Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Moldoveanca Cristina Dogolici va reprezenta Franța la un concurs din Hollywood

Moldoveanca Cristina Dogolici va reprezenta Franța la un concurs din Hollywood imprimare

27.04.2017  

Cristina Dogolici studiază actoria în Franța, la Școala de Cinema EICAR. Cristina a fost selectată să reprezinte Franța la Concursul „World Championships of Performing Arts”, acestuia i se mai spune și Jocurile Olimpice pentru Artiști. Este un concurs care reunește actori, cântăreți, dansatori din peste 60 de țări.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- Cristina, de ce ai decis să mergi în Franța, Paris?

- Am decis că vreau o schimbare radicală în viața mea. Am vrut să capăt o experiență bogată pe plan profesional, mi-am dorit să văd altă lume. Am aflat despre o școală de cinema din Paris, unde preda un compatriot de-al nostru, Mihai Țărnă. L-am contactat și i-am zis că vreau să trec audițiile. În câteva săptămâni totul s-a schimbat în viața mea. Acum sunt în anul doi la actorie, la Școala de Cinema EICAR.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

- Înainte de a merge peste hotare, cu ce te-ai ocupat în Moldova?

- Înainte de a pleca la Paris am făcut un an de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În anul doi am abandonat studiile în Moldova ca să vin la Paris.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

- De ce ai ales acest domeniu?

- Când sunt întrebată de ce am ales actoria, niciodată nu știu exact ce să răspund. Simt că niciodată nu am ales nimic, cred că profesia asta m-a ales fără ca să mă întrebe și fără să-mi propună altceva. Toata viața mea mă simțeam actriță, știam că doar asta pot să fac bine.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

- Cum decurge o zi a unui student care învață la actorie?

- Ziua unui student la actorie e destul de încărcată cu activități. Orele încep de dimineață și se termină seara, atunci când gardianul ne alungă din școală ca s-o închidă. Facem dans, canto, expresie corporală, lucrăm mult la caracterele personajelor când pregătim un spectacol. Un student la actorie trebuie să dedice tot timpul studiilor, fiindcă altfel ieși foarte repede din ritmul colectivului. Chiar plecând acasă, actoria nu rămâne în școală, pentru că la sigur te vei gândi toată noaptea de ce personajul tău procedează așa și nu altfel și cum să faci ca publicul să te creadă. E o muncă continuă, fără vacanțe și concedii de lungă durată, fiindcă corpul-aparatul nostru poate fi dereglat foarte repede.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

Pe lângă orele de la universitate, ești implicată și în alte proiecte?

- Da. Pe lângă orele de la școală mai am și alte proiecte, am filmări, muncesc la un lung-metraj și câteva proiecte de clipuri muzicale. De asemenea, lucrez în cadrul unui concurs internațional care se numește „World Championships of Performing Arts”.

- Povestește-ne despre concursul „World Championships of Performing Arts”!

- Este un concurs care reunește actori, cântăreți, dansatori, manechini din peste 60 de țări. Concursul a fost creat de fondatorul Miss Universe Griff  O’Neil și are loc la Hollywood. El deschide oportunități enorme pentru artiști, oferind contracte cu diferite agenții, posibilitatea de a continua studiile în direcția aleasă, workshop-uri cu profesioniștii din America. Eu am câștigat concursul din Franța și am fost selectată să reprezint această țară la Los Angeles, în iunie. Pentru acest concurs trebuie să pregătesc un număr actoricesc pe care îl voi prezenta și voi concura cu cei peste 60 de concurenți.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

- Prin ce se deosebește sistemul francez de învățământ față de cel din Republica Moldova?

- Nu pot să vorbesc despre întregul sistem de învățământ din Moldova, dar nici de cel francez, fiindcă nu l-am cercetat amănunțit. Pot zice doar din ceea ce am observat la școala mea: în Moldova studenților li se dă foarte multă teorie pe care nu toți ajung s-o folosească în practică. În Franța se face tot posibilul ca studenții să practice tot ce li se predă. În Moldova, studenții anului întâi uneori au frică să iasă pe scenă, iar aici la Paris îmi amintesc că din prima zi scena a devenit platoul nostru de muncă permanentă, tot ce se discuta direct se încearcă pe scenă, așa actorul se familiarizează cu aceasta, scena devine el însuși. Din acest motiv, noi actorii nu ne putem imagina viața fără asta, scena și publicul e un drog.

Cristina Dogolici, aprilie 2017

Dar ce putem învăța de la poporul francez, dar el de la cei din Moldova?

- Cred că poporul francez știe într-adevăr să prețuiască orice clipă, ei folosesc orice ocazie ca să se bucure de viață, chiar o simplă plimbare pentru ei e o plăcere enormă pe care o savurează din plin. Iar francezii ar putea prelua generozitatea enormă a poporului nostru care ne face foarte sufletiști.

Ca să ajungă la „World Championships of Performing Arts”, Cristina Dogolici are nevoie și de susținerea ta. Vezi cum o poți ajuta!

Interviu de Xenia Chirilov

Sursă foto: arhivă personală

Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017 Cristina Dogolici, aprilie 2017
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.