Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență”

Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență” imprimare

27.03.2017  

Elevii originari din Republica Moldova care își continuă studiile peste hotare, dau mereu dovadă de o logică distinsă, de o capacitate avansată de memorare și de multă ambiție. Așa precum o face Victoria Zuza care este studentă în anul trei la University College London (UCL), Studii Politice și Sociale Europene. Aceasta a făcut un rezumat al sistemul de educațional britanic față de cel din R. Moldova, a enumerat factorii care clasează instituțiile superioare de învățământ britanice în topurile globale. Într-un final, s-a axat și pe rolul pe care îl joacă „fericirea personală” a studenților în Regatul Unit.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Toate schimbările din societatea noastră sunt consecințe ale acțiunilor întreprinse de către noi, cetățenii – de viziunile pe care le adaptăm și de acțiunile pe care le întreprindem”.

 La rândul nostru, noi suntem un amalgam de abilități naturale și educație. De aceea, este absolut necesar să tindem spre un sistem de învățământ performant în care toată lumea are dreptul și accesul la educație, și în care toate cunoștințele acumulate nu sunt date uitării, ci contribuie la crearea unei generații de specialiști.

sdfgt

„Elevii originari din Republica Moldova care își continua studiile peste hotare, dau mereu dovada de o logică distinsă, de o capacitate avansată de memorare și de multă ambiție”.

Toate aceste calități se datorează cu siguranță în mare parte sistemului nostru educațional. Cu toate acestea, se observă o ampla preferință pentru sistemul occidental de învățământ, mai cu seama cel britanic, și nu în zadar.

În calitate de elevă HMC la Trent College, Nottingham și în prezent studentă în anul trei la University College London (UCL), aș dori să vă vorbesc despre caracteristicile demne de urmat a educației britanice. Din start, voi enumera câteva aspecte superioare ale sistemului nostru de învățământ școlar, cât și efectele averse pe care acestea le pot avea. Apoi, aș dori să menționez unii factori care clasează instituțiile superioare de învățământ britanice în topurile globale. Într-un final, mă voi axa pe rolul pe care îl joacă ”fericirea personală” a studenților în Regatul Unit și voi încheia cu unele sugestii de schimbare pentru sistemul nostru.

„Un contrast între cele două sisteme de educație. Aspectele superioare ale sistemului educațional din Republica Moldova – teoria”.

În sistemul educațional școlar din Republica Moldova, elevilor le este oferită o bază teoretică cu mult mai avansată decât în multe alte țări, inclusiv în Regatul Unit. La matematică, elevii noștri reușesc să ajungă în colegiile britanice fruntași fără pic de dificultate. Profesorii ne învață de mici să asimilăm un volum complex de informație într-o perioadă scurtă de timp și să putem aplica cunoștințele obținute în orice domeniu. În Marea Britanie, abordarea multidisciplinară în școală este mai puțin dezvoltată, iar elevii au posibilitatea să repete testele cu cartea deschisă. Pentru unii, această manieră de a învăța și de a fi testați nu este suficient de provocatoare, prin urmare ei nu își dezvăluie întreg potențialul academic în gimnaziu.

sergyjk,

„Marea Britanie preferă altă abordare – practică”.

Cu toate acestea, axarea pe teorie ne împiedică să punem în practică cunoștințele obținute și să acordăm atenția necesară disciplinelor artistice și sportive. În științe, sistemul pedagogic din Marea Britanie pune accentul pe experimente, în istorie și literatură pe analiza documentelor originale, iar în sport pe diversitatea și regularitatea activității fizice. Mai mult ca atât, elevii au libertatea de a-și alege obiectele pe care le doresc și la care au reușite mai bune. Astfel, ei se specializează de mici în domeniile în care au mai multe capacități, iar obiectele la care nu sunt la fel de dotați nu îi împiedică în reușitele academice. Scopul final este studierea aprofundată a unui număr restrâns de obiecte pentru facilitarea specializării la etapa universitară.

Printr-o abordare practică se mai subînțelege și raportul între elevi și profesori. De regulă, o clasă rareori depășește numărul de 15 elevi, oferind fiecărui copil o atenție sporită din partea profesorilor. Astfel, copiii au posibilitatea sa interacționeze la un nivel mai personal cu profesorii. Ei nu se sfiesc să discute în clasă pentru a nu permite neclarități și formează relații atât respectuoase, cât și prietenoase cu pedagogii.

defrgth

„Sistemul educațional britanic – un standard mondial”.

Conform renumitului clasament QS, instituțiile superioare de învățământ ce constituie „triunghiul de aur” al Marei Britanii: University of Oxford, University of Cambridge și UCL se numără de mai mulți ani printre primele 10 cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. Trei lucruri semnificative care disting aceste instituții și sistemul educațional britanic sunt gândirea critică, examinarea anonimă și programele de stagiu. 

