Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Maria Paula Erizanu. Cum este să te naști în Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian” | Revista MOLDOVA de oriunde

Maria Paula Erizanu. Cum este să te naști în Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian” | Revista MOLDOVA de oriunde imprimare

07.04.2017  

Născută la Chișinău. Cu studii în Marea Britanie. Cu o carte apărută în 2012 și tradusă în engleză, franceză, germană și cehă. Plus o altă carte, de asemenea, premiată. Cu un discurs la TEDxAUBG. Și cu multe alte reușite. Maria Paula Erizanu povestește cum este să fii originară din Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian”. Acolo unde oamenii se simt apreciați și de asta „lucrează mai cu spor și mai dedicat”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

– Cum e să lucrezi la CNN, să scrii pentru The Guardian?

Mă simt foarte norocoasă să muncesc în aceste medii la început. Sunt niște școli de profesionalism, dar și de bun simț. Printre cele mai importante lecții pe care le învăț sunt:

1. Să verific orice informație, cât de mică, din textele mele sau ale colegilor mei; la CNN, de exemplu, nu putem folosi ca sursă alte publicații media (nici măcar BBC), pentru că nu știm de unde au luat ei informația – în loc mergem direct la sursă, organizații internaționale sau Enciclopedia Britannica.

2. Să zic mulțumesc pentru fiecare contribuție pe care o face colegul (cred că un 20 de mulțumescuri pe zi se adună lejer, încolo și încoace); am venit cu idee pentru o serie de articole la un moment dat, când eram presați de timp, și pentru asta mi-a mulțumit repetat și jurnalistul care a scris articolul în baza acelei idei, și cei doi șefi ai mei de pe loc în ședințe și la nivel personal, și mi-a scris până și producătoarea din Hong Kong un email special de mulțumire. Și au făcut-o chiar dacă sunt în poziție junioară.

Poate sună ridicol, dar cred că datorită faptului că oamenii se simt apreciați, lucrează mai cu spor și mai dedicat.

3. Să refac lucrul de zece ori dacă au intervenit schimbări sau dacă s-a strecurat vreo greșeală.

4. Deși e încurajată acuratețea, bineînțeles că se fac și greșeli; dar asta se acceptă ca parte din mersul firesc al lucrurilor, atât la începători, cât și la seniori. Important e să corectezi greșeala și atât. E adevărat că lucrând în digital cu ambele companii, acolo e mai ușor să corectezi greșeli; probabil că în print sau la TV greșelile se penalizează mai dur.

dcfvwedf

– Dacă și cum cărțile tale precedente – „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o”, din 2012, apărută română, engleză, franceză, germană și cehă, și cealaltă de poezie, „Ai grijă de tine”, din 2015, te-au ajutat în asta? Și ce ai trăit în legătură cu ele?

– Faptul că sunt atât de interesată de literatură încât am și scris mi-a dat credibilitate pentru a scrie despre cărți la „Guardian”. La CNN cred că a contat mai mult că vorbesc cinci limbi (la diferite nivele). La ambele companii însă cel mai mult a contat că am făcut masteratul în jurnalism la una dintre universitățile cunoscute pentru acest program și că am făcut câteva stagii la alte companii media din Londra înainte de asta.

Firește cărțile m-au bucurat. Cu „Revoluția…” m-am simțit un pic depășită de situație la un moment dat, pentru că mi se puneau întrebări de analiză politică în presă, or eu scrisesem un jurnal din perspectiva unui tânăr, nu a unui analist politic. Și am trăit și un pic de sindrom al impostorului. Dar per general, sigur că m-am bucurat că au fost atâtea reacții la text.

Dacă „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” a ajuns și în stradă, „Ai grijă de tine” a fost mai mult un concert intim, de cameră. Cartea a fost apreciată mai mult în rândurile criticilor și poeților din România și Moldova. S-a creat și ceva confuzie mai ales cu textele în care am încercat să vorbesc pe mai multe voci, dar unii credeau că e vorba de o singură voce și toată doar despre biografia mea – nu e așa. Dar un text devine orice vrea și e dispus cititorul să vadă în el din moment ce e scris și publicat. Nu-ți mai aparține.

dfg

 Fotografie de Lucia Lupu. Pășind prin schin și osândă / Stepping into 2017

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” - nr. 3, 2017 - iese din tipografie în ajunul sărbătorilor de Paști.

Paula Erizanu Paula Erizanu
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.