesorii au încredere în dorința ta de a crea cea complet nou, și te asistă constant în realizarea ideii tale. Chiar dacă e un proces complex și trebuie să demonstrezi acerb utilitatea facultății nou-create, programul este și el acreditat de către Departamentul de Educație din SUA. Astfel, unii aleg să facă Political Science & Peace Building, sau Legal Studies, Community Education.

Pe lângă asta, avem și peste 20 de cluburi studențești pe campus, dintre care, clubul de Psihologie, Științe Politice, Broadway Show (care produc un musical și culminează cu un concert-tur prin Bulgaria), Fotbal American, Teatru, Societatea Europeană, SAGE (care promovează egalitatea de gen, drepturile minorităților, etc.)  și multe altele. Totodată, ai libertatea să îți creezi propriul club și să aplici pentru un buget anual. Eu conduc clubul studențesc Model United Nations, și fac parte din echipa „Speakers’ Coach” la TEDxAUBG, unde promovez și moldoveni de la noi.

dertyu78

wedrt

- Fiind Lider Rezidențial interacționezi cu o serie de tineri veniți de prin diferite colțuri ale lumii. Din schimbul de experiență pe care-l faceți, ce ai învățat nou de la ei?

Cel mai mult am învățat să tolerez și să nu judec. Am descoperit oameni care se identifică foarte mult cu naționalitatea pe care o reprezintă, astfel, trebuie să ai grijă la modul în care comunici cu ei: un lucru sau o practică obișnuită pentru noi poate fi opusul pentru altcineva. M-am învățat să nu las ca discriminarea sau stereotipurile să aibă un impact asupra modului în care gândesc. Și job-ul pe care îl am m-a făcut să înțeleg mai bine că fiecare în parte necesită o abordare personală și trebuie să ne respectăm reciproc. În loc de judecată, trebuie să creăm spațiu pentru comunicare, înțelegere, ca în final, fiecare să învețe câte ceva. Cred că avem multă nevoia de asta și în Moldova.

ertyu

- Ești laureată la Gala Studenților Originari din Moldova, ediția a IV-a. Ce înseamnă pentru tine acest fapt?

Pe lângă ceea ce fac pe campus, sunt activă și în Moldova, de la depărtare. Am lansat în toamna proiectul de Mentorat Internațional, unde un număr de tinerii de la noi din țară au fost conectați cu studenți internaționali, pentru a face un schimb de experiență și a-și îmbunătăți limba engleză. Pe lângă acest proiect, mai planific și altele care le-aș putea coordona de la depărtare.

E o onoare să fiu inclusă în lista acestei Gale, totuși este un sentiment frumos să știi că ceea ce faci este apreciat și acasă. Gala este creată însă doar de studenți ca noi, cei din diasporă. Implicarea Guvernului în astfel de proiecte ar fi mult mai mult decât necesară (deși atunci am pune la dubii în procesul transparent de selectare a finaliștilor).

În fine, cred că cel mai important lucru e să continuăm să facem ceva și pentru noi dar și pentru cei de acasă. Nu pentru remunerare, ci pentru sentimentul de îndeplinire personală și de realizare a faptului că orice facem noi - contează și are impact.

tghyjkopăîâ

- Unii dintre tineri pleacă și preferă să rămână acolo, alții revin acasă pentru a pune în practică cunoștințele acumulate. Cum vei proceda tu?

Eu planific să-mi termin educația în străinătate și să acumulez o experiență de lucru în domeniul meu. Niciodată însă nu mi-am putut imagina cum ar fi să mă stabilesc completamente peste hotare. Sunt cuprinsă de un sentiment de necesitate de a da ceva înapoi mediului în care am crescut și m-am format, mă simt responsabilă de ceea ce se întâmplă acasă, de familia care o las în urmă.

Nu mi se pare corect să călătorești prin străinătate și să te lamentezi de situația de acasă, fără să fi încercat să faci și tu ceva. Da, trebuie să învățăm din comparațiile care le facem și să preluăm practici care le putem implementa acasă. Noi însă, foarte des, rămânem doar cu vorbele, în loc de a parcurge la acțiuni. Eu vreau să știu că am făcut ceva, să am acea siguranță internă că măcar am încercat.

3ertyhujiloșp

 - Ce crezi că ar trebui de schimbat în sistemul educațional din Moldova pentru ca tinerii să rămână în țară?

Înainte de a schimba sistemul nostru educațional, avem nevoie să schimbăm modul în care gândim. Avem o stridentă nevoie de unitate, ca popor, de dorința unanimă de a ieși din mizeria socială și mentală în care suntem. Trebuie să ne uităm la noi înșine, la ce ne dorim: ce fel de clasă politică, parcurs european sau nu, dacă suntem noi gata, în primul rând, să implementăm reformele care tot zicem că le vrem, și aici mă refer mai ales la corupție. Doar după asta putem vorbi de reforme în sistemul educațional, judiciar, etc.

Răspunzând direct la întrebare, cred că pe lângă un program mai liberal, în care ai libertatea de alegere referitor la ceea ce vrei tu să înveți, și nu ceea ce îți este impus; trebuie să punem un mare accent pe psihologia elevilor: pe educarea unor tineri integri și dornici de schimbare, care vor avea încredere în ei înșiși și vor putea argumenta liber ceea ce cred, vor gândi critic și își vor forma propriul ansamblu de gânduri prin prisma informațiilor vaste care le preiau de la școală. Să nu educăm roboți, dar viitori lideri. Serviciul în folosul comunității trebuie încurajat, așa cum se face și în SUA. Ei știu că astfel pot trezi angajamentul civic în tineri, și a le da încrederea că „și ei pot avea un impact, oricât de mic nu ar fi acesta”. Avem nevoie și de cluburi școlare, unde pe lângă dezvoltarea academică, elevilor, s-ar oferi șansa de a se descoperi pe sine însăși și de a excela în domenii de educație non-formală, precum dezbateri, discurs, teatru, etc.

ertyuio

- Ce mesaj ai avea pentru tinerii rămași acasă?

Mergeți la conferințe, la seminare, la proiecte care vă vor scoate din zona de confort. Citiți cât mai des, cărți, articole străine. Daca nu vă place să citiți, ascultați podcast-uri, aveți o gamă de alegere atât de largă. Faceți cursuri online, de dezvoltare personală și nu numai. Strângeți-vă cu prietenii și discutați nu pe alții, dar idei, proiecte, gânduri. Deveniți membri a organizațiilor de elevi și studenți, implicați-vă civic. Sunt foarte idealistă și aș dori tuturor să fie la fel. Începeți cu pași mici, pentru că pașii mici (un protest, o zi de curățire a curții școlare sau a unui loc public, un act de caritate) duc la schimbări mari. Să lăsăm pesimismul la o parte și să avem încredere în puterea unității noastre și în schimbarea care o putem aduce dacă suntem uniți de o idee, ambiție, și perseverență. Putem face ceva pentru țara noastră și de la depărtare, și pe loc. Important e să nu uităm că nu trebuie doar să vorbești despre schimbare, dar să acționezi”, povestește Nicoleta Paladi pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi Nicoleta Paladi
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.