Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Monștrii din ilustrațiile lui Sanea Ureti

Monștrii din ilustrațiile lui Sanea Ureti imprimare

05.03.2013  

Interviu cu Sanea Ureti, ilustrator, designer grafic și unul dintre puținii creatori de benzi desenate din Moldova.

Votează: 3.8/5 (5 Voturi )

O scurtă prezentare, ce faceți și de cât timp vă ocupați cu asta?

Lucrez în calitate de designer grafic, în paralel, mai desenez și tot felul de imagini. Am început să lucrez imediat după facultate. Dar să înțeleg cu adevărat ce fac și din ce motiv, am început relativ curând, de când lucrez la Publicis Moldova.

Sanea Ureti

De ce anume această ocupație? De ce ilustrator?

Pentru că este marea mea pasiune. Profesie să o numesc, deocamdată nu pot, pentru că deocamdată nu îmi aduce venituri necesare, dar comenzi sunt. Deja de 2 ani fac design pentru imagini de pe tricouri pentru o companie din Statele Unite ale Americii.

Sanea Ureti

De unde vin ideile și inspirația?

De fapt, pe internet inspirație este foarte multă. E vorba despre lucrările altor autori, comicsuri și tot felul de cărți din seria "Art of...". Cel mai important aici nu este inspirația, ci planificarea timpului, pentru a fi cât mai rezultativ. Dacă nu desenezi regulat, abilitățile încep să dispară. Încerc să nu las acest proces să aibă loc și desenez cât mai des, deși nu tot timpul îmi reușește.

Sanea Ureti

Care sunt instrumentele indispensabile lucrului?

Prefer să fac mai întâi schița pe o foaie, iar mai apoi să o trec în calculator și să o prelucrez. Des pictez direct în calculator, asta economisește timp.

Sanea Ureti

Care a fost drumul cel mai scurt de la idee la ilustrație și care a fost cel mai lung?

Am observat că pe măsură ce acumulezi material mai mult pentru lucru - rezultatul iese pe atât de interesant. Dar există și termene limită, de aceea uneori sunt nevoit să mă mișc repede. Am avut un caz, când un deadline era foarte aproape și am fost nevoit să fac câte o lucrare pe zi, în afară de lucrul de bază în agenție.

Sanea Ureti

Unde sunt expuse lucrările?

Foarte des le expun pe www.ureti.com sau pe ordinary-skit.livejournal.com.

Sanea Ureti

Cum poate fi definit stilul Dvs. de ilustrație?

Simplu. Urâți și monștri, în încercarea de a deveni frumoși.

Sanea Ureti

Ce e cu benzile desenate?

Am cunoscut pentru prima oară benzile desenate încă în copilărie. Pe atunci se tipăreau reviste de profil. Apoi în viața mea au apărut "Batman", "Mickey Mouse" și astfel a început totul.

Acum, ce-i drept, analizez mai moderat benzile desenate ale DC sau MARVEL, pentru că poartă un caracter de violență nejustificată. Și scenariile deja parcă repetă aceeași istorie.

Sanea Ureti

Pe cine reprezintă monștrii din ilustrații? Dar super-eroii?

Încă de pe timpul școlii, atât cât mă țin minte, desenam monștri și urâți pe caiete. Am crescut alături de benzile desenate și filmele cu desene animate, de aceea sunt atât de vizibili în lucrările mele. Niște monstruleți pufoși și cu câte un ochi, în luptă cu neni musculoși - asta este despre mine! Și deși în ultimul timp, încerc să mă distanțez de această imagine, monștrii dințați oricum își fac loc de sub mina creionului meu.

Sanea Ureti

Animația est doar un hobby, sau ceva mai mult?

Animația este doar un hobby. În acest moment, mi-ar place să mă ocup de ea permanent, dar mă hrănește altă profesie. Uite așa mercantil gândesc.

Sanea Ureti

Care a fost lecția cea mai dură învățată în lumea creativă?

Probabil încă nu am învățat-o.

Sanea Ureti

Dar cea mai pozitivă?

De felul meu, sunt destul de aprins. Dar avem un colectiv foarte vesel, de aceea această calitate încerc să o temperez. Și asta este destul de plăcut, pentru că în loc să mă enervez, reușesc să transform tot negativul în glumă. Astfel și eu sunt liniștit, si ceilalți râd.

Sanea Ureti

Cum se păstrează motivația?

Prin familie. Realizare personală viitoare și lene.

 Sanea Ureti

Proiecte de viitor?

Acum desenez un proiect nu foarte mare pentru copilași. Fără monștri, pentru că la acest proiect se va uita și fiul meu. Sper să-l fac public curând.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.