Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant

Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant imprimare

31.05.2017  

Nichita Comendant este cunoscut ca fiind profesor și pedagog în instruirea tinerelor muzicieni. Fiind absolvent al Școlii de Muzică „Ștefan Neaga” (1980) și al Conservatorului Moldovenesc de Stat (1986). Nichita Comendant este cel care educă frumosul și dragostea pentru folclorul național prin intermediul țambalului, contrabasului și a orchestrei de muzică populară din școlile de muzică. Recent, a scos la lumina tiparului un „Album Folcloric” pentru consolidarea școlii țambaliste din țară.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată încă de când avea șase ani, atunci când fratele mai mare începuse să învețe la Școala de Muzică nr. 2, astăzi Școala de Arte „Alexei Stârcea”.

„A fost o dorință încă de când eram mic să devin muzicant, după ce am absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga”, am primit calificare de a fi profesor și de a preda muzica în școli”, povestește Nichita Comendant.

vbhnjklș

Gândul a scrie o carte îl avea încă din anii 1980, atunci când a înțeles că nu există suficient material didactic pentru școlile muzicale din țară. Atunci erau doar câteva lucrări profesioniste, restul era transmis din mână în mână.

„Toată viața m-a urmărit gândul de a scrie această carte, însă nu aveam suficiente resurse financiare, iar pe tipul sovietic era imposibil de a tipări o carte. Acum există mai multe posibilități. Am lucrat la acest „Album Folcloric” mai mulți ani, deoarece am cules folclor din mai multe surse, însă de bază este culegerea lui Dumitru Blajinu, intitulată „1007 Melodii din Moldova Istorică”. Le-am preluat și le-am aranjat pentru țambal și pian. Tehno-redactarea a fost realizată de feciorul meu Corneliu Comendant care este designer grafic și a fost un ajutor mare pentru mine”, a precizat muzicianul.

vfgbhnjkl

„Albumul Folcloric” este alcătuit din două părți. Prima parte cuprinde melodii la țambal și pian, numit clavir. Și a doua parte este textul propriu-zis pentru elev, melodia numai pentru țambal. De asemenea, sunt și informații despre istoria țambalului, despre care se pomenește mai mult de patru mii de ani.

fgjl

„Țambalul este unul dintre cele mai vechi instrumente de cântat. Principiile de bază sunt: cutia de rezonanță, corzi întinse și lovite cu ciocănelele. Modificări sunt foarte multe, fiecare popor are modificările lui. La început pare simplu de a însuși acest instrument muzical, însă dacă începi să înveți mai detaliat apar unele nuanțe. Trebuie de tras atenție la corelația dintre mâni, picior, atenție la citirea notelor”, a menționat Nichita Comendant.

Acest „Album Folcloric” este dedicat marilor lăutari și muzicienilor înaintași ai neamului nostru. În continuare, Nichita Comendant planifică să scoată o altă carte despre patrimoniul muzicii clasice.

Cristina Zeamă 

Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.