Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Mărțișorul – mai mult decât o tradiție. Interviu cu Liudmila Apostol

Mărțișorul – mai mult decât o tradiție. Interviu cu Liudmila Apostol imprimare

19.02.2019  

Odată cu apropierea zilei de 1 martie, iscusiții meșteri de mărțișoare se pun pe treabă și muncesc de zori până în seară pentru a aduce această feerie a primăverii colorată în alb și roșu. Aceeași dorință arzătoare de a încânta clienții am observat-o la Liudmila Apostol, o tânără din capitală care deja de câțiva ani este pasionată de această artă.

Mereu cu idei noi și originale, Liudmila depune suflet și pasiune în lucrările sale pentru ca într-un final clienții săi să poarte mărțișoarele cu cea mai mare plăcere.

 

Cum a apărut ideea de a confecționa mărțișoare?

Ideea a apărut cu vreo 4-5 ani în urmă, atunci când doream să ofer mărțișoare celor dragi, dar nu prea găseam modele care sa-mi placă. De aceea m-am gândit că ar fi mult mai frumos dacă aceste mărțișoare, pe care le voi dărui, vor fi confecționate chiar de mânuțele mele.

 

Cât timp durează procesul de confecționare a unui mărțișor?

Procesul de confecționare este variat, el poate dura de la o oră până la 5-6 ore, în funcție de model.

 

De ce ați optat pentru mărțișoare cu mesaje?

După începerea confecționării mărțișoarelor, în următorul an, am descoperit o tehnică nouă de transcriere a imaginii pe argilă polimerică, de aici și mi-a venit ideea să fac anume mărțișoare cu mesaje, mai ales că la noi în Moldova nu am văzut încă astfel de modele. În fiecare an mă strădui să inventez modele noi de mărțișoare, mult mai originale, mai calitative, dar în același timp, mult mai complicate. Îmi place ideea că clientele mele vor purta cele mai originale mărțișoare, de aceea și mă strădui să lucrez mai mult pentru calitate, dar nu pentru cantitate.

 

Vă mai amintiți când și pentru cine ați confecționat primul mărțișor?

Primul mărțișor l-am confecționat pentru fiica mea Alexandra. Ea era foarte mică așa că nu prea înțelegea ce e acesta „Mărțișor”, dar m-am simțit atât de mândră când i l-am prins în piept. După asta deja am început să confecționez mărțișoare și la comandă. 

 

Ce simbolizează aceste mărțișoare pentru dumneavoastră?

Pentru mine aceste mărțișoare nu simbolizează doar sosirea primăverii, ele sunt ca o legătură dintre mine și client. Mă simt atât de mândră când văd poze cu clientele mele purtând cu drag mărțișoarele confecționate de mine. Îmi este foarte plăcut atunci când citesc/aud cuvinte de laudă în adresa mea. Pentru asta pot să lucrez zi și noapte, doar să-mi văd clientele mulțumite.

 

Ce investiții necesită această ocupație?

Această ocupație nu necesită mari investiții pentru început, doar că în timp, dacă tinzi mereu să fii mai bună, investițiile vor fi cu mult mai mari. Dar după cum am menționat mai sus, sunt gata să investesc, sunt gata să lucrez non-stop, doar ca lucrările mele să fie apreciate pe măsură.

Deși comenzi sunt multe, Liudmila face tot posibilul ca mărțișoarele mult dorite de clienți să ajungă la timp și confecționate la cel mai înalt nivel. Toate acestea fiind posibile datorită pasiunii sale.

Mărțișoarele confecționate manual de Liudmila Apostol sunt disponibile prin comandarea acestora din timp, iar pentru detalii o puteți contacta aici.

 

Reporter: Ana Fomov
Foto: Arhiva personală 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.