În primul rând, studenții din Marea Britanie se află sub o presiune constantă de a da dovadă de originalitate și gândire critică. Chiar și atunci când te afli față în față cu cele mai strălucite minți ale omenirii, trebuie să știi cum să găsești lacune în ideile lor revoluționare. Ești antrenat să percepi orice operă, text sau știre ca pe un produs final livrat de un autor, care la rândul său este și el produsul mediului său înconjurător. Prin urmare, avantajul sistemului educațional britanic este transformarea studentului într-un consumator capricios al oricărui tip de informație. Aceasta gândire independentă este un atribut pentru un job în orice domeniu, fie financiar, politic, antreprenorial, științific și chiar manual.

dfgthyuj

Într-al doilea rând, în Republica Moldova examinarea obiectivă a studenților este împiedicată de către identitate. Cu toții cunoaștem conceptele de ‚elev bun’ și ‚elev slab’ cărora suntem supuși acasă. Studenții sunt deseori notați în dependență de categoria în care sunt plasați de către profesori. Într-un sistem anonim de notare, prejudecata despre identitate lipsește, astfel rezultând strict în evaluarea cunoștințelor. Mai mult ca atât, toate eseurile și examenele sunt supuse unei verificări riguroase de plagiat asigurând originalitatea ideilor și lucrărilor produse, încât nimeni nu este tentat să copieze.

Într-al treilea rând, încă din primul an de licență, ba chiar din băncile liceului, elevii și studenții sunt familiarizați cu piața de muncă. Școlile, universitățile și întreprinderile publice și private pun la dispoziție nenumărate oportunități de stagii necesare pentru ulterioara angajare. Deși, de regulă, stagiile nu sunt incluse în curriculumul universitar, în practică ele sunt la fel de necesare pentru obținerea unui post de muncă ca și cunoștințele obținute în sălile de clasă. Astfel, elevii și studenții absolvă deja cu abilități practice de muncă și sunt bine familiarizați cu procesul riguros de selecție ce însoțește job hunting-ul. Cei norocoși obțin oferte de munca chiar pe parcursul, sau direct după efectuarea stagiilor.

asert67890

„Fericirea personală” a studenților”.

Pe lângă performanța academica, instituțiile de studii superioare din Marea Britanie creează un raport personal cu studenții și le pun la dispoziție un mediu extra-curricular remarcabi,l în care orice hobby poate fi practicat împreună cu colegii. Fiecărui student îi este alocat un tutore personal și un mentor din anii mai mari care au rolul de a facilita procesul de adaptare la metodele de studiu și de examinare folosite de către universitate. Facultățile își aleg printr-un proces democratic studentul ce le va reprezenta interesele în fața staff-ului universitar. În mod uimitor, în contrast cu Republica Moldova elevii au datoria de a nota profesorii la sfârșitul semestrului, iar dacă aceștia au o performanță cu mult sub așteptările studenților și a universității, ei își riscă postul de munca.

Numărul asociaților studențești din universitățile Regatului Unit este cu adevărat fascinant. Doar UCLul numără mai mult de 250 societăți culturale, sportive si academice. Prin acest sistem de asociații, studenții susținători ai partidelor de dreapta organizează evenimente comune cu cei de stânga, asociațiile creștine organizează manifestații cot la cot cu cele LGBT, degustările societății amatorilor de ciocolată invită și membrii societății fanilor Harry Potter. Este cu adevărat excepțională experiența unei micro-societăți în care toate hobbyurile și viziunile, chiar și cele antitetice, nu creează diviziuni, ci apropie.

Personal, am avut ocazia de a fi membră a societăților japoneze, spaniole și de baschet. Am fost aleasă pentru conducerea asociațiilor europene, de modă și cea a românilor și moldovenilor. În cadrul acestor societăți, am colaborat cu comisia europeana pentru a crea primul forum european la Londra, mi-am pus în practică creativitatea pentru a organiza un show de modă de caritate și am cunoscut oameni care m-au marcat cu adevărat. Datorită faptului că se pot dezvolta multilateral, studenții din UK sunt mai entuziasmați de a fi parte a acestor instituții de învățământ și tind la o dezvoltarea personală permanentă.

fjklș

„Republica Moldova ar putea profita enorm de la dezvoltarea unei abordări individuale a elevilor asemănătoare celei britanice în cadrul instituțiilor școlare și universitare”.

Aici mă refer la oportunitatea unei alegeri mai ample în selectarea obiectelor și de aprecierea la justa valoare a obiectelor non-academice. POsibilitatea de a studia mai puține obiecte în profunzime, ar spori productivitatea raportului profesor - elev. Un număr prestabilit de burse pentru meritele artistice și sportive în fiecare instituție de învățământ ar putea inspira o societate mai artistică și mai creativă. Responsabilitatea fiecărei instituții de învățământ de a crea cluburi gratuite pentru elevi și studenți ar genera cu siguranță o implicare mai activă a tinerilor noștri în viața socială. Cu un accent sporit pe dezvoltarea personală și experiența practică, am putea ajunge cu un pas mai aproape de standardul de studii britanic – un standard global de excelență”, povestește Victoria Zuza pentru Stiripozitive.eu.

 Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență” Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență” Victoria Zuza: „Sistemul de învățământ britanic – un standard global de excelență”
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.