Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Ion Cârchelan: Picturile care te fac să te simți acasă

Ion Cârchelan: Picturile care te fac să te simți acasă imprimare

11.09.2019  

Ion Cârchelan este acuarelistul care a reușit prin intermediul lucrărilor sale să transmită peste ocean frumusețea satului moldovenesc. Pentru a afla mai multe din viața și activitatea pictorului, urmăriți interviul de mai jos.

Cum a apărut pasiunea pentru acuarelă?

„Eram copii și într-o zi ploioasă de toamnă, am mers pe un deal, am luat câteva plăcinte de acasă și făcusem focul. Am văzut cum vine spre noi cineva cu un șavalet în spate, pe atunci nu știam ce e asta un șavalet și am crezut că este pădurarul care vine să ne certe pentru că am făcut focul. Ne-am speriat foarte tare, dar văzând că se apropie am hotărât să îl servesc cu plăcintele făcute de mama. Presupusul pădurar s-a adeverit a fi directorul școlii de pictură, care ne-a invitat și pe noi să venim la școală, aveam pe atunci 10-11 ani și îi datorez multe pentru această invitație. Profesormi-a fost domnul Ion Țugulea, care făcuse școala la Sankt Petersburg și de la el am furat meseria de acuarelist, el ne-a îmbibat cu arta acuarelei.”

Care au fost trăirile când ați ajuns în SUA?

„Prima impresia atunci când ajungi în Statele Unite ale Americii, este că te afli într-o altă lume. Eu am ajuns în anul 2002 și era cu totul diferit de cele cunoscute anterior. În timp ce mulți dintre colegii mei nu au avut posibilitatea să participe la o expoziție de grup, eu am avut norocul să am o expoziție personală în SUA, dar orișice noroc are în spatele său munca. Să nu fi plecat m-aș fi descurcat cumva și eu pe aici ca și mulți dintre colegii mei care sunt foarte buni pictori, dar nu au cum să se expună peste hotare sau să aibă pe cineva care să-i promoveze. ”

Și ce a urmat după prima expoziție din SUA?

„Am o agendă, dar nu este o agendă care să-mi impună o programare strictă a timpului. Un pictor, ca și majoritatea oamenilor artei, iubește libertatea. Urmează să am o expoziție la Moscova, în data de 4 octombrie și continui colaborarea stabilită încă de la prima plecare a mea în SUA cu galeriile din Carolina de Nord, Virginia. Sunt mule expoziții ale acuareliștilor internaționali unde eu sunt președintele Clubului Internațional de Acuarelă a Acuareliștilor din Moldova, am fost invitat în Turcia la un simpozion de artă și am și jurizat. Cam asta ar fi agenda mea, în rest petrec timpul în atelier.”

Cum apare o lucrare?

„Idei de lucrări mereu sunt, chiar și aici, ieșind din cafeneaua aceasta ai văzut ceva, ai memorizat și când ajungi în atelier faci o schiță după care te conduci. Acuarela este o tehnică superbă, dacă te îndrăgostești de ea este ceva fantastic care niciodată nu poate fi descoperit până la urmă, motiv din care am și comparat-o cu o femeie. Ideile vin de peste tot, mult timp călătoresc prin sate, începând cu toamna și până la finele primăverii este o perioadă minunată pentru a te inspira, călători și pentru a-ți aduna bagajul de idei. Lucrul care mă marchează este că eu nu folosesc creionul in picturile mele, eu pictez stilul care este ud pe ud și este cea mai dificilă tehnică, ai pus pata de culoare și dacă s-a uscat n-ai cum să modifici lucrarea. Sunt câteva etape de finalizare a lucrărilor, când poți lucra la niște detalii pe lucrarea uscată, dar în general 90% din tablou trebuie să reușești să-l controlezi pe ud. Stilul pe care îl posed este aparte, am preluat ceva de la mentorul meu ca tehnică de lucru, dar eu l-am dezvoltat într-un mod propriu mie.”

Care sunt lucrările dragi sufletului?

„Sunt lucrări din colecțiile mele personale, sunt care au fost făcute cadou copiilor mei. La aniversarea de 20 de ani a fiicei mele i-am făcut cadou o lucrare care a fost premiată la „Noi: tineretul creator”, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Am lucrări care au fost premiate la concursuri internaționale, cum ar fi cele cu care am participat la o bienală internațională din Italia, la care a fost preselecția foarte dură, astfel încât din 1600 de doritori au fost selectați 160 și eu m-am clasat pe locul 3. Sunt lucrări pe care le mai pun în mapă pe care vreau să le păstrez pentru mine și lucrările care sunt alese de membrii familiei mele.”

În decursul întregii vieții Ion Cârchelan nu a renunțat niciodată la activitatea sa artistică, chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. După cum afirmă pictorul: „încep fiecare dimineață cu gândul la Dumnezeu, să-mi dea puteri să lucrezi”, iar acolo unde este muncă vine și succesul.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.