Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Alexandru Streleț, tânărul care vrea să aplice acasă experiența internațională

Alexandru Streleț, tânărul care vrea să aplice acasă experiența internațională imprimare

16.03.2017  

Alexandru Streleț este student în anul III la Universitatea din Reading, Marea Britanie, unde studiază Științe Politice și Relații Internaționale. Anul trecut, a petrecut un semestru de schimb academic la Universitatea Uppsala, Suedia. În afara studiilor, este un tânăr activ implicat în procesul de organizare a celei mai mari simulări a instituțiilor Uniunii Europene de pe continentul european, „Model European Union Strasbourg”. Totodată, a realizat stagii de practică la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și la Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie. De asemenea, datorită implicării active în diferite activități destinată diasporei moldovenești din Marea Britanie, Alexandru a fost laureat la Galei Studenților Originari din Moldova, ediția a IV-a.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Alexandru Streleț a ales să împărtășească echipei Stiripozitive detalii despre activitățile în care este implicat, sistemul de educație din Marea Britanie, schimbul de experiență cu alți tineri, diferența dintre sistemul educațional din Republica Moldova față de cel britanic, și perspectivele pe care dorește să le atingă pe parcurs:

sdertghyj

- Ce te-a determinat să-ți continui studiile la Reading University din Marea Britanie? 

- Am ales să îmi continui studiile la Universitatea din Reading din mai multe motive. Reputația academică bună de care se bucură universitatea a fost, probabil, cel mai important factor. În afara faptului că universitatea oferă o gamă largă de subiecte și reunește unii din cei mai buni profesori, aceasta se poziționează în top 1% al universităților din lume. Au contat și alte elemente precum amplasarea în vecinătatea Londrei, aspectul plăcut al campusului universitar și diversitatea corpului de studenți. Nu în ultimul rând, am ales să studiez în străinătate pentru că acest lucru implică mai multă responsabilitate și independență, acestea fiind aspecte care au un impact pozitiv asupra dezvoltării personale în general.

sdfgh,

- În afară de studii, în ce alte alte activități ești implicat?

- Activitățile extracurriculare sunt văzute drept o parte importantă a procesului de studii în general, prin urmare există și nenumărate oportunități de a fi implicat. Personal, fac parte din unele societăți universitare cum ar fi Model UN sau societatea de dezbateri, care se întrunesc cel puțin o dată pe săptămână. Totodată fac parte din clubul de înot al universității, dar practic și alte sporturi atunci când am această posibilitate. Un alt rol pe care îl am în afara studiilor este poziția de „course representative”, sau reprezentant al facultății. Acest rol presupune reprezentarea tuturor studenților facultății din care fac parte și discutarea problemelor existente la întâlnirile cu staff-ul academic. În afară de aceste activități, la moment sunt implicat în procesul de organizare a celei mai mari simulări a instituțiilor Uniunii Europene, „Model European Union Strasbourg”, iar în primul și al doilea an de studiu am contribuit la organizarea activităților Asociației Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB). În perioada vacanțelor de vară am realizat stagii la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și la Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie.

sdfgh

- Din ceea ce cunoști, cum este sistemul educațional din Marea Britanie în comparație cu cel din R. Moldova?

Nefiind familiarizat foarte bine cu sistemul universitar din R. Moldova, probabil că nu sunt în cea mai potrivită ipostază pentru a face o comparație între cele două sisteme. Cu toate acestea, din ceea ce cunosc, dar și reflectând asupra experienței din perioada studiilor pre-universitare, pot enunța o serie de deosebiri. Prima deosebire importantă este libertatea de a alege obiectele de studii. În majoritatea universităților din Marea Britanie, chiar din primul an de studii studenții au posibilitatea de a își alege 50% din obiectele pe care intenționează să le studieze, iar în ultimul an pentru unele facultăți nu există nici un obiect obligatoriu, programul de studii fiind în totalitate la discreția studenților.

O altă deosebire e numărul de obiecte și profunzimea cu care se studiază acestea. În sistemul britanic, numărul de obiecte studiate pe an la majoritatea facultăților nu depășește șase obiecte care se studiază în detalii în timp ce în R. Moldova numărul de obiecte studiate atât la nivel universitar cât și pre-universitar este substanțial mai mare.

