Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Actorul Andrei Sochircă: „Sunt îndrăgostit de două lucruri: de teatru și de oamenii acestei țări”

Actorul Andrei Sochircă: „Sunt îndrăgostit de două lucruri: de teatru și de oamenii acestei țări” imprimare

„Teatrul ajută lumea să evadeze din cotidian”

29.03.2013  

Pentru actorul Andrei Sochircă tot ce-l înconjoară i se pare o mare piesă de teatru, ar asemăna societatea în care trăim cu celebra piesă a lui Cehov „Livada cu vișini”, iar pe el – cu Don Quijote, pentru că nu obosește niciodată să lupte cu morile de vânt, cu obstacolele cu care, „vrei, nu vrei”, te întâlnești în orice meserie.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu 

S-a „întâlnit” cu teatrul întâmplător, la „o margine de drum”, vorba cântecului, chiar în satul său de baștină. Pe atunci Andrei Sochircă avea doar zece ani, însă a fost „dragoste la prima vedere” sau la prima atingere a artei. A știut încă de pe atunci că va deveni în timp un „patriot al teatrului”, care va face orice să facă viețile oamenilor mai frumoase.

sochirca

„Teatrul ajută lumea să evadeze din cotidian, să uite preț de două ore tot ceea ce-l doare. Să călătorească în spațiu și timp, să simtă mirosul pâinii coapte ca la bunica, sau să alerge prin lanul de maci roșii. Asta e frumusețe inegalabilă a teatrului, care umbrește orice film, orice bestseller. Pentru că spectacolul e viu, respiră, aici, acum, pentru oameni”.

Prin aceste cuvinte descrie Andrei Sochircă specificul unui spectacol și motivele pentru care oamenii ar trebui să frecventeze teatrele din Republica Moldova.

Pentru orice actor, publicul e elementul cheie pentru a reuși: „Oamenii vin să râdă, să se redescopere prin spectacolele pe care le jucăm. Pentru ei, un actor trebuie să fie un mozaic de personaje, să se identifice cu fiecare în parte. El trebuie să facă sala să vibreze, iar răsplata este tumultul de aplauze și acea sclipire inconfundabilă din ochii spectatorilor săi”.

sochirca

Cea mai frumoasă întâmplare legată tot de „oamenii săi dragi”, așa cum obișnuiește actorul să-și „alinte” spectatorii, s-a întâmplat de curând la Ungheni. Acolo îl așteptau o sală îmbulzită de oameni, peste șapte sute. Acest lucru l-a speriat de la început pentru că nu știa dacă va putea „ține în frâu” un public atât de numeros. Marea lui surpriză a fost faptul că după primele două secunde de interpretare lumea „a înghețat” în sensul frumos al cuvântului. Pe ochii fiecăruia din ei se putea citi acea sete de cultură, caracteristică îndeosebi publicului din provincie, oamenilor care nu au posibilitatea să vadă atât de des un spectacol de teatru.

sochirca

Îi plac mai ales întâlnirile cu studenții pentru că, spune el, aceștia îi aduc un suflu proaspăt, un „aer de tinerețe”.

Nimic nu se compară cu recunoștința pe care o primește din partea oamenilor, anume acest lucru îl face să uite de tot greul. Pentru că, spune Andrei Sochircă, are două mari iubiri: teatrul și oamenii care vin să îi vadă spectacolele. „E o răsplată reciprocă, publicul îți mulțumește pentru că i-ai dat acea „hrană pentru suflet”, iar ei îți dau în schimb „hrana pentru inimă”.

sochirca

Konstantin Stanislavski spunea că pentru a reuși își trebuie 1% de talent și 99% de muncă. Actorul Andrei Sochircă are însă o altă teorie: „Unui actor îi trebuie 50% de susținere din partea publicului și pe urmă vin și celelalte”.

sochirca

Imagini oferite de actorul Andrei Sochircă.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.