Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Pictura, politicienii şi animalele din atelierul unui pictor de la Suruceni

Pictura, politicienii şi animalele din atelierul unui pictor de la Suruceni imprimare

Pictorul Arcadie Gamco la Suruceni, raionul Ialoveni

21.01.2013  

A ilustrat poveştile de seară la televiziunea naţională şi a pictate icoane, iar atunci când a trecut prin momente grele s-a concentrat pe lucruri frumoase. E pictorul Arcadie Gamco, născut la Chişinău, dar stabilit la Suruceni, Ialoveni.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

Steluţa Andrei | Stiripozitive.eu

Atelierul lui Arcadie Gamco din Suruceni, Ialoveni, este locul în care pictura, politicienii, animalele sălbatice şi teatrul se întâlnesc şi convieţuiesc în linişte.

„Până în 1991, am avut diverse profesii: am fost şi muncitor, şi inginer şi pictor - făceam tot ce puteam ca să întreţin familia", mărturiseşte Arcadie Gamco în atelierul său de la Suruceni, raionul Ialoveni.

„Am pictat lozinci pentru întreprinderi, la televiziunea naţională ilustram poveştile de seară o perioadă. Îmi plăcea foarte mult. Primeam scenariul şi trebuia să pictez pe cartoane imagini cât mai interesante, să asculte copiii poveştile. Apoi, odată cu căderea regimului, m-am pierdut nu ştiu cum. Nu mai găseam de lucru".

Arcadie Gamco

„Iar într-o zi am trecut pe lângă Mitropolie şi mi-am amintit că pot picta şi icoane şi am zis să încerc acolo. Am intrat cu întrebarea: „Unde-i aici la voi locul unde preoţii  stau şi discută? Pe cine pot să întreb ceva?"

„Iniţial toţi au fost uimiţi, dar au răspuns pozitiv la întrebare. Apoi mi s-a spus că pentru a fi pictor de icoane, biserici, trebuie să trec un concurs, erau mulţi doritori. Am ales să pictez un portret al Mitropolitului Vladimir, de ziua îngerului, iar timp mi-au dat pentru asta o lună. Eu peste trei zile am adus portretul făcut, iar pentru că în poză nu se vedeau mâinile, am pictat mâinile mele în oglindă. Când am dus pictura, toţi au râs şi am fost nevoit să o modific. Mâinile mele erau atât  de urâte, cu degete scurte, iar mâinile Mitropolitului sunt mari, cu degete lungi", povesteşte pictorul Arcadie Gamco.

Arcadie Gamco

„În ţară era haos, dar la mine în casă era linişte şi frumos"

„Eu sunt, de fapt, din Chişinău, dar de la Mitropolie am fost trimis să activez în calitate de pictor la mănăstirea „Sfântul Gheorghe" din Suruceni. Acolo m-am aflat timp de şapte ani. La început, venea soţia la mine şi parcă venea din altă lume. În ţară era haos, gălăgie, dar la mine, pentru că aveam căsuţa în pădure, era linişte şi frumos. Apoi ea s-a mutat cu mine şi am început să iubim Suruceniul. Şi nu ne-am mai întors la Chişinău".

„Primarul mi-a oferit spaţiu să-mi pot face atelierul aici. Şi am adunat de toate: picturi, grafică, măşti, animale împăiate, teatrul de păpuşi, sculptură.  Organizez în fiecare zi diverse activităţi gratuite cu copiii de la şapte ani. Ei vin aici, pot să stea şi o zi întreagă şi pictează sau modelează în plastilină, sculptează, doar instrumentele lor le aduc. Şi văd cum cresc reale talente din aceşti copilaşi. Şi cel mai mult îmi place să lucrez cu ei. Înconjurat de copii mă simt tânăr".  

Arcadie Gamco

„Am creat teatrul de păpuşi împreună cu copiii şi acum montăm „Ivan Turbincă" de Ion Creangă. Mie îmi place foarte mult Ion Creangă, viaţa la ţară pe care o descrie el. Deşi vorbesc mai mult în limba rusă, am citit tot ce a scris el, iar „Amintiri din copilărie" e preferata mea. Toate păpuşile sunt făcute de mine împreună cu copiii, datorita unui proiect".

Arcadie Gamco

Omul care în momentele grele s-a concentrat pe lucruri frumoase

„Am început să pictez încă de mic, stând pe sobă. Peretele era alb şi eu acolo desenam. Bineînţeles, mama era împotrivă să-i murdăresc pereţii, dar eu pictam în continuare. Eu sunt optimist convins în general şi, chiar atunci când momente grele am avut, m-am concentrat pe altceva, pe frumos. Viaţa e dungată, trebuie răbdare şi vine şi binele.

„Picturi de-ale mele sunt în multe ţări: în Statele Unite ale Americii, în Israel, în Franţa, în Italia în mai multe biserici icoane de-ale mele sunt, în Belgia, în Australia, în Africa. Pentru ca să pictez icoane, nu am luat pur şi simplu fotografii, dar am citit Biblia de câteva ori, ca să ştiu exact, să pictez cât mai aproape de realitatea din Cartea Sfântă.  Iar biserica din Nimoreni este pictată în interior toată numai de mine, de jos, până la cupolă. A durat lucrul cam cinci luni, iar satisfacţia a fost extraordinară.

Arcadie Gamco

Împăiatul animalelor este o activitate interesantă, dar nu prea plăcută. Până vezi rezultatul frumos, trebuie să treci prin etape, inclusiv de prelucrare chimică. În Republica Moldova, suntem doar câţiva care avem şi această activitate şi la noi vine lume şi din alte ţări.

Arcadie Gamco

„De ce mă apuc, aceea îmi place"

„Ce îmi place cel mai mult să fac? De ce mă apuc, aceea îmi place. Dacă mă plictisesc, trec la altceva, însă întotdeauna cu dragoste muncesc, doar aşa obţin rezultatele cele mai bune. Deşi, când mă uit apoi la lucrările mele, văd atâtea lucruri pe care poate altfel trebuia sau puteam să le fac, tot timpul mulţumesc Domnului pentru rezultatele frumoase pe care le am", spune pictorul Arcadie Gamco.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.