Prima pagină / Oameni / Cultură  /  „Chiar dacă lumânările se sting…” de Ioan Caliniuc

„Chiar dacă lumânările se sting…” de Ioan Caliniuc imprimare

24.05.2017  

Ioan Caleniuc, născut la 30 iunie 1945 la Râmnicul – Vâlcea, România. Copilăria și-a petrecut-o la Grinăuți – Moldova, județul Soroca. E un om al stelelor printre noi, e „om al șuruburilor” așa cum îi place să se definească. Academicianul, inginerul, fizicianul, scriitorul, fotograful și cineastul Ioan Caliniuc a tipărit recent și o carte de poezii „Chiar dacă lumânările se sting…”. Pe parcursul celor 70 de ani pe care-i are, destinul i-a hărăzit succes grație calităților sale profesionale.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Spunea bunul său prieten Liviu Belâi în cartea de poezii „Chiar dacă lumânările se sting” lansată de academicianul Ioan Caliniuc: „Să-l prețuim, prieteni, și să-l prețuim împreună! Ar fi mai bine – azi ( chiar cu riscul de-a încălca sfânta noastră „tradiție” românească, în sensul dat), - atâta timp cât se află printre noi și alături de noi!”, menționează Liviu Belâi – „În loc de prefață”.

fvghu

Fie că s-a manifestat în fizică, inginerie, fotografie sau proză, Ioan Caliniuc a fost mai aproape decât noi de stele, fiind un „om al șuruburilor”. Ioan Caliniuc se trage dintr-o familie frumoasă de intelectuali (prin bunei și străbunei – din plugari răzeși) de la nordul Țării Moldovei, Grinăuți. Toată viața a avut un singur loc de muncă – Academia de Științe a Moldovei.

jukiloșpț

Viața lui Ioan Caliniuc a fost și este cu urcușuri și coborâșuri, bucurii și tristețe, despre toate acestea a scris o plachetă de versuri. „Dulce vis”; „Un nor trecător…”; „Declarație” „Basarabie – cântec uitat”; „Între Prut și Nistru …”; sunt doar unele dintre poeziile acestui volum plin de dor, durere, împletit cu bucurii și regrete.

fgthjuk

Pe lângă faptul că Ioan Caliniuc este un inginer iscusit în domeniul cosmonautului, este și un împătimit al scrisului. Multe dintre versurile și intervențiile sale au văzut lumina tiparului în publicații precum „Literatura și Arta”, cât și în publicațile din România: „Flacara” lui Păunescu.

fghjkl

Calitățile profesionale ale lui Ioan Caleniuc au fost apreciate de academicieni și Laureați ai Premiului Nobel, cum ar fi:  Alexandr Prohorov și Vladimir Utjin din Rusia; primul cosmonaut român Dorin Prunariu și mulți alți exploratori ai cosmosului din fosta URSS; poeții noștri de primă mărime: Adrian Păunescu Grigore Vieru Nicolae Dabija, precum și iluștri medici: Gheorghe Ghidirim, Constantin Ețco, Viorel Prisăcaru, exponenți ai altor bresle și ramuri, care astăzi reprezintă floarea intelectualității moldave…

v dfcvd

Prietenul său Păunescu i-a dedicat și o poezie:

Păunescu și Microfonul

Adrian Păunescu

Și microfonul…

V-ați înfrățit,

Ați trezit stadionul,

Ați aprins felinare,

Ați slăvit tricolorul.

Întreg Universul

Spargi cu El, microfonul

Prin această unealtă

Sonoră, deșteaptă

Ai ajuns să comunici

Cu toți ce te-așteaptă…etc ( întregul fragment îl găsiți în carte de poezii „Când lumânările se sting…” scrisă de Ioan Caliniuc).

Acest volum de carte scos la lumina tiparului e o oglindire a vieții lui Ioan Caliniuc. „Numeroșii săi prieteni îl consideră un „om – magnet” care atrage către sine lume bună, de aceeași vrere, a acestui meleag”, precizat Liviu Belâi.

fvgthjuikol

dfgthyjuiolp

Volumul lui Ioan Caliniuc conține versuri și proză adunată „într-un ghem” și povestită aidoma lui Creangă. Despre „Capra Noastră și „Polomoșnicu” lui Stalin;  „Evroremont”; „O călătorie in condiții extremale”; Moartea, adusă acasă chiar de noi” etc.

Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc Caliniuc
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.