O a treia diferență ar fi atenția sporită acordată studenților de către profesori. Fiecărui student îi este alocat un membru al staff-ului academic care are rolul de mentor personal pentru student și la care studentul se poate adresa în orice situație. De asemenea, există reguli stricte ce reglementează obligațiunile profesorilor – spre exemplu, orice eseu/lucrare trebuie să fie verificată și notată în decurs de 15 zile lucrătoare. În afară de aceste diferențe, un aspect important este faptul că în sistemul educațional din Marea Britanie se pune un accent deosebit pe gândirea critică, creativitate și lucru independent. În ansamblu, toate elementele enumerate contribuie la numele bun pe care sistemul universitar britanic și l-a creat de-a lungul anilor.

dfgyhuj

- Ce alte aspecte ar trebui introduse sau modificate în sistemul de educație din R. Moldova pentru ca tinerii să rămână acasă pentru a-și crea un viitor?

- Sistemul educațional este doar unul din elementele ce necesită schimbări pentru a crea condiții favorabile pentru rămânerea tinerilor în țară. Cred că, înainte de a implementa schimbări care să îmbunătățească calitatea propriu-zisă a studiilor, este importantă consolidarea credibilității instituțiilor de învățământ din țară. În acest sens, problema ce necesită o atenție sporită, în opinia mea, e corupția din sistemul educațional. Cu toate că s-au făcut unii pași în acest sens care au produs anumite rezultate, suntem încă departe de a putea spune că problema corupției în educație este rezolvată. Acest fenomen care marginalizează efortul onest încă persistă și este agreat atât de studenți, cât și de profesori. Rezolvarea acestei probleme ar spori credibilitatea universităților din R. Moldova atât printre studenții moldoveni, cât și pe arena internațională. În afară de acest obstacol, consider că o ajustare a sistemului care să ofere mai multă libertate studenților în alegerea obiectelor de studiu și care să pună accent pe gândirea critică și lucrul individual ar reprezenta niște primi pași buni pentru a spori calitatea studiilor în R. Moldova.

sdftgyui

- Ești inclus în lista celor care fac parte din Gala Studenților Originari din Moldova. Ce înseamnă pentru tine acest fapt?

- Includerea în lista laureaților Galei Studenților înseamnă pentru mine o recunoaștere a eforturilor depuse și sugerează faptul că și alți studenți internaționali sunt apreciați și așteptați acasă pentru a contribui la schimbările spre bine. În general, consider că este un eveniment inedit care provoacă tinerii originari din Moldova de a reflecta mai mult asupra posibilității revenirii acasă după absolvirea studiilor, făcându-i să înțeleagă că contribuția lor la prosperarea țării este într-adevăr foarte importantă. Totodată este și o oportunitate bună de a face schimb de experiență și de a socializa cu tineri perseverenți și ambițioși.

sxxdftgyhuji

- Din schimbul de experiență pe care-l faci cu alți tineri, ce ai învățat nou de la ei?

- În afară de faptul că am aflat lucruri noi despre țările și culturile pe care le reprezintă, aflându-mă într-un mediu extrem de divers am învățat să fiu mai deschis față de orice cultură, mai comunicabil, tolerant și înțelegător. Totodată, atât printre studenții britanici cât și printre cei internaționali, se poate observa o adevărată sete de cunoaștere care e cu adevărat molipsitoare. Alte calități care pot fi preluate de la o bună parte din ei sunt perseverența și simplitatea.

asdefrtyui

- Ce intenționezi să faci pentru viitor, aplici cunoștințele acasă sau preferi calea străinătății? 

- În general, am intenția de a reveni acasă într-o perspectivă mai mult sau mai puțin apropiată. Cu toate acestea, intenționez să obțin și o anumită cantitatea de experiență internațională pentru a putea implementa nu doar cunoștințele acumulate, dar și bunele practici din alte state.

erty6u78i9o0p-ă

- Ce mesaj ai pentru tinerii de acasă?

- Aș îndemna tinerii de acasă să fie cât mai dedicați și determinați în tot ceea ce fac; să fie mereu în căutare de activități utile prin care să se poată dezvolta și să tindă spre a produce schimbări în comunitatea din care fac parte prin propriul lor exemplu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț Alex Streleț
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.