Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) Vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Timotei Bătrânu la Hâncești

(Video) Vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Timotei Bătrânu la Hâncești imprimare

12.10.2017  

La 12 octombrie 2017, în incinta Primăriei raionului Hânceşti, a fost vernisată expoziţia de picturi, semnate de artistul plastic Timotei Bătrânu și donate comunității. Maestru în artă, Eminent al Culturii, Cetățean de onoare și Om Emerit al orașului Hînceşti, Timotei Bătrânu a înființat, în anul 1970, Şcoala de Arte Plastice pentru copii din oraşul Hânceşti, ce-i poartă numele, iar acum a donat o serie de tablouri raionului Hâncești.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Maestru în artă, Eminent al culturii, Cetățean de onoare și Om Emerit al orașului Hânceşti, sunt titluri onorifice câștigate de către pictorul Timotei Bătrânu prin muncă și consacrare.

 Pictorul Timotei Bătrânu se bucură de o experiență bogată în domeniul artei, dat fiind faptul că acesta a avut norocul să-și expună lucrările personale în peste 21 expoziții internaționale. Lucrările vernisajului de astăzi au fost dedicate orașului Hînceşti, după cum menționează pictorul.

Gazda acestui eveniment a fost Primăria raionului Hînceşti. Primarul orașului Hânceşti, Alexandru Botnari, afirmă că ideea organizării acestui vernisaj a venit din partea unei colege din primărie, o iubitoare a picturii care a insistat ca anume picturile lui Timotei Bătrânu să fie expuse în incinta primăriei, deoarece creațiile acestui autor încântă privirea, din ele se desprinde ideea iubirii de viață, de pământ și de neam.

Bunul prieten al pictorului, Valeriu Herţa, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, spune că tablourile lui Timotei Bătrânu, văzute pentru prima dată în atelierul acestuia, îi păreau stranii, dar deja după mai multe vizite, acestea îi captau atenția și îi trezea admirație, iar nemărginirea culorilor îi încânta privirea lui.

Creația pictorului Timotei Bătrânu prezintă o permanentă ascensiune pe verticală în procesul de însușire a limbajului plastic. Multă dragoste și candoare în tablourile lui iar culorile mângâiate de el emană lumină, dor și poezie, evadând în lumea cuvântului, acesta caută o altă cale de a-și materializa trăirile.

După cum îl descriu colegii, Timotei Bătrânu este om de rară omenie și tandrețe sufletească, este și personalitate reprezentativă a artei contemporane iar lucrările lui sunt ochiuri de vise, de lumină, poeme sau oaze edenice de raze.

Artistul plastic a oferit în dar, în urmă cu ceva timp, 20 de lucrări Școlii de Arte „Timotei Bătrânu" din Hâncești, ce-i poartă numele. Totodată, acesta a mai oferit Gimnaziului „Constantin Tănase" din Nemțeni, 85 de tablouri ce redau Lunca Prutului, oamenii și locurile unde a copilărit, iar alte 20 de tablouri au fost oferite primăriei din Nemţeni.

Pentru a urmări reportajul video de la evenimentul din anul trecut, în care pictorul Timotei Bătrânu a dăruit lucrări de valoare gimnaziului din Nemţeni, accesaţi AICI!

Reporter: Tatiana Munteanu

Video: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.