Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Marian Neagu, peruchierul luminii

Marian Neagu, peruchierul luminii imprimare

200 de spectacole, 40 de ani de muncă. Martor și protagonist la ascensiunea meseriei sale

24.02.2012  

În cele patru decenii de muncă, creatorul de peruci Marian Neagu a luat zeci sau sute de mii de măsuri, iar perucile lui au ajuns, pa capetele actorilor, pe toate meridianele globului, inclusiv pe scenele de la Chișinău.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Marian Neagu le conduce pe Sanda Cojocaru și Zina Esepciuc spre atelierul de perucherie improvizat într-o încăpere dintr-un fost restaurant, chiar în spatele Teatrului Naţional Bucureşti, unde stă temporar, cât timp durează restaurarea teatrului. Lumina este slabă şi instrumentele împrăştiate prin atelier, însă acestea, deşi dau un anumit farmec meseriei de peruchier, arată de parcă au trecut prin unu-două războaie mondiale.

Marian Neagu este de 40 de ani peruchier al Teatrului Naţional din Bucureşti şi recunoaşte că, odată intrat în universul acesta, este greu să mai vrei să ieşi. Doar pensia îl poate duce înapoi într-o lume fără costume şi peruci, în realitatea lipsită de machiaj şi haz.

„ Am învăţat meserie de la Jean Romaniţă", spune maestrul peruchier. Pentru cei care nu ştiu, dezvăluie Marian Neagu, pentru a face o perucă, actorului i se iau opt măsuri ale capului. Perucile sunt făcute din păr natural, cel mai des din păr de om, dar în funcţie de stilul perucii se mai foloseşte şi păr de iac (foarte scump, aproximativ 1000 euro pentru 500 g), păr de cal, bivol, oaie sau angora.

Pentru o mustaţă, un peruchier lucrează 3-4 ore, iar pentru o perucă poate să muncească şi până la 80 de ore.

Domnul Marian nu este doar peruchier, este şi frizer, şi coiffeur.  Fiecare fir de par este înnodat cu ajutorul unui instrument special într-o plasă foarte măruntă. Apoi, când este gata, părul este tuns, vopsit şi coafat. Înainte de spectacol, peruca este lipită de capul actorului cu un adeziv special, puternic.

Meseria sa este pe cale de dispariţie, chiar şi în România. Domnul Marian numără pe degete cele câteva teatre care „îşi mai permit peruchieri" şi crede că în viitor ei vor fi înlocuiţi de maşini, iar părul natural de cel artificial şi ieftin. Și în această perspectivă nu tocmai veselă, există și o veste bună: perucile create de el la București sau de alți profesioniști oriunde în lume - deci, și la Chișinău - își continuă viața.

În cei 40 de ani de muncă la Teatrul Național București, scena cea mai prestigioasă din România, a văzut în jur de 200 spectacole, a lucrat cu cele mai mari nume din domeniu, a cunoscut personal actori pe care noi îi admiram de departe. Mulţi dintre ei s-au dus, însă perucile făcute cu multă grijă special pentru ei de Marian Neagu îşi continuă viaţa, undeva, într-un sac, cu un număr de ordin, într-un depozit improvizat al teatrului.   

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.