Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Încununaţi în numele artei

Încununaţi în numele artei imprimare

21.02.2019  

La data de 16 februarie am avut fericita ocazie de al cunoaște pe Dumitru Peicev, care şi-a expus tablourile la Ambasada Bulgariei, alături de cele ale maestrului şi profesorului său, Mihai Grecu.

 

Dumitru Peicev ne-a povestit despre viaţa sa a cărei definiţie nu poate exista fără cuvintele artă şi Mihai Grecu: „În `62 am fugit aici la Chişinău unde l-am întâlnit pe Mihai Grecu, care avea să-mi fie profesor. Eu sunt venit de la sudul Moldovei şi când Mihai Grecu m-a întrebat de unde sunt am constat că suntem din sate vecine. Am ajuns elevul lui pentru că eram obsedat de pictură, ne având în spate nici-o instituţie în care aş fi studiat artele; fără şcoală, cărţi, muzee, nu am vrut să fac doar pictură, am vrut să fac minuni. Eram atât de încântat de faptul că sunt elevul maestrului a cărui talent este indiscutabil, eram gata să fac orice mi se spune.”

În cadrul expoziţiei au fost restaurate nu doar picturi excepţionale, dar şi crâmpei din viaţa a doi oameni dedicaţii totalmente picturii: „Pentru mine Mihai Grecu a fost şi va rămâne un ideal. Deşi sunt multe personalităţi eminente în domeniul picturii, dar pentru mine, copilul dornic de artă din sudul Basarabiei, Grecu este mai aproape decât toţi. Pentru a comemora numele lui Mihai Grecu am organizat expoziţia de astăzi, urmează să mai expunem o serie de tablourile, asupra restaurării cărora lucrăm acum.”

Dumitru Peicev este cel care îşi identifică numele în artă şi într-un mod aparte în picturile lui Mihai Grecu: „Eu nu am fost niciodată membrul unui partid, am partidul meu, cu Rembrandt în frunte, cu Grigorescu, cu Van Gogh şi cu Grecu.”

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.